A PVSK hosszútávfutója szakállas korosztályos rekordot döntött meg

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.11.26. 13:40
Kiváló formába lendült Lomb Ádám, két héttel azután, hogy Isztambulban 15 kilométeres versenyt nyert, a hollandiai Nijmegenben átadta a múltnak a táv U23-as magyar csúcsát.

Már korábban kinézte magának az U23-as országos csúcsot 15 kilométeren Lomb Ádám, aki a mögöttünk hagyott hétvégén meg is döntötte Káldy Zoltán 1984-ben elért 48:26 perces rekordját.

Ráadásul nem is akárhogyan! A PVSK országos bajnok atlétája a hollandiai Nijmegenben, a korábban Európa legjobb futóversenyének megválasztott Zevenheuvelenloopon vett részt, amelyen az ugandai Joshua Cheptegei 2018-ban világrekorddal győzött. Ezúttal is népes és erős mezőny gyűlt össze, az ugandai Jacob Kiplimo remek, 41:05 perces idővel nyerte meg a nívós viadalt. Hárman elléptek a többiektől, de mögöttük kis különbségek alakultak ki, Lomb Ádám pedig ott volt a legjobbak között. A pécsiek kiválósága a hetedik, a tizedik, valamint az utolsó kilométerét három percen belül futotta, a részidők alapján végig kiegyensúlyozottan versenyzett, kisebb hullámvölgye sem volt. Ennek köszönhetően 46:02 perces idővel a 24. helyen ért célba, és több mint két perccel megdöntötte a korosztályos magyar csúcsot.

„ Hatalmas mezőny volt, ez a verseny nagyon népszerű Hollandiában   – idézte a magyar szövetség honlapja Lomb Ádámot.  –  Ezt a csúcsot már korábban kinéztem magamnak, éreztem, hogy meglehet. Nem volt könnyű pálya, hiszen bőven volt benne  szintkülönbség. Összességében elégedett vagyok, és örülök, hogy sikerült megjavítanom a tizenöt kilométeres táv U23-as magyar rekordját.”

Lomb Ádám kiváló formája persze korántsem a véletlennek köszönhető: a 22 éves pécsi hosszútávfutó a téli időszakban Kenyában készült, a magaslati edzésekkel megalapozta idei teljesítményét. A rövidebb távokon elért sikerei után szeptemberben megszerezte pályafutása első félmaratoni országos bajnoki címét, Budapest utcáin kiváló hajrájának köszönhetően előzte meg Csere Gáspárt, majd Szlovéniában is győzött a távon. Két héttel a hollandiai megméretés előtt a törökországi Isztambulban állt rajthoz Freier Balázs tanítványa, és 46:58-as idővel megnyerte a 15 kilométeres versenyt – a körülmények miatt ezt még nem lehetett korosztályos rekordként hitelesíteni, a nijmegeni eredményt viszont már igen.

Fotó: MASZ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik