MTI 2011.10.06 14:19 Frissítve: 2015.03.27 01:29

Birkózás: Kiss Balázs biztos volt a kedvező döntésben

Kiss Balázs birkózó-világbajnok biztos volt benne, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) őt is érintő rendelkezését, mely szerint nem indulhatnak a soron következő játékokon azok, akik doppingvétség miatt hat hónaposnál hosszabb eltiltást kaptak.

 

„Furcsa érzés ez, mert egyrészt madarat lehetne velem fogatni, olyan boldog vagyok, hogy eltörölték ezt a szabályt, másrészt fel sem vetődött bennem, hogy emiatt nem indulhatok jövőre Londonban” – mondta az MTI-nek a 2009-es vb arany- és a 2007-es Eb bronzérmese, akit tavaly doppingvétség miatt egy évre eltiltottak, s idén márciusban térhetett vissza.

A 28 éves birkózó saját bevallása szerint azért bízott mindvégig a számára kedvező határozatban annak ellenére is, hogy a CAS még sosem döntött a NOB ellen, mert világéletében a pozitív hozzáállás jellemezte.

„Azt szoktam mondani, hogy nagyon sok rossz után biztosan valami jó történik. Márpedig velem csupa rossz történt a vb-címem megszerzése óta, így száz százalékig meg voltam róla győződve, hogy a CAS kedvező ítéletet hoz. Egész egyszerűen nem szolgáltam rá, hogy a harmadik olimpiámról is lemaradjak” – mondta Kiss.

A BVSC versenyzője megjegyezte, abban legalább annyira biztos, hogy megszerzi az olimpiai kvótát, mint a NOB-szabály eltörlésében volt. Hozzátette ugyanakkor: nem lesz egyszerű az indulási jog kivívása, de a CAS csütörtöki döntése extra motivációt adott neki, hogy sikerrel vegye a kvalifikációs időszakot.

Kiss Balázst tavaly március 19-én versenyen kívül ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei, s mintájában a hormonantagonisták és modulátorok közé, hivatalosan az S4-es csoportba tartozó aromatáz inhibitort találtak. Ezt a szert táplálékkiegészítők szokták tartalmazni, Kiss szervezetébe is egy ilyen készítménnyel került. A nemzetközi szövetség (FILA) fegyelmi bizottsága tavaly júliusban egy évre tiltotta el.

A magyar birkózósport 25. világbajnoka idén az Eb-n tért vissza, de bordasérülés miatt visszalépett, míg az első olimpiai kvalifikációs versenyen, a szeptemberben rendezett isztambuli vb-n 14. lett a kötöttfogásúak 96 kilós súlycsoportjában, miután a legjobb 32 között - vitatható körülmények között - kikapott a későbbi bronzérmes török Cenk Ildemtől, s így nem sikerült a londoni repülőjegyet érő első hatban végeznie. A birkózók jövőre három kvalifikációs versenyen szerezhetnek még kvótát.

Csütörtöki indoklásában a CAS leszögezte: a hat hónapos szabály „érvénytelen és alkalmazhatatlan”, mivel kétszer büntet, és nincs összhangban a WADA irányelveivel.

 

2021.11.28 08:35:51

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

„Nem úszóedzőként, hanem a teljesítményt növelő szakemberként tekintek magamra.”

2021.11.27 16:38:12

Egyéb egyéni B. D. K.

A cseh szépség saját magára énekesként és fitneszmodellként is hivatkozik.

2021.11.26 23:27:57

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Csökkent a létszám, számos szervezet kiesik – alapjaiban alakult át a Magyar Olimpiai Bizottság összetétele.

MOB