Rögbi-vb: fantasztikus döntő volt, Dél-Afrika megvédte világbajnoki címét – videók

Vágólapra másolva!
2023.10.28. 23:13
null
Handre Pollard és dél-afrikai csapattársai a győzelem pillanataiban (Fotó: Getty Images)
Hatalmas csatát hozott a franciaországi rögbi-világbajnokság szombat esti saint-denis-i döntője: Dél-Afrika 12–11-re legyőzte az első félidő közepén végleges emberhátrányba kerülő Új-Zélandot, ezzel megvédte címét, negyedszer is világbajnok lett.

Alig kezdődött el a mérkőzés, és máris felfeslett a dél-afrikai szerkezet: Mbongeni Mbonambi térdsérülést szenvedett, a sarkazó cserére kényszerült Shannon Frizell durva szerelése nyomán. Az új-zélandi sárga lapot kapott, és fennállt a veszélye, hogy a videós felülvizsgálat nyomán pirossá sötétül a lap.

A súlyosítást megúszta az All Blacks, ám a tízperces létszámhátrányt nem: Handre Pollard két büntetőből is a helyére rúgta a labdát, a Springboks 6–0-ra megugrott. A dél-afrikaiak a 37 éves Deon Fourie-t hozták be Mbonambi helyére, ez egyértelmű kényszermegoldás volt, ám a csapatjáték továbbra is olajozottan működött.

Dél-Afrika korábban három vb-döntőt vívott (és nyert meg), egyikben sem sikerült a célvonalon túlra jutnia az ellenfélnek– és a félelmetes új-zélandiaknak sem jött össze a szünetig, a Springboks védelme átjátszhatatlan volt. Íme, egy látványos szerelés!


De nem ez volt a fekete mezesek legnagyobb baja… A játékrész második felében Sam Cane is tízperces büntetést kapott Jesse Kriel szabálytalan megállításáért, és a videós felülvizsgálat ezúttal már súlyos következménnyel járt: a csapatkapitány fejsérülést kockáztatott, ezért piros lapot kapott– a világbajnoki döntők történetének első kiállításáról döntöttek a bírák!

A szünetig Pollard be is rúgott újabb két büntetőt,de kihasznált kettőt az új-zélandi Richie Mo'unga is, így a meccs negyven perc után nyíltnak volt mondható (6–12).


Persze a több mint egyfélidőnyi emberhátárny Dél-Afrika ellen mindennel kecsegtetett, csak győzelemmel nem. Kurt-Lee Arendse kis híján növelte is az előnyt azonnal az újrakezdés után, csakhogy a célvonal fölött repülve kicsúszott a kezéből a labda…


Aztán a második játékrész elején a dél-afrikai csapatkapitány,Siya Kolisi is kapott egy sárga lapot, és bár vizsgálták, nem történt-e a megengedett magasságon felül az ő szabálytalansága is – Ardie Savea feje nagyon közel volt… –, ő tíz perc után végül visszatérhetett a játéktérre.

De mi minden történt addig…! Új-Zéland néhány pillanatig azt hihette, hogy fordít, csakhogy Aaron Smith hiába vitte a labdát a célvonal mögé, a videós visszajátszás szabálytalanságot állapított meg– nincs cél!

A mindenre elszánt All Blacks támadásban maradt, megint a sarok felé kényszerítette a játékot, és ezúttal Beauden Barrett már bevitte a labdát a célterületre! Mo'unga lábában volt a fordítás lehetősége is, csakhogy a célhoz járó jutalomrúgást elrontotta… Maradt tehát a dél-afrikai vezetés, igaz, egypontosra zsugorodott (11–12).

Egy kis stat: Beauden Barrett az első játékos, aki két vb-döntőben is célt ért el; 2015-ben is a célvonal mögé vitte a labdát.

A régóta emberhátrényban játszó Új-Zéland az utolsó energiatartalékokat is mozgósította, sikerült is sárga lapos szabálytalanságba hajszolnia Cheslin Kolbe-t – vagyis a létszám kiegyenlítődött az utolsó hét percre! Jordie Barrett büntetőt is rúghatott, ám nagyon messziről, nem ment be.

Több lehetőség pedig nem nyílt, így Dél-Afrika 12–11-re megnyerte e döntőhöz méltó ütközetet, megvédte világbajnoki címét – 1995, 2007 és 2019 után negyedszer lett aranyérmes. A háromszoros világbajnok Új-Zéland (1987, 2011, 2015) 1995 után másodszor lett ezüstérmes.

ÖSSZEFOGLALÓ

AZ ÖRÖM ÉS A BÁNAT PILLANATAI A LEFÚJÁS UTÁN

ÉS A WEBB ELLIS-KUPA A MAGASBA EMELKEDIK


RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

DÖNTŐ
Új-Zéland–Dél-Afrika 11–12
(6–12)
Saint-Denis, 80 065 néző
Pontszerzők
Cél:
B. Barrett, ill. –
Jutalomgól:
–, ill. –
Büntetőgól:
Mo'unga (2), ill. Pollard (4)

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vett részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívtak, minden kvintettből az első kettő jutott be az egyenes kieséses szakaszba.
DÖNTŐ (október 28.): Új-Zéland–Dél-Afrika 11–12
A 3. HELYÉRT (október 27.): Argentína–Anglia 23–26
AZ ELŐDÖNTŐ EREDMÉNYEI (október 20-21.):Argentína–Új-Zéland 6–44, Anglia–Dél-Afrika 15–16
A NEGYEDDÖNTŐ EREDMÉNYEI (október 14-15.): Argentína–Wales 29–17, Új-Zéland–Írország 28–24, Anglia–Fidzsi-szigetek 30–24, Dél-Afrika–Franciaország 29–28
A csoportok végeredménye
A-csoport: 1. Franciaország 18 pont (4 mérk.), 2. Új-Zéland 15 (4), 3. Olaszország 10 (4), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

B-csoport: 1. Írország 19 pont (4 mérk.), 2. Dél-Afrika 15 (4), 3. Skócia 10 (4), 4. Tonga 5 (4), 5. Románia 0 (4)
C-csoport: 1. Wales 19 pont (4 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 11 (4), 3. Ausztrália 11 (4), 4. Portugália 6 (4), 5. Grúzia 3 (4)
D-csoport: 1. Anglia 18 pont (4 mérk.), 2. Argentína 14 (4), 3. Japán 9 (4), 4. Szamoa 7 (4), 5. Chile 0 (4)
A győzelemért 4 pont járt, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ért, és ugyancsak egy bónuszpont járt annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kapott ki.
AZ 1. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A 2. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A 3. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A 4. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
AZ 5. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Dél-Afrika (4), Új-Zéland (3), Ausztrália (2), Anglia (1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik