Asztalitenisz: bravúros továbbjutás Pótától, Madarásztól és Majorostól

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.07.13. 22:40
null
Póta Georgina szép győzelmet aratott a világranglistán előrébb jegyzett, s az elmúlt időszakban őt többször legyőző cseh Hana Matelová ellen (Fotó: Földi Imre)
A budapesti BOK-csarnokban zajló asztalitenisz star contender viadal főtáblás küzdelmei első napjának végére a mieink közül a 0:2-ről nyerő Póta Georgina, az 1:2-ről visszakapaszkodó Madarász Dóra, a bravúros győzelmet arató Majoros Bence, valamint a csütörtökön bemutatkozó két férfi párosunk maradt versenyben.

 

Mivel a selejtezőből induló magyarok közül senkinek sem sikerült továbbjutnia, a budapesti star contender verseny főtáblás küzdelmei – a világranglistán elfoglalt helyeknek és a rendezőnek járó szabadkártyáknak köszönhetően – tizenkét magyar egységgel kezdődtek meg, közülük tízen szerdán már asztalhoz is álltak.

A legnagyobb kihívás kétségkívül a Póta Georgina, Madarász Dóra párosunkra várt, hiszen a kétszeres világbajnok kínai – milyen lenne más... – Vang Man-jü, Szun Jing-sa duóval kellett megküzdenie. A jó hír, hogy a mieink jól játszva szépen állták a sarat, a rossz, hogy ez is csak egy játszma megnyerésére volt elég. A kiesés ellenére ez olyan vereség, amire lehet építeni, erről már a kétszeres Európa-bajnok Póta beszélt. „Nyertünk egy szettet, voltak jó labdamenetek, egyetlen pontot sem adtunk ingyen az ellenfélnek. Örülök, már csak azért is, mert egyre jobban összeáll a párosunk.”

Hasonlóan nehéz dolga volt Ecseki Nándornak, aki a kínai szinten igencsak visszafogott eredménylistát felmutató, „mindössze” egyszeres világbajnok, s a világranglistán „csak” 20. Lin Kao-jüan ellen állt asztalhoz, majd miután a három szettben szerzett összesen 13 pontot, máris gratulálhatott legyőzőjének.

„A felkészülésemet nehezítette, hogy az elmúlt két hónapban több hetet is ki kellett hagynom sérülés és betegség miatt. Nagyon nehéz volt a kínai ellen játszani, rendkívül gyors, ha hibázik az ember, azonnal kihasználja, elsősorban a labdamenetek elindításában, a szervában és a szervafogadásban nyújtott kiemelkedőt, ezen a téren még fejlődni kell” – foglalta össze 25 éves balkezes válogatottunk önkritikusan a történteket. Ecseki ezt követően Madarász Dórával vegyes párosban is érdekelt volt, a Robles, Xiao spanyol egységgel szemben viszont játszmát már sikerült nyerni.

„Legutóbb viszonylag simán kikaptunk tőlük, most igyekeztünk felkészülni belőlük, más taktikával játszottunk, s a hosszabb labdamenetekben talán jobbak is voltunk náluk, a poénok elindításánál viszont akadtak gondjaink” – értékelt a 3:1-es vereség után Madarász, aki az esti programban Margarita Peszockával küzdött meg. Az ukrán az elmúlt idényben csapattársa volt a Budapesti Erdértnél, így volt alkalmuk kiismerni egymás, ami a jelek szerint Madarásznak sikerült jobban, 2:1-es hátrányból fordítva nyert, a legjobb 32 között a világranglista-5. japán Ito Mima lesz az ellenfele.

Póta Georgina talán még ennél is nagyobb bravúrt könyvelt el Hana Matelovával szemben. A cseh az elmúlt időszakban többször is legyőzte őt, a tavalyi világbajnokságon simán, az őszi Európa Top 16-versenyen pedig úgy, hogy klasszisunk 3:1-re vezetett és az ötödik szettben 10:7-nél három meccslabdája is volt, a világranglista-21. rivális azonban innen is fordítani tudott. Nos, a jelek szerint Póta elérkezettnek látta az időt a revansra: ezúttal Matelovánál volt az előny, 2:0-ra elhúzott, de a koncentráltan játszó Póta nem kis bravúrral innen győzött 3:2-re, s ezzel bejutott a legjobb 32 közé, ahol a világranglisa-15. japán Kihara Miju vár rá.

A nap zárásaként pedig Majoros Bence szállított nagyon kellemes meglepetést a francia Emmanuel Lebesson felülmúlásával, ő a folytatásban a svéd Anton Källberggel találkozik – hármójukon kívül kívül még a csütörtökön bemutatkozó Ecseki Nándor, Szudi Ádám és András Csaba, Lakatos Tamás férfi párosaink is versenyben vannak.

WTT-SOROZAT, STAR CONTENDER, BOK-CSARNOK
Férfiak. Egyes. A 32 közé jutásért:

Lin Kao-jüan (kínai)–Ecseki Nándor 3:0 (5, 1, 7)
Pitchford (angol)–Lakatos Tamás 3:2 (–9, 6, –8, 3, 6)
Majoros Bence–Lebesson (francia) 3:1 (8, 9, –5, 7)
A. Lebrun (francia)–Szudi Ádám 3:0 (5, 8, 3)

Nők. Egyes. A 32 közé jutásért:
Póta Georgina–Matelová (cseh) 3:2 (–9, –6, 8, 6, 6)
Bajor (lengyel)–Dari Helga 3:0 (5, 6, 8)
Madarász Dóra–Peszocka (ukrán) 3:2 (–1, 9, –11, 8, 3)
Balázová (szlovák)–Bálint Bernadett 3:1 (7, –10, 9, 8)
Páros. Nyolcaddöntő:
Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai)–Póta Georgina, Madarász Dóra 3:1 (4, –9, 3, 4)
Vegyes páros. Nyolcaddöntő:
Robles, Xiao (spanyol)–Ecseki Nándor, Madarász Dóra 3:1 (6, 8, –5, 8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik