Dakar: Kovács Miklósék a 23. helyen zárták az első szakaszt

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.01. 20:30
null
Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos triónak sem volt könnyű dolga a nyitó szakaszon
A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió a 23. idővel zárta a Szaúd-Arábiában zajló Dakar rali első szakaszát, 2:53:48 órás hátránnyal az éllovas Martin Macikék mögött.

 

A szombati prológ után vasárnap egy 367 kilométeres szelektívet tartalmazó 602 kilométeres hurokszakasszal kezdődött el az érdemi akció a Szaúd-Arábiában rendezett Dakar ralin, amelyen a magyar színeket a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió képviseli. A Scania egysége derekasan helytállt a kőkemény szakaszon, és egy 15 perces büntetéssel együtt végül 2:53:48 órás hátránnyal a 23. időt érte el.

Kovács Miklós így értékelt a fárasztó nap végén: „Brutális volt, mást tényleg nehéz lenne mondani erre a nyitó szakaszra. A táv első harmada sziklás terepen kanyargott, szinte a lelket is kirázta belőlünk, ráadásul jó ötven kilométer után volt egy defektünk is, amivel szerencsére nem veszítettünk sok időt. A szakasz második harmadában kisebb dűnékkel tarkított homokos, nyílt területen haladtunk, majd jött a szakasz utolsó része, amikor már ránk esteledett, így sötétben kellett óriási dűnéken mennünk, amelyeken ráadásul nem elég, hogy puha volt a homok, de a nyom szét is volt járva.”

„Egy ivecós holland versenytársunknak adtunk kölcsön egy abroncsot, mert szüksége volt rá, de láttunk például felborult kamiont, porig égett autót, rommá tört járműveket és a célban értesültünk arról, hogy a motoros kategória címvédője, Sam Sunderland is akkorát esett, hogy nem tudja folytatni a versenyt. Nehéz menet volt, a szervezők vélhetően nem tréfáltak, amikor kegyetlen próbát ígértek az idei versenyre.”

A kamionosok mezőnyét a cseh Martin Macik egysége vezeti, az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, Lucas Crúz duó vezet, a motorosoknál pedig az amerikai Ricky Brabec áll az élen. A Dakar hétfőn az Alulába vezető 588 kilométeres szakasszal folytatódik, amelyből 430 kilométer lesz szelektív.

45. DAKAR RALI
1. szakasz. Össztáv: 602 km, ebből szelektív szakasz: 367 km. Autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Crúz (spanyol, Audi RS Q E-tron) 3:28:55, 2. Loeb, Lurquin (francia, Prodrive Hunter) 10 mp h., 3. Al-radzsi, Von Zitzewitz (szaúdi, német, Toyota Hilux) 2:01 p h. Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 4:14:10, 2. Benavides (argentin, KTM) 19 mp h., 3. Price (ausztrál, KTM) 39 mp h. Kamionosok: 1. Martin Macik, Frantisek Tomasek, David Sanda (cseh, Iveco) 3:57:18, 2. Loprais, Pokora, Valtr (cseh, Praga) 5:01 p h., 3. Van den Brink, Van de Pol, Torrallardona (holland, holland, spanyol, Iveco) 9:18 p h., ...23. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 2:53:48 ó h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik