MotoGP: Bezzecchi első pole-ját szerezte meg Buriramban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.10.01. 11:30
null
Marco Bezzecchi karrierje első MotoGP-s pole-jának örülhet (Fotó: AFP)
Bár minden napra egész napos esőt jósoltak a burirami pálya környékére, az időjárás eddig megkegyelmezett a MotoGP-mezőnynek. Négy száraz szabadedzés és egy száraz időmérő után, amit Marco Bezzecchi nyert meg, kérdés, hogy holnapra mit tartogatnak az égiek.

Két esős nap után valószínűleg most nagyon más eredményről számolnánk be, ahogy tettük ezt múlt héten is Motegiben. Az előrejelzéseket látva a hét közepén már mindenki előre kiosztotta a győzelmet Marc Márqueznek, és a Joan Mirt helyettesítő Danilo Petruccitól is azonnal csodát vizionáltak.

Márquez a száraz körülmények ellenére is bekezdett pénteken, és megnyerte az első szabadedzést. Délután már nem tudott javítani, de ennek oka több sárga zászló volt.

„Ma agresszív voltam az FP1-től az FP2 utolsó köréig – mondta péntek délután. – Mindent beleadtam. A ritmusomon, a beállításon dolgoztam. Elkezdtem játszani a motorral, elkezdtem jobban érteni a beállítást és hogy mire van szükségem a motoron. De ez ugyanaz a motor, amivel Katarban is mentem, Marc az, aki javul. Vasárnap nem leszek a legjobb formámban az izomzat hiánya miatt és nem azért, mert fájdalmaim vannak. Éppen ezért ma támadtam. Remélem, hogy holnap esni fog. Én nem az eredmény miatt, hanem hogy spórolni tudjak az energiával. Mert már most érzem, hogy fáradt vagyok.”

Nos, nemcsak az az eső nem jött meg, de Márqueznek a Q1-ben is bizonyítania kellett, ami épp az ellenkezője az energiával való tartalékolásnak.

Az első napot egyébként Johann Zarco, míg a szombat reggeli szabadedzést Jorge Martin zárta az élen.

Ami a bajnoki esélyeseket illeti, a legnagyobb bajban egyelőre Aleix Espargaró van. A spanyol egész pénteken szenvedett, egyszerűen nem találják a tapadást az Aprilián, így a Q1-ben találta magát, ahonnan nem is sikerült továbbjutnia, miután Marc Márquez és Miguel Oliveira is jobb időt futott nála. A 13. helyről rajtolva nem lesz könnyű dolga az apriliásnak.

Az időmérő fő szakaszát a többség használt hátsó gumikon kezdte. Ahogy a cikk elején említettük, mivel mindenki folyamatosan az esőt „várta”, így nem spóroltak a puha hátsó abroncsokkal a szabadedzések alatt.

Az első 1:30 alatti köridőt Jorge Martin mutatta be, de az igazi tűzijáték szokás szerint az utolsó pillanatokra maradt.

Először Francesco Bagnaia javította tovább az időt, majd jött Martin, először megjavítva Fabio Quartararo 2019-es rekordját. De a sornak itt még nem volt vége, az újonc Marco Bezzecchi ugyanis még tovább faragta a pályacsúcsot. Bár Martin még kétszer javíthatott volna, de az egyik körbe belehibázott, az utolsó próbálkozás pedig szintén nem bizonyult elegendőnek.

Az első hétben hat Ducati végzett, az egyedüli, akik közéjük tudott férkőzni (szokás szerint) Fabio Quartararo a negyedik helyen.

Marc Márquez nyolcadik lett Luca Marini előtt, míg a negyedik sorba Álex Rinsnek és a két gyári KTM-esnek sikerült beférnie Miguel Oliveira és Brad Binder sorrendben.

Az időmérő teljes végeredménye itt tekinthető meg:

A Moto2-eseknél megszületett a sportág első thai rajtelsősége Somkiat Chantra révén, aminek nem is találhatott volna jobb helyszínt hazai futamánál.

Ogura Ai a harmadik, míg Augusto Fernandez a nyolcadik rajthelyet szerezte meg.

Az időmérő teljes végeredménye itt tekinthető meg.

A Moto3-asoknál Dennis Foggia indulhat majd az első rajtkockából, mellőle Jaume Masia és Sasaki Ayumu várja a futamot. Izan Guevarának a 11., Sergio Garcíának pedig a 20. helyről kell majd felküzdenie magát.

Az időmérő teljes végeredménye itt tekinthető meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik