Rögbi ENK: legalább a becsületcél összejött Cipruson

KRASZ EMIL (Pafosz)KRASZ EMIL (Pafosz)
Vágólapra másolva!
2014.05.17. 16:00
null
Ha ezúttal a játék nem is, a körülmények rendben voltak Cipruson
Harminchárom pontos (46–13) vereséget szenvedett a magyar rögbiválogatott Cipruson a csoportelsőként veretlenül feljutó házigazdától, de mivel ettől az eredménytől függetlenül az Európai Nemzetek Kupája divízió 2/C-csoportjában a második helyen zárt, a feljutásért playoffmeccset játszhat a divízió 2/B-ben utolsó előtti helyen végző dánokkal.

Mi a világranglista 85., a dánok a 61. helyen állva kezdték meg a selejtezőt 2012 őszén, az erőviszonyok azóta sokat változtak, a magyarországi mérkőzésen speciel mi leszünk árnyalatnyival esélyesebbek.

A kezdést megelőzően Nagyhegyesi Szabolcs, a magyar válogatott csapatkapitánya mutatta be társait Botos Balázsnak, hazánk ciprusi nagykövetének, aki a helyszínen tekintette meg a találkozót, és teniszben jártas politikus révén ismerkedett a sportági alapokkal. A közel 30 Celsius fokban a nézők az árnyékos főlelátón kerestek és találtak maguknak menedéket, döntően a helyi angol kolóniára épülő, majd' ezer érdeklődő kellemes, mégis szakértő zsibongással vegyes aláfestést adott a találkozónak, és „Come on, Cyprus!" rigmussal biztatta a házigazdákat.

Akik kilóra bőven előttünk jártak. Az első két soruk simán hozta a mi komplett tolongásunkat. Ennek az 5. percben máris nyomatékot adtak: simán betoltak minket labdával együtt a célterületünkről öt méterre. A 11. percben – miután először jártunk az ellenfél térfelén – Collet Gergő értékesített egy büntetőt, majd a vendéglátók percei következtek. Egy az egyben simán otthagytak minket, mindig két magyar kellett egy ciprusi megállításához. Szerencsénkre a második fázisú segítőik rendre késlekedtek, de a rontott passzaikkal is nekünk kedveztek. Az erő egyértelműen velük volt, velünk viszont a gyorsaság. Kellett is, hogy mindig időben érkezzen a magyar segítség.

A félidő derekán Kőműves György már másodszor mentett az utolsó pillanatban, utóbb úgy repült bokára látványosan, hogy az ellenfél játékosa a célterületünktől két méterre esett hasra. Csak egy pillanatra lélegezhettünk fel, ugyanis a közeli zárt tolit ismét megcsinálták: bár a céljukat ezúttal súlypontáthelyezéses keresztpasszok, és egy jó ütemű irányváltás is megelőzte. A sikeres célbónuszuk után jöhetett az ivószünet: amíg a ciprusiak ráérősen ballagtak a kispadjuk elé, addig Matthieu Lazerges magyar szövetségi társkapitány futólépésben ment játékosai felé. Collet újabb sikeres büntetőjével csak időlegesen loptuk magunkat közelebb az ellenfélhez, mert egy perccel később kihagyott a védelem, és egy gyorsan elvégzett büntető újabb ciprusi célt eredményezett. Jellemző jelenet volt az erőviszonyokra, hogy amikor nekünk jutott zárt tolongás az ellenfél célterülete előtt, akkor majd a félpályánál(!) ütközték le a sikertelen szlalomra vállalkozó Kőművest. A szünet előtti hajrá még két ciprusi célt hozott, egy félidő alatt megcsinálták ellenünk a célbónuszért járó plusz egy pontot...

A második félidő elején Nagyhegyesi bátor elfutás után jutott el majdnem a felezőig, ám ott úgy állította meg őt három ciprusi, hogy közben a mezét lefejték róla. A 46. percben viszont jóformán csak asszisztáltunk a hatodik, ezúttal lendületből összehozott ciprusi célhoz. Az 51. percben Collet állította meg a labdával akkor már jó hetven métert futó ciprusit, ami után a magyar szorult rövid ápolásra. Érkeztek a hazai cserék, mi viszont közben vezettünk néhány támadást. Jók voltak a passzok, a megindulások, és területet is nyertünk ugyan, ám egyebet nem: messze jártunk a célszerzéstől. A félidő közepétől nálunk is jöttek a kispadról a friss emberek, a picit megfáradó Ciprust ekkor legalább a mezőnyben tudtuk tartani.

Az ivószünet után az alapvonalra szögeztek minket a házigazdák, ennek az erőfölénynek lett az eredménye a 71. percben született ciprusi cél. A hajrá hét-nyolc perce azonban a miénk volt, ott tolongtunk zártan és nyíltan a ciprusi célterület előtt. Végül Réfi Attila csak bevitte a labdát a célterületre, majd Nagyhegyesi Szabolcs értékesítette a célbónuszt – legalább a végszó a miénk volt. Illetve lehetett volna, mert a találkozót addigra már kicsit „elengedő", kevésbé motivált, ám végül mégis felmérgesített ciprusiak hazai közönség előtt erővel bevitt céllal válaszoltak, már a rendes játékidő letelte utáni hosszabbításban.

A folytatásban június 7-én – a tervek szerint Budapesten – játszanak majd legjobbjaink Dániával a feljutásért playoff-meccset, a keret Magyarországon játszó tagjai négy nappal a meccs előtt edzenek egyet, a honosítottak két nappal a találkozó előtt érkeznek meg.

EURÓPAI NEMZETEK KUPÁJA
DIVÍZIÓ 2C-CSOPORT
CIPRUS–MAGYARORSZÁG 46–13 (29–6)
Cél:
Réfi (78.)
Célbónusz: Nagyhegyesi 1/1 (78.)
Büntetők: Coller 2/2 (11., 32.)

MAGYARORSZÁG
1. Németh Gábor (Máthé Zoltán, 57.)
2. Darquier David (Pluhár Dániel, 60.)
3. Pocskai Szabolcs (Toth Dan, 72.)
4. Réfi Attila
5. Jámbor Attila
6. Gyurcsik Mózes
7. Tóth Dániel
8. Köteles Péter
9. Czakó Attila (Davidson Jack, 59.)
10. Teisenhoffer László (Kendi Gábor, 48.)
11. Collet Gergő (Prakter Attila, 57.)
12. Zaiba Raúl
13. Jung Szilárd (Almási Bence, 75.)
14. Kőműves György
15. Nagyhegyesi Szabolcs
Szövetségi kapitány: Matthieu Lazerges

A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI A 2012–2014-ES 2B-S SOROZATBAN
2012. október 6. Magyarország–Bulgária 28–23
2012. október 27. Szlovénia–Magyarország 8–7
2013. április 6. Ausztria–Magyarország 10–11
2013. április 20. Magyarország–Ciprus 15–16
2013. október 5. Bulgária–Magyarország 5–67
2013. október 26. Magyarország–Szlovénia 35–3
2014. április 12. Magyarország–Ausztria 23–12
2014. május 17. Ciprus–Magyarország 46–13
A csoport végeredménye: 1. Ciprus 38 pont, 2. Magyarország 24, 3. Szlovénia 15, 4. Ausztria 12, 5. Bulgária 9
Ciprus feljutott a 2/B-be, Bulgária kiesett a 2/D-be. Magyarország Dánia (4. lett a 2/B-ben) ellen játszhat playoffmeccset a feljutásért, Ausztria pedig Norvégia (2. lett a 2/D-ben) ellen a bennmaradásért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik