Váratlanul szoros rangadó kerekedett a finn–észt összecsapásból

Vágólapra másolva!
2007.11.29. 12:25
Belga és finn győzelemmel kezdődött a férfi röplabdázók olimpiai előselejtező-tornája Szombathelyen. Belgium három szettben nyert Dánia ellen, Finnországot óriási meglepetésre ötjátszmás csatára kényszerítették az észtek.
Nyelvrokonaink ötjátszmás küzdelmet vívtak egymással
Nyelvrokonaink ötjátszmás küzdelmet vívtak egymással
Nyelvrokonaink ötjátszmás küzdelmet vívtak egymással
Nyelvrokonaink ötjátszmás küzdelmet vívtak egymással

A tornát a B-csoportban szereplő Dánia és Belgium mérkőzése nyitotta. A találkozó esélyese a belga válogatott volt, amely idén az Európa-bajnokságon is szerepelt. Ahogy várható volt, Belgium legjobbjai figuratív, dinamikus játékkal rukkoltak elő, ám a dánok nem tudnak közelebb férkőzni riválisukhoz, a hajrá kezdetén is két pontos hátrányban voltak.

A német Wuppertalban játszó Mads Ditlevsen remek nyitásaival fordított Dánia (21:20), de először mégis Belgium jutott játszmalabdához. A csapatkapitány, Kristian Knudsen ásznyitásával aztán a dánok jutottak előnyhöz, Kristof Hoho remek blokkjával hamarosan újra a belgák vezettek, s végül a dán Peter Lyck Hansen rontásának köszönhetően 28:26-ra meg is nyerték az első részt.

A második játszmában is szépen játszottak a belgák, de a dánok kapaszkodtak, 20:20-nál a belga kapitány időt kért. Van Goethem két ászértékű szervájával eldőlt a szett (25:22, 2:0). A folytatásban remekeltek a belgák (16:11), ám úgy tűnt, Dánia megint feltámadt (16:14)! Ezúttal tiszavirág életű volt a dán tündöklés, a belgák 25:20-ra nyerték a szettet, és 3:0-ra a meccset.

Az A-csoport első meccsén Finnország 3:2-re nyert Észtország ellen. Az Európa-bajnoki negyedik helyezett skandinávok az első és a második felvonásban ízelítőt adtak valódi tudásukból: káprázatos figurákat és gyönyörű blokkokat mutattak be. A két csapat között megmutatkozó tudáskülönbség ellenére jól tartották magukat a dicséretesen küzdő észtek, de az első és a második szettben is csak megnehezíteni tudták a skandinávok dolgát.

Az észtek remek mentalitással játszottak, hiszen esélytelenségük ellenére küzdöttek és igyekeztek, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. A finnek a kezdeti dinamikus, lendületes röplabda után némileg leengedtek, ezt az észtek ragyogóan kihasználták, hiszen megnyerték a harmadik és a negyedik szettet.

Az öt játszmában újra lelkesek voltak a finnek, minden pontot hangos üdvrivalgással megünnepelnek. Megint az első és a második játszmában látott finn csapat van a pályán, az északiak szép megoldásokkal és gyönyörű blokkokkal szórakoztatták a közönséget. Változatos, érdekes, tanulságos meccset játszott a két csapat, végül 3:2-re Finnország győzött.

A házigazda magyar és a világbajnoki ezüstérmes lengyel válogatott csütörtökön mutatkozik be a tornán.

AZ OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ TOVÁBBI PROGRAMJA (SZOMBATHELY)

November 29., csütörtök
November 29., csütörtök
17.30: Lengyelország–Dánia (B-csoport)
20.00: Magyarország–Észtország (A-csoport; TV: Sport1)
November 30., péntek
17.30: Lengyelország–Belgium (B-csoport)
20.00: Magyarország–Finnország (A-csoport; TV: Sport1)
December 1., szombat
15.30: elődöntő (TV: Sport1)
18.00: elődöntő
December 2., vasárnap
15.00: Döntő (TV: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik