Paralimpia 2024: a magyar sportolói csapat létszáma meghaladhatja az ötvenet

Vágólapra másolva!
2023.04.16. 16:01
null
Szabó László optimistán várja a párizsi játékokat (Fotó: Koncz Márton)
Magyarország eddig három országkvótát szerzett a jövő évi paralimpiára, és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerint időarányosan jól áll a Magyar Paralimpiai Csapat.

Mostanáig kerékpárban egy, sportlövészetben két kvóta jött össze a fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményére, amely 500 nap múlva, 2024. augusztus 28-án kezdődik és szeptember 8-ig tart majd.

Az MPB vasárnapi közleményében emlékeztetett rá, hogy a legtöbb magyar versenyző számára idén nyílik lehetőség kiharcolni a paralimpiai részvételt. A testület -- a sportági szövetségek vezetőivel és szakembereivel egyetértésben – 17 sportágban tartja lehetségesnek a paralimpiai részvételt. Az előzetes felmérések alapján a sportolói delegáció létszáma meghaladhatja az ötvenet, ami azt jelentené, hogy minden idők legnagyobb Magyar Paralimpiai Csapata utazna Párizsba.

Tokióban, 2021-ben Magyarországot 38 sportoló képviselte. A csapat holtversenyben a legsikeresebb szereplését produkálta, hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot szerzett, s az éremtáblázaton a 18. helyen végzett.

„Furcsa belegondolni, hogy alig másfél éve még Tokióban versenyzett a magyar csapat, és máris karnyújtásnyi távolságban van a párizsi paralimpia. A sportolók magasra tették a lécet, összesített eredményével a tokiói csapat a magyar parasport Aranycsapatává vált” -- mondta Szabó László, az MPB elnöke, aki hangsúlyozta: minden idők legnagyobb csapatával minden idők legjobb eredményét szeretnénk elérni a jövő évi paralimpián.

„Elhivatott edzőink, sportszakembereink vannak és sikerre éhes sportolóink, a legszebb reményeket fogalmazhatjuk meg” – idézte az elnököt az MPB közleménye.

A francia fővárosban 22 sportágban 4400 paralimpikon vesz részt a versenyekben, és közel ugyanennyi edző, sportszakember, segítő, illetve bíró kíséri majd el őket a játékokra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik