Öttusa: Gulyás Michelle megvédte címét, Koleszár Mihály először győzött

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.02.12. 22:41
Gulyás Michelle negyedszer nyerte meg a fedett pályás ob-t (Fotó: Koncz Márton)
A fedett pályás nyílt magyar öttusabajnokság hétfői, záró napján a férfiaknál Koleszár Mihály először lett országos bajnok, míg a nőknél Gulyás Michelle sorozatban negyedszer nyerte meg a címet.

A Nemzeti Lovardában indult a záró nap programja – a női döntősök közül kilencen is hibátlanul, verőhiba nélkül és az időkorláton belül lovagoltak, köztük Simon, Erdős és Gulyás is. Guzi Blanka két másodperccel csúszott ki a 69 másodperces időlimitből, Bauernek és Alekszejevnek egy verőhiba, míg Rétinek egy ellenszegülés nehezítette kissé a dolgát az utolsó előtti akadályt megelőzően, mely 3 másodperc „késést” okozott. Mindez kettő, hét és összesen 13 levonást jelentett nekik. Lovaglásban egyébként a hat brit versenyzőből három is kiesett: a tavalyi Európai Játékokon egyéniben bronzérmes Olivia Green lova az utolsó akadályt nem volt hajlandó venni három ellenszegülés után sem, az ugyanott vegyes váltóban harmadik Jessica Varley egy akadály után leesett a lováról, míg Tokió olimpiai bajnoka, Kate French kisebb combproblémái miatt, bár bejött lovával a pályára, végül nem indult el teljesíteni azt. French később a többi számot teljesítette.

A versenyzők az elődöntős körvívás eredményét hozták magukkal, a döntős mezőnyből pedig Simon és Réti állt ebben a tekintetben a legjobban (26–9), így utóbbi kettő vívta az utolsó bónusz asszót, melyet Simon nyert, vele együtt a 4 pluszpontot, de Gulyás és Alekszejev is hozott egy-egy győzelmet. A bónusz vívás után Simon Sarolta vezetett, Réti Kamilla a negyedik, Gulyás Michelle a hatodik helyről, a többi magyar döntős a top tízen kívülről várhatta a folytatást – ekkor következett az úszás, mely Gulyásnak az egyik legerősebb tusája, és úgy is a legjobb idővel zárt, hogy nem adta ki minden erejét a medencében. A kombinált szám előtt a német Janine Kohlmann és a litván Ieva Serapinaite tűnhettek a legnagyobb kihívóknak két, illetve hat másodperc hátrányról, miután mindketten hibátlanul lovagoltak, és az élmezőnyben voltak vívásban és úszásban is. Simon és Réti a negyedik, illetve tizedik helyre estek vissza, előbbi kilenc másodperces hátránya nem számított soknak, utóbbi viszont már fél perccel később rajtolhatott az éllovas Gulyáshoz képest.

Végül úgy alakult, hogy senki nem volt kihívója Gulyásnak. Az UTE sportolója már az első lövészet után óriási előnyt alakított ki, Kohlmann összességével jóval pontatlanabbul lőtt, és a harmadik sorozathoz érve a német versenyző még nem ért be lövőállásába, mire Michelle letette a fegyvert, és tovahaladhatott – mindössze ötször nem találta el a fekete kört a négy sorozat alatt. A győztes Gulyás mögé két brit sportoló, a két éve vegyes váltóban junior világbajnok Emma Whitaker és a tavalyi világbajnoki bronzérmes Kerenza Bryson zárkózott fel. Kohlmann végül lecsúszott a dobogóról és negyedik, a két sorozat után egyre fáradó Serapinaite nyolcadik lett. Simon Sarolta tizenegyedikként zárt.

Nagyszerű teljesítményt nyújtott Erdős Rita és Guzi Blanka: a 42, illetve 48 másodperces hátrányból induló két magyar versenyző egészen az ötödik és hatodik helyig mozdult előre, és az országos bajnokságot tekintve is ők ketten végeztek a dobogón Gulyás mögött – Guzi, Erdős sorrendben a két legjobb laserrun-időt is ők futották.

Gulyás Michelle sorozatban negyedszer lett országos bajnok, és összesen harmadik alkalommal nyerte meg a fedett pályás bajnokságot, megvédve tavalyi győzelmét.

„Őszintén szólva nem is figyeltem a környezetemet, azt tartottam fontosnak, hogy mind futásban, mind lövészetben kihozzam, ami bennem van. A fedett pályás verseny egy szintfelmérőnek számít, milyen volt az alapozás, az addig elvégzett munka, ez a megméretés mindennek a visszajelzése. Akartam erőt hagyni a laser runra, hiszen csak tizenöt perc volt az úszás és a kombinált szám között, valamelyest tartalékoltam, de nem maradt annyira sok bennem, maximum egy másodperc. Bár lassabban lövök, mint a mezőny nagyja, de pontosabb vagyok, most is örülök, hogy igen keveset hibáztam” – mondta lapunknak a díjátadót követően Gulyás Michelle

Némi szünet után következett a férfidöntő – itt végül a verseny tényleges megnyerésére nem teremtődött reális esély, ám ez messze nem jelentette, hogy az ob-címért ne folyt volna kiélezett csata. Az öt magyar finalista közül csak Kardos Bence hozta maximális pontszámmal a lovaglást, Szép Balázs egy másodpercet csúszott, Marosi Ádámnak és Bőhm Csabának egy, Koleszár Mihálynak két verőhibája volt. A londoni ötkarikás játékokon bronzérmes, egyébként hatszoros országos bajnok Marosi három bónusz asszót nyert, és a top tízben zárt úszásban csakúgy, mint

Bőhm és Kardos is. Koleszáron azonban sokat segített a 25–13-as mérlege, melyet az elődöntős körvívásból hozott magával, és amely lényegesen jobb volt honfitársaiénál.

A laser runt közvetlen Marosi mögött a 11. helyről 39 másodpercre az éllovas egyiptomi Eszlam Hamadtól kezdhette meg, és kiemelkedő lövészettel (38,4 másodpercet töltött összesen a lövőállásban, mely a második legalacsonyabb, és mindössze nyolcszor vétett) feljött nyolcadiknak, mögötte a csak háromszor mellélövő Bőhm Csaba érkezett meg, míg az összesítésben 13. Szép Balázs egészült ki az ob-dobogó. A KSI színeiben versenyző Koleszár Mihály első országos bajnoki címét szerezte.

A nemzetközi versenyt a brit Charles Brown nyerte Eszlam Hamad és a német Marvin Dogue előtt, miután már az első lövészet után tetemes előnyt alakított ki mindenkivel szemben.

„Egészen a végéig izgalmas volt a verseny, ettől függetlenül szerencsére felszabadultan versenyeztem. Nagyon jó érzés összemérni a tudásomat a srácokkal, akiket amúgy is kedvelek – utalt honfitársaira a friss országos bajnok Koleszár Mihály. – Egyébként a célban derült ki, mit értem el, mindaddig a feladatomra koncentráltam, ez a legfontosabb. Egészen erősnek éreztem magam, kellemes meglepetés volt ez nekem, remélem ez így marad, sőt, még javítgatok is rajta, de már ez is mindenképpen magabiztosságot ad.”

A fedett pályás nyílt magyar bajnoksággal lezárult a válogatási időszak – Martinek János szövetségi kapitány lapunknak megerősítette, hogy a férfiaknál kiemelt státuszú Bereczki Richárd, Bőhm Csaba, Demeter Bence, Koleszár Mihály és Szép Balázs mellé Tamás József, míg a női kiemelt Bauer Blanka, Barta Luca, Gulyás Michelle, Guzi Blanka mellé Erdős Rita és Simon Sarolta csatlakozhat. A kiemelésért versengő Tamás József mellett Gáll András és Regős Gergely sem jutott döntőbe, de az elődöntőben Tamás érte el a legjobb pontszámot – a nőknél Alekszejev Tamara és Réti Kamilla küzdött Erdős Ritával és Simon Saroltával, ám utóbbi kettő szerepelt jobban a döntőben. Az említett hat-hat sportoló fordulhat rá az olimpiai kvótaszerzésben kiemelt fontosságú világkupaversenyekre – a négyállomásos sorozat első viadala március 5–10. között esedékes Kairóban, a világkupadöntőt május 22–26. között rendezik Ankarában. Egy országból hat-hat versenyző kezdheti meg a sorozatot, de az egyes viadalokra csak négy-négy sportoló nevezhető.

 

ÖTTUSA
FEDETT PÁLYÁS NYÍLT MAGYAR BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Férfiak: 1. Charles Brown (brit) 1556 pont, 2. Eszlam Hamad (egyiptomi) 1541, 3. Marvin Dogue (német) 1539, … 8. Koleszár Mihály 1524, 9. Bőhm Csaba 1520, … 13. Szép Balázs 1503, 15. Kardos Bence 1491, 16. Marosi Ádám 1484. Országos bajnok: Koleszár 1524, 2. Bőhm 1520, 3. Szép 1503
Nők: 1. Gulyás Michelle 1459 pont, 2. Emma Whitaker (brit) 1447, 3. Kerenza Bryson (brit) 1445, … 5. Erdős Rita 1434, 6. Guzi Blanka 1431 … 9. Réti Kamilla 1414, … 11. Simon Sarolta 1406, … 13. Bauer Blanka 1403, … 15. Alekszejev Tamara 1378. Országos bajnok: Gulyás 1459, 2. Erdős 1434, 3. Guzi 1431

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik