Birkózó-vb: minden idők legnagyobb versenye Budapesten

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.10.17. 11:55
null
A budapesti birkózó-világbajnokság érmei (Fotó: Földi Imre)
Minden idők legnagyobb birkózó eseménye kezdődik meg szombaton Budapesten – jelentette ki az idei világbajnokságról Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, aki azt mondta: biztos benne, hogy lesz oka gratulálni a magyar szervezőknek jövő vasárnap, a vb zárásakor.

 

A vb szerdai sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a szervezőbizottság és a magyar szövetség elnöke számadatokkal támasztotta alá Lalovics szavait, jelezve, hogy 114 ország 860 birkózója nevezett, ilyen nagy számra korábban egyetlen sportági eseményen sem volt példa. Hozzátette, összesen 2000 akkreditált vendéget várnak, s már 15 ezer vendégéjszaka van lefoglalva a városban.

Az UWW vezetője arról is beszélt, hogy izgatott, s egészen a verseny rajtjáig az is lesz, de nagyon várja már a viadalt.

„Ez a vb még nagyobbá teszi ezt az országot, s természetesen a sportágunkat is” – fogalmazott.

„Még nem ért véget a munkánk, sőt, az eddigi csak az előjáték voltemelte ki Németh Szilárd, jelezve, hogy az elmúlt években több fontos versenyt rendezett a szövetség, mások mellett 2016-ban a nem olimpiai súlycsoportok vb-jét, s minden verseny után pozitív visszajelzést kaptak a résztvevőktől. – Azt hiszem, mondhatjuk, hogy ezek a bemelegítő viadalok jól sikerültek.”

Az MBSZ első embere azt is megemlítette, hogy a jegyértékesítés jól halad. Eddig 40 ezer belépőt adtak el, s a fokozott nemzetközi érdeklődést jól tükrözi, hogy 60 országból vásároltak jegyeket. Kiemelte azt is, hogy az M4 Sporton a kilenc nap során napi tíz óra közvetítés lesz majd látható.

Németh Szilárd külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért az első pillanattól kezdve pártolta a rendezést. Kiemelte, hogy nagy támogatást kapott a magyar csapat a vb-felkészülésre, így a versenyzők mindent megkaptak, amit csak kértek, igazi „XXI. századi” körülményeket biztosítottak számukra.

Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár a világbajnokság Magyarországot és fővárosát érintő pozitív hatásait emelte ki. Mint mondta, kézzel fogható eredménye, hogy rengetegen érkeznek ide, a 15 ezer már lefoglalt vendégéjszaka szerinte biztosan 20 ezerig emelkedik majd.

„Emellett egy ilyen verseny brutális Budapest-reklám, amely pénzben meg nem fizethető” – hangsúlyozta Fürjes. Szintén fontos hozadéka a vb-nek szerinte a sportágfejlesztés Magyarországon, s hogy összekovácsolja az országot.

Fürjes Balázs megemlítette, hogy 15 éve adták át az Papp László Sportarénát, s a világbajnokság jó ünnepe az évfordulónak.

A sajtótájékoztató különleges eseménye volt, amikor Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai Igazgatóságának vezetője bemutatta, s egyúttal ünnepélyesen kibocsátotta az 50 forintos pénzérmét, amely a világbajnokságra készült, kétmillió példányban. Az érme előlapja az eredetivel megegyező, a hátoldalán pedig Kósa István tervei alapján készült birkózó dobás látható, a félkörben futó „birkózó-világbajnokság” felirat alatt. Az 50 forintos első napi veretéből 12 ezret díszcsomagolásban adott ki az MNB. Számozott díszcsomagolt példányt kapott Nenad Lalovics, Németh Szilárd, Fürjes Balázs, Bacsa Péter, a szervezőbizottság igazgatója és a tervező Kósa István is.

Szintén most mutatták be a vb medáljait, melyek közül az első aranyat Németh Szilárd Lalovics nyakába akasztotta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik