Nem ez az év fő versenye, de érmekért utazunk a birkózó Eb-re

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.12. 08:00
Wrestling Senior World Championships Belgrade 2023
Muszukajev Iszmail ezúttal egy súlycsoporttal feljebb próbál szerencsét (Fotó: Getty Images)
Hétfőn kezdődik Bukarestben az Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 18 tagú csapattal képviselteti magát. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter mások mellett a várakozásaiba is beavatott minket.

2024 fő versenye az olimpia, ettől függetlenül akadnak olyan birkózóink, akik a kvalifikációs időszakban nem érdekeltek, s nekik bizony a bukaresti kontinenstorna az év legfontosabb erőpróbája. 

„Ilyen például az Eb-győztes Fritsch Róbert és az Eb-harmadik Szilvássy Erik is, előbbi ezúttal eggyel feljebb, hetvenhét kilogrammban szerepel – fogalmaz az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter. – A már olimpiai kvótás Muszukajev Iszmail kiemelt felkészülési állomásként tekint a mostani viadalra, nem fogyott le hatvanöt kilóra, a hetven kilogrammosok között méreti meg magát. Fizikai problémák nincsenek, jól sikerült felkészülést tudnak maguk mögött a csapatok, és a nemrégiben Zágrábban rendezett UWW-rangsroversenyhez képest immár jóval mozgékonyabb magyar birkózókat láthatunk a szőnyegen.”

Muszukajev esetében fontos megemlíteni, hogy a nemzetközi szövetség európai bizottsága vasárnap a helyszínen, a bukaresti Polyvalent Hallban megtartotta éves közgyűlését. A kontinentális nemzeti szövetségek és a bizottsági tagok szavazatai alapján itt derült ki, hogy 2023-ban ki lett a legjobb versenyzője, valamint edzője a három szakágban. Nagy örömünkre szabadfogásban Muszukajev Iszmail nyerte meg a voksolást.

Az említett zágrábi viadalt követően egyébként a nők Tatán, nívós edzőtáborban vettek részt, a kötöttfogásúak Porecbe, míg a szabadfogásúak Budapestre és ketten Olaszországba utaztak felkészülni.

Ötszörös Európa-bajnoki érmesünk, a szabadfogású nehézsúlyú Ligeti Dániel nem szerepel Bukarestben: „Nem fiatal versenyző, az elmúlt két évben legalább egy-egy hónapot ki kellett hagynia az Európa-bajnokság után. Nem akartunk kockáztatni, neki az a legfontosabb, hogy megszerezze a kvótát Párizsba. Természetesen kíváncsian várjuk, hogy a többiek mire lehetnek képesek.”

Kötöttfogásban az Eb-ezüstérmes Váncza István 67 kilóban igyekszik megszerezni a kvótát, a cél elérése érdekében nem terheli meg a szervezetét, és ezúttal 72 kilóban próbál szerencsét.

„Másik kvótára esélyes birkózónk, a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán viszont nincs a csapatban, őt a bokasérülése hátráltatja, de az ő esetében is azt terveztük, hogy a kvalifikáció miatt kihagyja az Eb-t.”

Pénteken kiderült, a világbajnok Losonczi Dávid betegsége miatt orvosi javaslatra kimaradt a keretből. Helyére az Eb-címvédő Takács István került a kötöttfogású 87 kilósok között, akinek már az első napon jelenése lesz. A sorsolás alapján először litván vagy szerb rivális ellen küzd majd a román fővárosban. A két másik hétfői honfitárs közül Fritsch Róbert a vb-bronzérmes román Ilie Cojocari, az Eb-3., nehézsúlyú Vitek Dárius pedig a vb-győztes, olimpiai 2. észt Heiki Nabi ellen kezd.

Bácsi Péter azt is elmesélte, hogy a legnagyobb kihívást a női csapat összetétele jelentette: „Szekér Szimonetta térdsérüléssel küzd, sajnos műteni is kell, emiatt lehet, hogy akár hosszabb kihagyás vár rá. A háromszoros Eb-győztes Orsós Sztálvira teljesítménye hullámzó, de bármikor képes a bravúrra és a dobogóra. Bognár Erika válogatót nyert Dollák Tamarával szemben, így előbbi ötvenhét, utóbbi ötvenkilenc kilóban bizonyíthat. Nagy Bernadett letette már a névjegyét a felnőttek között, Budapesten Eb-bronzérmet nyert, utána azonban másfél évet kihagyott sérülés miatt. Kezd kilábalni a nehéz helyzetből, neki nagy szüksége van a versenyzésre.”

A kötöttfogásban kétszeres világbajnok és Európa-bajnok szakember végül arról beszélt, hogy kötött- és szabadfogásban érmet, érmeket várhatunk, s szerinte egy dobogós helyezés akár a nők között is összejöhet. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
A magyarok és a verseny programja
Kötöttfogás 
Hétfő-kedd. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Kedd-szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Váncza István (FTC), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE). 
Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg:Dollák Tamara (UTE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).
Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: nincs magyar induló. 
Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 
Szombat-vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Vida Csaba (Csepel TC), 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 125 kg: nincs magyar induló.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik