Rögbi-vb: Új-Zéland nyerte a csúcsmeccset, kiesett a világrangsor vezetője – videók

Vágólapra másolva!
2023.10.14. 23:41
null
A kezdés előtti rituális haka kellően feltüzelte az új-zélandiakat (Fotó: Getty Images)
A háromszoros világbajnok Új-Zéland hatalmas csatában 28–24-re legyőzte a világranglista élén álló Írországot a Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság szombat esti negyeddöntőjében, és bejutott a legjobb négy közé. Az All Blacks következő ellenfele Argentína lesz, amely szombaton 29–17-re verte az eddig hibátlan Walest.

ÍRORSZÁG–ÚJ-ZÉLAND 24–28

Az új-zélandiak elsöprő lendülettel és rendkívül céltudatosan vetették bele magukat a hatalmas érdeklődéssel várt saint-denis-i csúcsütközetbe, Richie Mo'unga büntetőből szerzett vezetést, Jordie Barrett hasonlóképpen, szinte a világ végéről lőve növelte az előnyt, majd Leicester Fainga'anuku a célterületre is bejutott.


A világranglistát vezető írek 0–13-nál, az utolsó vb-jét játszó Johnny Sexton büntetőjével szépítettek, majd következett új-zélandi születésű csapattársa, Bundee Aki, aki három fekete mezest kicselezve, kettőt a hátán becipelve, hatalmas munkával a célterületre jutott. A szünetig további egy-egy cél született mindkét oldalon, de a jutalomrúgás csak az íreknek jött össze Sexton révén, így a kiváló első félidő végén csupán eggyel vezettek az új-zélandiak.


Az újrakezdés után erősen nyomott az ír válogatott, de nem sikerült áttörnie, ellenben egy új-zélandi ellencsapás végén, a villámgyors Mo'unga remek előkészítése után Will Jordan bevitte a labdát a célterületre. Barrett a jutalomrúgást sem hagyta kihasználatlanul, megint megugrottak tehát a fekete mezesek. Sexton még egy büntetőt is elrontott… Mégsem volt vége!


Az írek egy masszívan felépített csomaggal büntető célt harcoltak ki (24–25), ráadásul a szabálytalan Codie Taylort tíz percre a büntetőpadra küldték. Hiába azonban az átmeneti emberhátrány, az új-zélandiak képesek voltak büntetőket kiharcolni, Jordie Barrett a kettőből egyet belőtt, és az újra négypontosra hízott előnnyel a körömszakadtáig védekező All Blacks már kihúzta a végéig.

Új-Zéland az egymást követő második vb-n ejtette ki az íreket a negyeddöntőben, ráadásul most a zöldek nagyszerű, 17 mérkőzéses győzelmi sorozatát is lezárta– visszavágva két tavalyi vereségért.

A KEZDÉS ELŐTT: ÚJ-ZÉLANDI HAKA ÍR HANGZAVARBAN

ÖSSZEFOGLALÓ

WALES–ARGENTÍNA 17–29

Jól kezdtek a walesiek Marseille-ben, Dan Biggar egyszer a célterületre viharzott, értékesítette a jutalomrúgást, majd nem sokkal később berúgott egy büntetőt – 10–0! Argentína sokáig nem tudott célt elérni, viszont sorban harcolta ki a büntetőket, Emiliano Boffelli egymás után négyet pontokra váltott, és a második félidő elején fordult az állás.

Tomos Williams egy céllal visszaállította a walesi vezetést, csakhogy hamarosan Joel Sclavi is átgyömöszölte a labdát a célvonalon. Kétpontos argentin vezetéssel fordultak a csapatok az utolsó percekre, amelyek drámai pillanatokat hoztak: előbb Matías Moroni a vb egyik legkáprázatosabb szerelését bemutatva kitorpedózta a pályáról a labdát már-már a célvonal mögé csapni készülő walesi szélsőt, Louis Rees-Zammitet, majd nem sokkal később Nicolás Sánchez lefülelt egy rossz passzt, és a célig robogott a labdával, eldöntve a mérkőzést.

Argentína 2007 és 2015 után harmadszor jutott be a világbajnoki elődöntőbe.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

NEGYEDDÖNTŐ – szombati mérkőzések
Wales–Argentína 17–29
(10–6)
Írország–Új-Zéland 24–28 (17–18)

A vasárnapi program
17.00:
Anglia–Fidzsi-szigetek
21.00: Franciaország–Dél-Afrika

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívtak, minden kvintettből az első kettő jutott be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportok végeredménye
A-csoport: 1. Franciaország 18 pont (4 mérk.), 2. Új-Zéland 15 (4), 3. Olaszország 10 (4), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

B-csoport: 1. Írország 19 pont (4 mérk.), 2. Dél-Afrika 15 (4), 3. Skócia 10 (4), 4. Tonga 5 (4), 5. Románia 0 (4)
C-csoport: 1. Wales 19 pont (4 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 11 (4), 3. Ausztrália 11 (4), 4. Portugália 6 (4), 5. Grúzia 3 (4)
D-csoport: 1. Anglia 18 pont (4 mérk.), 2. Argentína 14 (4), 3. Japán 9 (4), 4. Szamoa 7 (4), 5. Chile 0 (4)
A győzelemért 4 pont járt, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ért, és ugyancsak egy bónuszpont járt annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kapott ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ 1. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A 2 FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A 3. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A 4 FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
AZ 5. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik