Rg: a mieink nyitják meg a világbajnokságot, a csapatoknak Tokió a tét

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.09.09. 18:44
null
Pigniczki Fanni nagyon szép Eb-szerepléssel a háta mögött érkezik a vb-re (Fotó: AFP)
Hétfőtől vasárnapig a bolgár főváros, Szófia ad otthont a 2018-as ritmikusgimnasztika-világbajnokságnak. Az egyéni versenyzőknek még „csak” a minél jobb vb-szereplés a tét, az együttes kéziszercsapatok azonban már most megkezdik az olimpiai kvalifikációt – három egység kijut Tokióba, míg az első 24-ből kiszorulók nem vehetnek részt a 2019-es világbajnokságon. Lesz-e magyar az egyéni összetett döntőben és továbbjut-e kéziszercsapatunk a 2019-es, az olimpiai kvalifikáció második lépcsőjét jelentő vb-re?

A magyar ritmikus gimnasztikázók rettenetesen korán fognak kelni. Már csak azért is, mert ők nyitják meg a 2018-as, szófiai világbajnokságot. Ha megkérdezik az rg-seket, akkor kevesen fogják spontán azt mondani az 1-es (3-as, 5-ös – a selejtezőkben legelőször szőnyegre lépő csapat beosztása) számra, hogy erről álmodtak, sőt. Már csak azért sem, mert a ritmikus gimnasztika talán az összes sportágból a leghosszabb bemelegítést igényli – ahhoz, hogy valaki hétfő reggel 10 órakor kivonuljon a szőnyegre, 8 óra után nem sokkal már meg kell kezdenie a hivatalos melegítést. Számoljunk még vissza – igen korán kell kelni…

Szóval, a magyar versenyzők – Juhász Anna, Pigniczki Fanni és Váray Míra – kezdik a világbajnokságot. Közülük Pigniczki Fanni már tavaly is indult a vb-n és a 32. lett, Váray Míra is másodéves felnőtt versenyző, Juhász Annának viszont ez a szeniorok között az első világversenye. Pigniczki és Juhász négy-négy szerrel indul, így ők versenyeznek az egyéni összetett döntőbe jutásért (ehhez legalább három szerrel kell szőnyegre lépni), Váray kettővel – a tíz gyakorlat összpontszáma az egyéni csapatversenyben rangsorolja a mieinket.

Az a 2018-as eredmények alapján nem kétséges, hogy Pigniczki Fanni szereplését kíséri a legnagyobb várakozás: az MTK tornásznője hatalmasat fejlődött, az Európa-bajnokságon 1999 óta nem látott jó helyezést (16.) szerzett Magyarországnak, egy évvel ezelőtt sem volt messze az összetett döntőtől, és az idei átlagpontszámai alapján is reális esélye lehet bejutni a fináléba, amelyben 2011 (Vass Dóra) óta nem volt magyar rg-s.

Az már megint más kérdés, hogy a mezőnynek pont ez a része iszonyatosan sűrű, az eddigi 2018-as pontszámok átlaga alapján az üzbég Sabina Tashkenbaevát (ő 22. lenne egy, a szezon eredményei alapján összeállított erősorrendben) és a kínai Sang Rongot (ő lenne a 32.) csak két pont választja el. Itt ráadásul a négy szerből egy pontszámot ki lehet ejteni, ez további tömörülést jelent… Tizedeken múlik majd, hogy ki kerül a 24. helynél meghúzott választóvonal fölé és alá. Napi egy jelenése van a tornászoknak a selejtezőben, amely csütörtökig tart, kedden és csütörtökön két-két szerenkénti fináléval. Az egyéni összetett döntőjét pénteken rendezik meg.

OROSZ ARANYAK, BOLGÁR ARANYLÁNYOK

Az egyéni összetett eredményhirdetéséhez 2007 óta kizárólag az orosz himnusz kellett. A 2007-es, patraszi vb-n az ukrán Anna Besszonova lett a világbajnok, ám azóta az oroszok teljesen kisajátították a dobogó felső fokát: 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzője, Jevgenyija Kanajeva győzött; 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben Jana Kudrjavceva, 2017-ben Dina Averina. Ahhoz, hogy nem a volt Szovjetunióból származó összetett győztest találjunk, 1995-ig és a bolgár Maria Petrováig kell visszamennünk – most ő lesz a verseny nagykövete. A bolgárok az egész világbajnokságot az „aranylányok” – az évtizedekig sikert sikerre halmozó versenyzőik – témájára fűzik fel.

Ebben az olimpiai ciklusban eddig minden nagy verseny aranyérme az orosz csodaikrekhez, Dina és Arina Averinához vándorolt. Most elsősorban saját csapattársuk, Alekszandra Szoldatova, másodsorban az összetettbeli orosz hegemóniára legveszélyesebb versenyző, az izraeli Linoj Asram „hajthatja meg” őket. A dobogót célozza meg az Eb-bronzérmes fehérorosz Kacjarina Halkina, valamint a házigazda bolgár csapat tagjai (elsősorban Katrin Taszeva és Neviana Vladinova) is.

A három oroszból a szabályok alapján egynek buknia kell a selejtezőben – Szoldatova rúdja „áll kifelé”, mert ő szalaggal is versenyez és nem ejthet ki pontszámot (három szerrel indul).

Márpedig a szalagpontszámok a 2017-es szabályváltozások óta messze a legalacsonyabbak, a vb előtti két világkupa-versenyen a tornászok több mint hetven százalékának ez volt a legrosszabb pontja, és nem azért, mert hirtelen mindenki elfelejtette a kezelést… Ez annak is rossz hír, aki az egyéni kvalifikációban célba veszi a döntőt, de nagyot hibázik egy szerrel a másik három közül – akkor benn marad a szalagpontszám, és az előjelek alapján az jót nem jelent.

A magyar kéziszercsapat a vb előtti utolsó, kazanyi vk-versenyen idei legmagasabb pontszámát kapta (Fotó: AFP)
A magyar kéziszercsapat a vb előtti utolsó, kazanyi vk-versenyen idei legmagasabb pontszámát kapta (Fotó: AFP)

A hétvégén az együttes kéziszercsapatoké a porond, s a tét még nagyobb, hiszen ők már a tokiói olimpiáért is versenyeznek. A dobogósok – a papírforma alapján bolgár, olasz, orosz verseny várható az aranyért, japán és fehérorosz „asszisztenciával” – kijutnak Tokióba. A 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon csak azok a csapatok vehetnek részt, amelyek bejutnak az első 24 közé, a kimaradók még a kontinentális kvótákra pályázhatnak.

A 2019-es vb-kvalifikáció kivívása a célja az Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar kéziszercsapatnak is. Négy évvel ezelőtt épp hogy, de nem jött össze a magyar csapatnak a top 24, most viszont úgy érkeznek a mieink, hogy egymás után döntötték meg saját pontszámcsúcsaikat a nyári világkupa-versenyeken. Azért így sem lesz könnyű dolguk, lévén a csapatoknál is óriási a tömörülés – és meglepetésből is akadt idén elég.

De előbb az egyéni versenyzőké a szófiai Arena Armeec. Először éppenséggel a mieinké, illetve az elsőként szólított Pigniczki Fannié – hétfőn, közép-európai idő szerint 9 órakor.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
A PROGRAM
Szeptember 10., hétfő:
egyéni selejtező, 1. nap (Juhász Anna, Pigniczki Fanni, Váray Míra)
Szeptember 11., kedd: egyéni selejtező, 2. nap. Karika, labda szerenkénti döntő.
Szeptember 12., szerda: egyéni selejtező, 3. nap.
Szeptember 13., csütörtök: egyéni selejtező, 4. nap. Egyéni csapatverseny eredményhirdetés. Buzogány, szalag szerenkénti döntő.
Szeptember 14., péntek.
Egyéni összetett döntő.
Szeptember 15., szombat. Együttes kéziszercsapat kvalifikáció és összetett, egyben olimpiai selejtező (Magyarország: Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien).
Szeptember 16., vasárnap. Együttes kéziszercsapat, döntők.

Tv/stream: a ritmikusgimnasztika-vb közvetítési jogait nem vette meg magyar csatorna, így a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) YouTube-csatornáján kísérhető figyelemmel az összes döntő – mindegyikről élő közvetítés lesz Szófiából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik