Salakmotor: lengyel győzelem a debreceni Eb-selejtezőn

Vágólapra másolva!
2023.05.01. 19:55
null
Szymon Wozniak nyert Debrecenben (Fotó: AFP, archív)
Címkék
Szymon Wozniak nyerte a salakmotorosok debreceni Európa-bajnoki selejtezőjét. Mellette a nagyhalászi SEC Challenge-be a lett Andzejs Lebedevs és a svéd Jacob Thorssell jutott tovább, valamint tartalék lesz a dán Niels Kristian Iversen.


A kvalifikációs versenyek sorában – olasz, osztrák és lett forduló után – itt állt össze a legrangosabb mezőny, a végső továbbjutásra akár hét-nyolc motoros is eséllyel pályázott. Így az ötszörös Grand Prix-győztes Kristian Iversen, a kétszeres svéd bajnok Thorssell, a debreceni közönségkedvenc, korábbi egyéni Európa-bajnok Lebedevs, az Extraliga-menő Wozniak, továbbá a kétszeres egyéni világbajnoki ezüstérmes lengyel Jaroslaw Hampel. A startlistán szerepelt még többek között a francia David Bellego, a fin Timi Salonen, a cseh Václav Milík is. Magyarországot a Speedwolf két versenyzője, Kovács Roland és Magosi Norbert képviselte.

A hetedik futamig gond nélkül zajlott a verseny, ebben azonban az olasz Andrea Battaglia megcsúszott, a nyolcadikban pedig Magosi motorja állt le közvetlenül a start után. Az egyetlen veszélyesebb baleset a kilencedik futamban történt, amikor az esélyesnek számító Milík az első körben a második helyről bukott és kénytelen volt visszalépni. A későbbiekben helyette a tartalékként nevezett Bárány Márk, illetve Füzesi Richárd állt rajthoz.

A verseny több izgalmas futama közül kiemelkedett a 11. és a 15.. Előbbiben Wozniak bemozdult a rajtnál, figyelmeztetést kapott, de végül második helyen tudta hozni a futamát Lebedevs mögött, harmadikként pedig Thorssell ért célba. Utóbbiban pontegyenlőséggel, nyolc-nyolc ponttal állt starthoz Hampel, Kristian Iversen és Wozniak, míg tőlük eggyel elmaradva az ukrán Marko Levisin. A négykörös futamot Wozniak nyerte, mögötte Levisin és Iversen ért a célba pontszerző helyen. A sokáig akár a továbbjutásra is eséllyel pályázó ukrán a 17. futam harmadik körében kicsúszott, ezzel elesett a szükséges pontok megszerzésétől.

A verseny végén a 19. futam hozott még meglepetést, amelyben Wozniakot megelőzte a cseh Eduard Krcmár, ez azonban nem befolyásolta a lengyel győzelmét. A mögötte kiadó továbbjutó helyekről végül külön futam döntött, amelyben az addig 12-12 ponttal álló Lebedevs, Thorssell és Kristian Iversen csapott össze. Hármójuk csatáját Lebedevs nyerte megelőzve a szintén továbbjutó Thorssellt, míg Iversen tartalékként folytathatja.

A magyarok közül Kovács Roland négy ponttal zárt, míg Magosi hárommal, utóbbi a közönséget utolsó futamában egy jó rajttal és remek előzéssel örvendeztette meg.

A nagyhalászi SEC Challenge-et május 14-én rendezik, onnan lehet kiharcolni a döntőbe kerülést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik