Korok világcsúcsa, Rakonczay 848.5 kilométeres futása – fantasztikus eredmények 2023-ból

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.12.29. 11:14
null
Enahoro Asein remekelt (Fotó: Facebook/Magyar Erőemelő Szövetség, archív)
A kiemelt labdajátékok hatalmas társadalmi hatása miatt az egyéni sportágakra napjainkban kevesebb figyelem irányul. Az olimpiai programban helyet kapó sportágak mások mellett szerepüknek, fontosságuknak és tradíciójuknak hála a vonzott érdeklődést tekintve valamivel jobb helyzetben vannak, mint azok a sportágak, amelyek nem szerepelnek az ötkarikás menetrendben. De nem szabad elfelejteni: nincs olyan sport, amelyben a nagy siker nem párosul szenvedéssel, lemondással és kőkemény munkával. Cikkünkben olyan nem olimpiai sportágakkal foglalkozunk, amelyekben kiemelkedő eredményeket értünk el 2023-ban.

Erőemelés: Enahoro Asein világcsúccsal Európa-bajnok

December 6-ánEnahoro Asein személyében magyar Európa-bajnokot ünnepeltek az erőemelők 83 kilogrammos kategóriájában az észtországi Tartuban rendezett kontinensbajnokságon. Nem akármilyen eredménnyel diadalmaskodott nigériai születésű klasszisunk: felhúzásban saját rekordját 9.5 kilóval megjavítva 380 kilogrammos világcsúcsot ért el.

Nem mellesleg 812.5 kilós teljesítménnyel az összetett Eb-aranyat is megszerezte, ilyenre legutóbb 19 évvel ezelőtt volt példa, akkor Árvai István a csehországi Nymburkban győzött.

Extrémsport: Rakonczay Gábor hihetetlen eredményeket ért el

Rakonczay Gábor 2023-ban is kitett magáért. Az extrémsportoló február 17-én Dunakilitiből elindult kajakkal, és 57 óra 48 perc alatt végigevezett a Duna magyarországi szakaszán, ami 417 kilométert jelent. Első estea hirtelen felerősödő nyugati oldalszél jelentős, a hajó fölött is átcsapó hullámokat vert. Egy ilyen hullám úgy elcsavarta a hajót, hogy Rakonczay az éjszaka közepén vízbe borult. A járművet sikerült a partra húznia, majd átázott ruháitól megszabadulva evezett el a következő frissítőpontig. Itt a kísérőbuszban megszárítkozott és átmelegedett, majd azonnal folytatta az evezést. A teljes túra során mindösszesen 75 percet aludt, három szakaszban.

Kevesebb mint egy hónappal később részt vett a Nemzetközi Ultrafutó-szövetség (GOMU) által szervezett hatnapos világbajnokságon az olaszországi Policoróban, amelyen aranyérmet nyert. A verseny 123. órájában átvette a vezetést, és március 18-án reggel átlépte a 800 kilométert, így csaknem nyolc órája maradt megdönteni saját, 844 kilométeres csúcsát. A 42 éves sportoló végül 848.518 kilométer megtétele után felállhatott a vb-dobogó felső fokára.

Kick-box: tíz aranyérem a világbajnokságról

A portugáliai Albufeirában rendezett vb-n fantasztikusan szerepeltek a mieink, még úgy is, hogy rekordot jelentő 70 ország csaknem 1400 versenyzője indult. A felnőttek között tíz arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérem jött össze. Érdemes külön kiemelni Fésű Lajost (69 kg) és Száraz Gergőt (63 kg), ők a light-contact és a kick-light kategóriában is diadalmaskodtak.

Az érmeseink
Arany

Cselovszki Patrik (pointfighting, 57 kg)
Bálint Martin (pointfighting, 74 kg)
Száraz Gergő (light-contact, 63 kg)
Fésű Lajos (light-contact, 69 kg)
Kovács Laura Fanni (light-contact, 55 kg)
Száraz Gergő (kick-light, 63 kg)
Fésű Lajos (kick-light, 69 kg)
Szmolek Emánuel (kick-light, 84 kg)
Nagy Rita (kick-light, 60 kg)
Mezei Nikolett (kick-light, 65 kg)
Ezüst
Zajácz Bence (pointfighting, 79 kg)
Szmolek Emánuel (light-contact, 84 kg)
Kolozsvári Enikő (kick-light, 70 kg)
Szabó-Tóth Dávid (full-contact, 91 kg)
Halustyik Cintia (zenés formagyakorlat)
Bronz
Fésű Lajos (pointfighting, 69 kg)
Bozók Szabolcs (light-contact, 57 kg)
Kajtár Bence (light-contact, 74 kg)
Melis Bálint (K1, 54 kg)
Pointfighting férficsapat (Viczián Dániel, Zajácz Bence, Cselovszki Patrik, Bálint Martin)

Pofozás: Szabó Franciska az első nő, aki kiütötte ellenfelét

A 2012-ben U23-as Európa-bajnok dzsúdós, Szabó Franciska az Egyesült Államokban Sheena Bathory művésznéven fut, és az amerikai Power Slap nevű pofonbajnokságban szerepel. Októberben Christine Wolmaransszal találkozott, akit egyetlen hatalmas kiütéssel küldött a padlóra. A sportágban ezzel történelmet írt, hiszen ő lett a liga történetének első női versenyzője, aki kiütötte ellenfelét.


Szabadtüdős merülés: Korok Fatima óriási világcsúcsot állított fel

Korok Fatima július 25-én történelmi világcsúcsot ért el a Bahama-szigetek közelében. A magyar sportoló 102 méterig jutva egy méterrel megjavította az AIDA szabályai szerinti szabadtüdős merülés eddigi abszolút rekordját, amelyet az olasz Alessia Zecchini 2021-ben ért el.

Korok1 perc 52 másodperc alatt jutott le 102 méterre, majd közel 2 percig tartott az útja visszafelé, így 3 perc 47 másodpercet tett meg a víz alatt egyetlen levegővétellel.

Teljesítménye azért is különleges, mert 2019 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, tehát kevesebb mint öt év alatt jutott el a világcsúcsig.

Korok Fatima eredménye elegendő volt ahhoz, hogy jelöljék az Év női sportolója címre, a tízes listán ott volt, a legjobb háromba nem került be.

Szkander: éremeső az Európa-bajnokságon

Júniusban, a Chisinauban rendezett Európa-bajnokságon a magyar válogatott 26 érmet szerzett. A többszörös világ- és Európa-bajnok Kőváriné Ivánfi Brigitta 70 kilogrammban összesen négy alkalommal állt a dobogó felső fokára, kétszer a felnőttek között és kétszer a masters kategóriában.

Szumó: Elekes Enikő megszerezte az első női vb-aranyérmünket

Elekes Enikő a magyar birkózósport egyik legnagyobb reménysége. 2019-ben elért U15-ös Európa-bajnoki címe mellett 2021-ben egyazon évben megnyerte az U17-es világ- és Európa-bajnokságot.Az idén augusztusban a jordániai Ammánban rendezett junior-világbajnokságon nem csak azzal írt történelmet, hogy ő lett Magyarország első női junior-világbajnoka: eddig egyetlen birkózónk sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n, majd az U20-as világ- és Európa-bajnokságon is ugyanabban az évben diadalmaskodjon.

Október 8-án szumóban is történelmet írt!

A mindössze 19 éves kiválóság a Tokióban rendezett vb-n, a női 65 kilósok elődöntőjében lengyel riválisát könnyedén felülmúlva jutott be a fináléba, amelyben tajvani riválist győzött le, ezzel ő lett a magyar szumósport első női világbajnoka.

Elekes Enikőt is jelölték az Év női sportolója címre, a végső hármasba nem került be.

Tánc: magyar világbajnoki cím akrobatikus rock and rollban

Novemberben a genfi világbajnokságon a Deli Alex, Bihari Luca páros a sportág legmagasabb kategóriájában, main class free style-ban nyert, a duó ezzel a Magyar TáncSport Szakszövetség akrobatikus rock and roll szakágának legmagasabban jegyzett felnőtt páros eredményét érte el.

Teqball: felemás érzésekkel a vb után

A magyarok egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén zártak a Bangkokban december elején rendezett világbajnokságon. A Bányik Csaba, Katz Balázs duó mindenkit legyőzött, s Bányik Ács Krisztinával vegyes párosban is dobogóra állhatott, a harmadik fokára. A harmadik magyar medáliát, az ezüstöt Péchy Petra és Vicsek Nóra szerezte meg a női párosok versenyében.

„Mindenképpen szerettük volna, ha mind az öt kategóriában döntőt játszanának a magyarok, ott pedig győzzön a jobbik. Ebből sajnos csak két döntő jött össze és mindössze egy aranyérem, úgyhogy valóban több éremért és aranyéremért utaztunk ki” – fogalmazott Bányik Csaba, aki hozzátette, ez volt az első olyan vb, amelyen nem Magyarország nyerte az éremtáblázatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik