Birkózás: Érzem, hogy szeretnek – Struhács György

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.10.12. 16:49
null
Balról: Ancsin László, Szőnyi János, Nagy Lajos, Melisz Turganbajev, Bacsa Ferenc, Struhács György, Bódi Jenő, Németh Szilárd, Bacsa Péter (Fotók: MBSZ/Róth Tamás)
Csütörtökön a sportág nagy alakjait köszöntötte a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) felső szintjén.

 

Az eseményt barátok és kollégák mellett megtisztelte jelenlétével a Kirgiz Birkózószövetség elnöke, Melisz Turganbajev, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója, Németh Szilárd, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter, valamint az MBSZ főtitkára, Ancsin László.

Az MBSZ vezetősége 75. születésnapja alkalmából köszöntötte Bacsa Ferenc mesteredzőt és Szőnyi János mesteredzőt, 70. születésnapja alkalmából Nagy Lajos mesteredzőt, 60. születésnapja miatt az Európa-bajnok, olimpiai negyedik Bódi Jenőt, valamint Struhács Györgyöt, akit nemrégiben Edzői Életműdíjat vehetett át a Magyar Edzők Társaságától.

Struhács Györggyel lehetőségünk adódott beszélgetni. Elmesélte, hogy edzői pályafutását idestova negyven évvel ezelőtt a Ferencvárosban kezdte, majd csatlakozott a 2001-ben indított Mr. Tus birkózó-sportiskola szakmai csapatához.

„Fantasztikus évek voltak – emlékszik vissza Struhács György. – Sokat tanultunk mi, edzők is, hiszen óriási feladatba vágtunk bele. Hatvannégy gyerek egyszer csak betódult, és hirtelen mindegyiküknek az édesapjuk, édesanyjuk, vagy ha kellett, a nagyszülőjük lettünk – amolyan mindenesek voltunk, tényleg a nap huszonnégy órájában dolgoztunk. Hál' Istennek meglett az eredménye, már két év után jöttek a szép sikerek.”

Nem kérdés, jó munkát végeztek Bacsa Ferenccel, Hegedüs Csabával és Takács Ferenccel. Olyan klasszisok nőttek ki a kezeik közül, mint a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, az Eb-győztes, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktor, valamint az ötkarikás játékokon harmadik Módos Péter.

Struhács az ő pályafutásukat a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányaként is segítette 2006 és 2015 között. Szakmai vezetőként számos világ- és Európa-bajnoki érem mellett két olimpiai ezüst- és egy bronzérmet nyertek tanítványai a 2008-as pekingi, valamint a 2012-es londoni játékokon.

Struhács György
Struhács György

„Szövetségi kapitányságom első évében még a régi klasszisok és a fiatalok vegyesen alkották a csapatot, ám ezután már a válogatott gerincét is a Mr. Tusban nevelkedett vagy a nevelőműhelyhez szorosan kapcsolódó versenyzők alkották.”

2016-ban visszatért az utánpótlás-neveléshez, az U17-es válogatott vezetőedzője lett – a srácokat egészen a junior korosztály végéig kísérte. Olyan egyéniségek nőttek ki ebből a generációból, mint az Európa-bajnok Takács István, a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Losonczi Dávid, a vb-második, olimpiai ötödik Szőke Alex vagy épp a vb-harmadik, Eb-bronzérmes Lévai Tamás.

A 65 éves szakember napjainkban a KIMBA edzői stábját is erősíti, heti kétszer tart edzést a kötöttfogású fiataloknak. Még mindig motiválja az, hogy a négy évtized alatt felhalmozódott tudását átadja a jövő nagy reménységeinek.

S hogy mire a legbüszkébb?

„Arra, hogy a tanítványaim a mai napig felhívnak. Érdekli őket a véleményem és érzem, hogy szeretnek. Ez mindennél többet jelent nekem” – fogalmazott meghatottan a mester.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik