Már itthon is kapható a 21. század vízibiciklije, a Hydrofoiler XE-1

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2023.11.09. 18:01
Ritka, hogy november közepén még hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek a vizes sportok szerelmesei, de amíg ilyen jó idő van, mint a napokban, még tekerhetünk is a Balaton közepén – de nemcsak vízibiciklivel, hanem a már Magyarországon is megvásárolható Hydrofoiler XE-1-gyel is.

A vízibicikliről a legtöbb embernek a Balaton és az ott kibérelhető csúszdás verzió jut eszébe, pedig néhány éve piacra dobtak egy olyan „bringát”, amely teljesen más megvilágításba helyezi a vízi kerékpározás fogalmát. A hírek szerint több mint hét éven keresztül dolgoztak a Hydrofoiler XE-1 nevű modell fejlesztésén, amelyből Új-Zélandon nemrég adták el az első darabokat. A világon teljesen egyedülálló modell egyelőre meglehetősen sokba kerül. Kilencezer dollár volt a nyitó ára, vagyis átszámítva több mint két és fél millió forint. Ma már Magyarországon is kapható, igaz, több mint hárommillió forintért...

És hogy mit tud ennyi pénzért? Valójában egy mini szárnyashajó és egy kerékpár hibridje, amelyet pedállal lehet hajtani, s a hírek szerint ugyanazt az élményt nyújtja, mint a normál biciklizés. A különbség csupán annyi, hogy nem aszfalton vagy földúton, hanem a vízben kell tekerni, és értelemszerűen kereke sincs, ehelyett a szárnyashajók technológiáját alkalmazzák.

Mivel a hajtása alapvetően nagy erőfeszítést igényelne, a kivitelezők az e-bicikliknél is alkalmazott motorikus rásegítéssel próbáltak könnyíteni a helyzeten.

Akkumulátora öt óra alatt töltődik fel, s mivel a bringa szétszerelhető, egy nagyobb csomagterű autóval is könnyedén szállítható, a végsebessége pedig körülbelül húsz kilométer/óra. Édes és sós vízben egyaránt használható, s bár nem várhatjuk, hogy egy-két éven belül ilyen járgányokkal lesz tele a Balaton, idővel, ha csökken az ára, elképzelhető, hogy itthon is elterjednek Hydrofoiler XE-1-ek.

Címlapfotó: aquaride.it

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik