V. J. 2021.12.02 11:43 Frissítve: 2021.12.02 11:52

MLB: sarokba szorított játékosok – munkabeszüntetés kezdődött a ligában

Keleti parti idő szerint csütörtök éjfélkor lejárt az észak-amerikai baseball-liga, az MLB kollektív szerződése, amelyet követően a liga tulajdonosai felfüggesztették a játékosok játék- és edzési jogosultságait. Helyi sajtóorgánumok értesülései szerint a munkabeszüntetéshez vezető vita tavaszig is eltarthat.

Falakba ütköztek a játékosok képviselői a tárgyalásokon (Fotó: Getty Images)

 

Úgy tűnik, az 1994–1995-ös idény után ismét hosszú munkabeszüntetés kezdődött az észak-amerikai profi baseball-ligában. A lockout hátterében pénzügyi vita áll. Az elmúlt hetekben a liga és a játékosok érdekképviseleti szervének képviselői nem tudtak megegyezni a MLB évi 10 milliárd dolláros bevételének elosztásáról. A CBS Sports értesülései szerint az érdekek ütköztetése olyan hosszan elhúzódhat, hogy nem biztos, hogy a 2022-es idény el tud kezdődni az idénynyitónak kijelölt március 31-én.

Ameddig a felek nem állapodnak meg új kollektív szerződésről, a játékosok nem részesülnek alapjuttatásukban, csak a korábbról esetlegesen késleltetett fizetéseket, valamint az aláírási bónuszaikat kaphatják meg. Azok a baseballozók, akik a sztrájk ideje alatt anyagi gondok elé állnának, a szakszervezetük visszatérítendő anyagi támogatására támaszkodhatnának.

A munkáltató részéről kezdeményezett munkabeszüntetés ideje alatt a klubok kizárják az edzőközpontjaikból játékosaikat, akik így sem edzéseiket, sem a sérülések utáni rehabilitációikat nem végezhetik ezeken a helyeken.

A kollektív szerződés lejártával az érintett baseballozók szabadon elszerződhetnek más bajnokságok csapataihoz is.

2022.01.21 14:11:34

Egyéb csapat CSILLAG PÉTER

A budapesti közvélemény könnyen túllépett a magyar sportélet különleges eseményén.

2022.01.01 22:08:09

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az év első hónapja tehát a kézilabda bűvöletében telik, az előttünk álló hetek sportsajtóját is az Eb tematizálja. Én viszont megállok sportéletünk első 2022-es ünnepnapjánál, január 6-nál. Ekkor, csütörtök este, a Nemzeti Színházban köszöntjük 2021 legkiválóbb magyar sportolóit.

2021.12.19 23:15:56

Egyéb csapat S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Noha Sopron sportéletét főképp a futball és a kosárlabda fémjelzi, jeles hagyományai vannak a vizes sportoknak is. A hőskor diszkrét báját jelzi, hogy az edzéseken a medence fölé belógatott, drótokra akasztott, házilag összetákolt léckapukra lövöldöztek.