Bravúr! Egypontos magyar rögbisiker a bécsi vb-selejtezőn

KRASZ EMIL (Bécs)KRASZ EMIL (Bécs)
2013.04.06. 18:15
null
A piros-fehér-zöld csíkos mezben küzdő magyarok szép sikert arattak
A magyar rögbiválogatott szombat délután Bécsben Ausztria ellen lépett pályára világbajnoki selejtező mérkőzésen, és nyert remek második félidei teljesítményének köszönhetően, fordítás után, minimális különbséggel. A magyar együttes minden pontját Collet Gergő szerezte. Csapatunk három mérkőzés után két győzelemmel és egy vereséggel áll a csoport élén.

 

Délelőtt 11 órától rövid sétát vezényelt a francia szövetségi kapitány, Raphaël Saint-André, hogy az első arra alkalmas – forgalmas bécsi főút mellett, egy toronyház előkertjében – helyen rövid emlékeztetőt is tartson a bedobásokból, természetesen labdával, emelésekkel. A visszaérkezés után még felhívta a játékosok figyelmét: a kezdésig hátralévő négy órában nincs internetezés, telefonálgatás, csak a mérkőzésről beszélhetnek, arra fókuszáljanak, és memorizálják a taktikai elemeket. Az ebéd után megtartott utolsó eligazításon elmondta még – immár a személyautóval befutó két kulcsembernek, Lloyd Garethnek és Gyurcsik Ahilesnek is –, hogy a pályán szívvel-lélekkel, ám egyben ésszel játszanak, továbbá a koncentrálás mellett maximális legyen az erőbedobás.

Irigylésre méltó külvárosi sporttelepre érkezett meg a válogatott két órával a kezdés előtt, bár a hőmérséklet változatlanul nem az áprilist, sokkal inkább a márciust idézte, az eső hajnalban elállt, így a szél nagyjából felszárított mindent. Ennek ellenére az annyira félt és szidott, kisméretű, göröngyös talajú pálya várta az érintetteket, amelyen ráadásul még amatőr előmeccset is rendeztek. A pálya mérete Raphaël Saint-Andrénak sem igazán volt ínyére, mint elmondta: a szélsőknek adott, utolsó passzokra nincs terület, márpedig ez a taktikai elem fontos része a sportágnak, így csapatunk játékának is. A terület viszont így leszűkül, és tömörebb, egyben áthatolhatatlanabb lesz középen a fal. Persze, ezzel a „problémával" a házigazdáknak is meg kellett küzdenie. A négy újonc közül kettő – Darquier Dávid, valamint a színes bőrű, villámléptű Bronzon Benjamin Géza – a kezdőben, míg további kettő – a magyarul akcentus nélkül beszélő, pedig Franciaországban született, és azóta is ott élő Ducrocq Thomas, illetve Czakó Attila – a cserék között kapott helyet.

1. félidő

Paprikás hangulatot hozott már a kezdés is, az osztrákok sokáig védekezni kényszerítettek minket. A megszerzett labdákat gyorsan elszórtuk, sok volt a hiba, és kevés az átütőerő a magyaroknál. A 22. percben Brand André, majd négy perccel később Lloyd Gareth kapott sárga lapot, így két fővel ideiglenesen megfogyatkoztunk. Az emberelőnyt a 30. percben célra, plusz értékesített jutalomrúgásra váltották a házigazdák, akik azt megelőzően két büntetőt már kihagytak. A 39. percben Collet 35 méteres büntetőjét követen a sikerült szépítenünk (7–3).

2. félidő

A fordulás után a magyar együttes eleget tett a szövetségi kapitány szünetben elhangozott kérésének: a francia szakember erőteljesebb támadójátékot kért övéitől. A magyarok öt perc alatt több és nagyobb veszélyt jelentettek, mint az eső félidőben összesen. Ekkor már az osztrákoknak is védekezniük kellett, de amilyen szabálytalanságok miatt a magyarok két sárga lapot szedtek össze, ők azt büntetlenül és következmények nélkül megtehették. Az 56. percben például olyan akció után rúghattak büntetőt, amit pártos bedobásuk előzött meg. Nemhogy a folyosóba nem jött be a labda, hanem a kiemelt játékosuknak is bőven vissza kellett nyúlnia...

Az 59. percben Collet büntetőből növelte saját és csapatunk pontjainak a számát, ennek örülhettünk, annak kevésbé, hogy a magas fogásért járó osztrák büntetés ezúttal is elmaradt. Az osztrákok lesről fogtak folyamatosan, de tehették, mert a játékvezető asszisztált hozzá erőteljesen. A 70. percben veszélyes osztrák akciót úsztunk meg egy utolsó pillanatos szereléssel, rá öt percre több hullámon keresztül voltunk az osztrák célterülettől, de a labdát nem sikerült letennünk. A hazai célterület azonban csak nem szabadult fel, és a 77. percben csak összejött a húzás: Collet a bal szélen beért. Bár kimaradt a jutalomrúgás, átvettük a vezetést! A rendes játékidő már percekkel letelt, amikor a bőven lesen álló osztrák játékos ajándék büntetőt kapott – senki sem tudta, hogy miért –, a rúgás azonban rövid lett, így a vendégek győzelmet ünnepelhettek (10–11).

A mieink közül többen is átlag feletti nyújtottak, mégis a pontokat szerző Collet nevét kell külön kiemelnünk, akivel a sors igazságot szolgáltatott. Az októberi, szlovéniai vb-selejtezőn egypontos hazai előnynél a 79. percben ugyanis büntetőt hibázott, amellyel szinte biztosan hoztuk volna azt az idegenbeli mérkőzést is, ezúttal azonban ő volt a nyerő emberünk.

A csoport másik szombati mérkőzésén Bulgária hazai pályán 20–14-re legyőzte Szlovéniát.
A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont, 2. Bulgária 9, 3. Szlovénia 5 (2 mérkőzés), 4. Ausztria 2 (2 mérk.)

RÖGBI, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
2. DIVÍZIÓ, C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ausztria–Magyarország 10–11 (7–3)

A magyar válogatott összeállítása:
1. Heckel Zoltán (23. Szabó Tamás, 71. perc)
2. Darquier Dávid
3. Tóth Dan (16. Pocskai Szabolcs, a szünetben)
4. Jámbor Attila
5. Brand André (18. Gyenes Ede, 52. perc)
6. Valoo Nicolás
7. Tóth Dániel
8. Réfi Attila (19. Ducrocq Thomas, 35. perc)
9. Bán Gergő
10. Lloyd Gareth
11. Collet Gergő
12. Gyurcsik Ahiles
13. Bronzon Benjamin Géza (22. Kendi Gábor 50. perc, 21. Katona Jonathán 65. perc)
14. Kőműves György
15. Nagyhegyesi Szabolcs (20. Czakó Attila, 70. perc)


 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek