MLB: sarokba szorított játékosok – munkabeszüntetés kezdődött a ligában

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 11:43
null
Falakba ütköztek a játékosok képviselői a tárgyalásokon (Fotó: Getty Images)
Keleti parti idő szerint csütörtök éjfélkor lejárt az észak-amerikai baseball-liga, az MLB kollektív szerződése, amelyet követően a liga tulajdonosai felfüggesztették a játékosok játék- és edzési jogosultságait. Helyi sajtóorgánumok értesülései szerint a munkabeszüntetéshez vezető vita tavaszig is eltarthat.

 

Úgy tűnik, az 1994–1995-ös idény után ismét hosszú munkabeszüntetés kezdődött az észak-amerikai profi baseball-ligában. A lockout hátterében pénzügyi vita áll. Az elmúlt hetekben a liga és a játékosok érdekképviseleti szervének képviselői nem tudtak megegyezni a MLB évi 10 milliárd dolláros bevételének elosztásáról. A CBS Sports értesülései szerint az érdekek ütköztetése olyan hosszan elhúzódhat, hogy nem biztos, hogy a 2022-es idény el tud kezdődni az idénynyitónak kijelölt március 31-én.

Ameddig a felek nem állapodnak meg új kollektív szerződésről, a játékosok nem részesülnek alapjuttatásukban, csak a korábbról esetlegesen késleltetett fizetéseket, valamint az aláírási bónuszaikat kaphatják meg. Azok a baseballozók, akik a sztrájk ideje alatt anyagi gondok elé állnának, a szakszervezetük visszatérítendő anyagi támogatására támaszkodhatnának.

A munkáltató részéről kezdeményezett munkabeszüntetés ideje alatt a klubok kizárják az edzőközpontjaikból játékosaikat, akik így sem edzéseiket, sem a sérülések utáni rehabilitációikat nem végezhetik ezeken a helyeken.

A kollektív szerződés lejártával az érintett baseballozók szabadon elszerződhetnek más bajnokságok csapataihoz is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik