Videó: amikor a locsoló a Celticet, a Celtic az MTK-t áztatta el

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 07:34
Néhány napos hír, hogy a skót Celtic a Ferencvárostól elszenvedett BL-selejtezős vereség hatására pszichológust alkalmaz, ugyanis úgy érzik a klubnál, a nemzetközi kupameccseken elhatalmasodik a játékosokon a félelem. Ennek tudják be, hogy egymást követő harmadik évben nem jutnak el a BL-főtábláig. Nos, volt idő, amikor a glasgow-i csapatnál nem volt szükség ilyen segítségre, a magyar bajnok elleni BL-selejtező után…

Az MTK a finn bajnok HJK kiejtése után már a Bajnokok Ligája főtáblájára jutásért lépett pályára a Celtic ellen. A remény nem sokáig élt: 2003. augusztus 13-án a Puskás Ferenc Stadionban ugyanis a kék-fehérek kiütéses, 4–0-s vereséget szenvedtek a glasgow-i zöld-fehérektől.

Maguk a skót szurkolók a 2000-es évek egyik legerősebb együttesének tartják ezt a Celticet, melyben olyan sztárok szerepeltek, mint a svéd Henrik Larsson, az angol Chris Sutton, a Dortmunddal BL-győztes skót Paul Lambert, a bolgár Sztilijan Petrov vagy a jelenlegi edző északír Neil Lennon.

A Larsson, Sutton csatárduót alighanem angol Premier League-csapatok sora is elfogadta volna… A csapat erejéről mindent elmond, hogy májusban a Celtic még UEFA-kupa-döntőt játszott (azóta csak egyszer került skót együttes – a Rangers – európai kupadöntőbe), és csak hosszabbítás után maradt alul a José Mourinho irányította FC Portóval szemben.

Nos, „Henke” Larsson és társai esélyt sem hagytak az MTK-nak: a svéd világklasszis csodaszép góllal nyitott (egy nagyon csúnya védelmi hiba után), aztán jött Didier Agathe, Petrov, majd Sutton – a skótok megállítására a házigazda egyetlen „reménye” az volt, hogy az 57. percben beindult a locsoló-berendezés, s ideiglenesen meg kellett szakítani a találkozót.

Sztilijan Petrov és a locsoló (Fotók: NS-archív)
Sztilijan Petrov és a locsoló (Fotók: NS-archív)

„Amikor megnyílt a csap, megrémültem, hogy félbeszakad a találkozó, és hiába a kettő-nullás vezetésünk, újrajátszást rendelnek el. Még a fejemet is bevertem, amikor a földből feltörő vizet látva felugrottam a helyemről. Amúgy a harmadik találatunkat követően megismételtem ezt a mutatványt. Hogy maradandó sérülést szenvedtem-e, azt a szombati bajnokin megtudják: ha Larssont állítom a kapuba, mindenképpen szóljanak…” – viccelődött a sajtótájékoztatón a Celtic szakvezetője, Martin O'Neill. Larsson találata ekkor brit csúcsot jelentett: brit csapat futballistája ugyanis előtte sosem jutott 30 gól fölé európai kupamérkőzéseken (a Budapesten szerzett volt „Henke” 31. találata, a Leedsből ismert Peter Lorimert és a Liverpool-csatárcsillag Ian Rusht előzte meg).

Ahogy lapunk a mérkőzés után megjegyezte: ez volt a különbség foci és futball között. A Celtic a visszavágót 1–0-ra nyerte meg, s 5–0-s összesítéssel jutott tovább.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik