Nem mindegy – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.11.07. 22:58

Mindenki ismer néhány vicces(nek szánt) összehasonlítást a „Mi az abszolút nem mindegy?” alapkérdésre, a kevésbé vulgáris válaszok között szerepel a Gizike vagy gőzeke, a kompon állni vagy komponálni, esetleg az állatvilágból ellesett – már ha ilyesfajta jeleneteket egyáltalán el lehet lesni – forogva mókázó róka vagy morogva rókázó fóka... S hogy a sport, egészen pontosan a labdarúgás világából is citáljunk hasonlót, a Bajnokok Ligája hétfői sorsolása után kijelenthetjük, abszolút nem mindegy, ki lesz az ellenfél a nyolcaddöntőben: a Bayern München vagy az FC Bruges. Márpedig a Paris Saint-Germain alaposan beleszaladt a pofonba azzal, hogy csoportjában a lehetőség szerinti legkisebb különbséggel (azonos pontszám, azonos egymás elleni eredmény, azonos gólkülönbség, de kevesebb idegenben lőtt gól) a Benfica mögött ragadt.

Így Messiék hiába meneteltek végig a kvartettjükön veretlenül, 14 ponttal, jutalmul kikapták a mezőnyből a csoportcsatákban egyedüliként hibátlan mérleggel végző bajorokat. Mondjuk, szerintem Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket... Ebben a párosításban nincs papírforma, ellenben a Benfica a belga meglepetéscsapat ellen könnyedén igazolhatja. Slágernek számít még az előző BL-döntő „visszavágója” a Real Madrid és a Liverpool között, arra sem fogadtak volna sokan, hogy ilyen korán újra összefutnak a felek. Hozzáteszem, a címvédő spanyol királyi gárdának a legutóbbi kiírásban sokkal nehezebb sorsolása (PSG, Chelsea, Manchester City, Liverpool) nem lehetett volna, erre tessék! A „magyaros” RB Leipzig a Man. Cityvel küzd meg a 16 között, erre mondják, hogy nagy falat, kemény dió.

Apropó, magyarok! Legutóbb 19 éve kellett izgulni saját klubért a tavaszi folytatás sorsolása előtt, s most is csak áttételesen, hiszen a Ferencváros csoportelsőként, biztos nyolcaddöntősként még nem kapott ellenfelet az Európa-ligában. Ettől függetlenül érdemes nézegetni, milyen párosításokból kerülhet ki a majdani rivális, s feltenni az adekvát kérdést: legyőzhetőre vágyunk vagy hamisítatlan sztárgárdára? A kettő együtt elég ritka. Olvasóink a Nemzeti Sport online szavazásán előbbire tettek, hiszen írásunk idején a Sahtar Doneck–Rennes kettősből választanának a legszívesebben, de utána másodikként már a Barcelona és a Manchester United jön, ami pedig bőven elférne BL-rangadónak is. Ebben alaposan benne volt Gera Zoltán keze, akit az UEFA megint felkért sorsolni – ha esetleg február 24-én is húzna egy jót, már nem csak a lábát dicsérhetik majd a fradisták.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik