Asztalitenisz: Dánia volt a végállomás, a férfiak sem jutottak be a nyolcaddöntőbe

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 10:30
András Csaba hozta a kötelező, ám ez most kevés volt ahhoz, hogy csapatszinten legyőzzük a dánokat (Fotó: WTT)
Férfi asztalitenisz-válogatottunk az egyenes kieséses szakasz első körében, a 16 közé jutásért lejátszott meccsen 3:1-re kikapott az előrébb rangsorolt Dániától, ezzel befejezte szereplését a puszani világbajnokságon.

Igencsak sajátos módon állították össze a puszani csapat-világbajnokság programját: míg a csoportkörben minden együttesre napi egy meccs jutott, sőt – mivel ötös csoportok voltak – mindenkinek jutott egy szabadnap is, addig az egyik legfontosabb napra, az egyenes kieséses szakasz kezdetére két kört is beiktattak.

Logikus, ugye?

És ezzel még nincs vége. A csoportkör utolsó fordulójára ugyanis kedd este került sor, a második és harmadik helyen továbbjutóknak pedig már szerdán délelőtt, jobb esetben kora délután asztalhoz kellett állniuk, hogy aztán a győztes kora este megmérkőzzön valamelyik, s nem mellesleg már egy napja pihenő csoportgyőztessel.

Aranyos…

És ez minket is vastagon érintett, hiszen például kedd este 11 óra körül férficsapatunk zárta a termet, a továbbjutásról döntő magyar–belga ugyanis addig tartott, majd miután éjjel fél 12 körül elkészült a sorsolás, és megtudtuk, hogy a 16 közé jutásért Dániával kell játszani, szerdán 13 órakor már asztalhoz is szólították a feleket – a sportszerűség kedvéért tegyük hozzá, a dánokat mindez pont ugyanúgy érintette.

Ami az esélyeket illeti, kifejezetten nehéz mérkőzés várt a mieinkre, a dánoknál ugyanis van két top 30-as játékos, Anders Lind (28.) és Jonathan Groth (29.), a harmadik poszton viszont kicsit „lyukasnak” tűntek, Tobias Rasmussen (728.) korántsem az a szint, mint az előbbiek. Csapatként a dánokat a 20., a mieinket a 30. helyen jegyzik, azaz mindent egybevéve nem nekünk állt a zászló, legfeljebb a már megszokott, de korántsem elvárható bravúrban bízhattunk.

„A harmadik helyen mindenképpen nyernünk kell, de mellette két bravúrra is szükség lesz a továbbjutáshoz” – mondta a kezdés előtt Lindner Ádám szövetségi kapitány, aki a Szudi Ádám (229.), Lakatos Tamás (291.), András Csaba (328.) hármast nevezte az összecsapásra.

A mérkőzés alakulása sajnos csak részben tükrözte a kapitány vágyait, mert ugyan a fiatal András Csaba hozta a Rasmussen elleni kötelezőt, a remélt bravúrok ezúttal elmaradtak, Lakatos és Szudi is csak szorossá tudta tenni a maga meccsét, a végjáték viszont rendre a dánoké lett.

„Nem véletlenül szerepelnek ilyen előkelő helyen a dán játékosok a világranglistán – értékelt a 3:1-es vereséget követően Lindner Ádám. – Voltak lehetőségeink, Lakatos az egyik szettben 9:4-ről, egy másikban 7:3-ról veszített, pedig, ha az első párban nyerni tudunk, az adhatott volna egy löketet a folytatásra. Szudinak is voltak lehetőségei, de ezúttal egyikük sem tudott bravúrt hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Azt sajnálom, hogy a gerincsérvből visszatérő Majoros Bence még nem volt százszázalékos állapotban, ez a belgák elleni csoportrangadón is látszott, ezért döntöttem úgy, hogy a dánokkal szemben nem áll asztalhoz.”

A Brazíliától 3:1-es vereséget szenvedő női csapatunkhoz hasonlóan tehát a férfiak sem jutottak be a legjobb 16 közé, azaz magyar szempontból a puszani világbajnokság már a nyolcaddöntő előtt befejeződött.

VÉLEMÉNYEK
LAKATOS Tamás, világranglista-291.: – Tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk, s a dánok stílusa sem fekszik nekünk, de nincs értelme kifogásokat keresni, nem használtuk ki a kínálkozó lehetőségeket, ezért vesztettünk egy nálunk jobb csapattal szemben. Sajnos csak ritkán van esélyem ilyen erős topjátékosok ellen játszani, talán ez a tapasztalat hiányzott, hogy jobb eredményt érjek el. Ha az egész világbajnokságot nézem, szerintem az elvárások felett teljesítettünk.
SZUDI Ádám, világranglista-229.: – Soha nem szoktam erre hivatkozni, de most tényleg sok peches labdát kaptam. Összességében azt kell mondanom, ez a realitás, a dán válogatott valamivel erősebb nálunk. Talán több esélyünk lett volna, ha a sorsolásnál a kínálatból mondjuk Szingapúrt vagy Romániát kapjuk, de mivel a dánokkal kellett játszanunk, ennek már nincs jelentősége.
ANDRÁS Csaba, világranglista-328.: – Annak ellenére, hogy a többiek mondták, milyen jók a dánok, pozitívan álltam a mérkőzéshez, bíztam benne, hogy engem nem ismernek. Örülök, hogy nyertem és a kulcsmomentumokban én voltam a jobb. Amikor megfelelően koncentráltam, uraltam a találkozót, de sajnos nem éreztem jól magam, ahogy odaálltam az asztalhoz szédültem, ebből tanulnom kell. Igaz, nekünk ez kellemetlen párosítás volt, mégis szomorú vagyok, hogy nem sikerült továbbjutnunk.

56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Férfiak. A 16 közé jutásért
Dánia–Magyarország 3:1
Groth–Lakatos Tamás 3:1 (–16, 6, 12, 7)
Lind–Szudi Ádám 3:0 (10, 9, 12)
Rasmussen–András Csaba 1:3 (–10, 9, –6, –10)
Groth–Szudi 3:1 (5, 9, –9, 5)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik