Ami a csövön kifér – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 23:31

A LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA elődöntőjében Dortmund–Paris Saint-Germain és Bayern München–Real Madrid párharcot rendeznek, a négy együttes közül csupán a PSG nem nyerte még meg a bajnokok trófeáját. A szerdai negyeddöntőben Manchester City–Real Madrid 1–1 (11-esekkel 3–4) és Bayern München–Arsenal 1–0, kedden Dortmund–Atlético Madrid 4–2, Barcelona–PSG 1–4. Nem jutott angol együttes a négy közé, ez meglepetés lehet, ugyanakkor azt is alátámasztja, hogy a Premier League labdarúgói némiképp túl vannak árazva – bár erre mondják, minden(ki)t annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik.

Ami talán fontosabb: mind a négy negyeddöntős párharc kitűnő mérkőzést hozott, pillanatnyi üresjárat nélkül. Egyre inkább beigazolódik, jó döntésnek bizonyult, hogy a 2021–2022-es idénytől eltörölték az idegenben szerzett gólokra vonatkozó szabályt arra hivatkozva, nem igazságos a „megkülönböztetés”.

Noha a regula már a harmadik kiírásban él, vegyünk konkrét példát, a BL szerdai visszavágóit. Ha a korábbi szisztéma érvényben marad, a madridi 3–3-mat követően a City az Etihad Stadionban Kevin De Bruyne egyenlítése után ráülhetett volna az 1–1-re, mondván, az idegenben lőtt három gól neki kedvez. Nem tehette meg, mert mennie kellett a győztes találatért, amely az összesítést is eldöntötte volna. Magyarán fel sem vetődhetett, hogy a brit bajnok „fagyasztja” a labdát. Más kérdés, hogy a tizenegyesekben a spanyolok jobbak voltak, még ha a második félidő és a hosszabbítás dominanciáját tekintve Carlo Ancelotti együttesének alig volt esélye…

A Bayern a londoni 2–2-t követően kibekkelhette volna a második mérkőzést, a 0–0 is neki kedvez. Nem tehette meg, mert ugyanúgy győzelmi kényszerben futballozott, mint az Arsenal – hogy aztán Joshua Kimmich gólja döntsön.

Barcelonában pluszbukét adott a PSG elleni párharcnak, hogy Raphinha góljával a Barca összesítésben már 4–2-re vezetett, ám nem sokkal később Ronald Araújo kiállítását követően minden felborult, az aktuális állásból valószínűsíthető katalán továbbjutás is.

Meggyőződésem, ezen a szinten a kupasorozatnak ebben a szakaszában már nem jelentős előny a hazai pálya, ez inkább a kiscsapatokat doppingolja – csak a BL-ben idáig már nem jutnak el. Ha marad a korábbi regula, s netán olasz együttes lép pályára hazai pályán a Barcelona helyett, kibekkeli döntetlennel. De félre az iróniával: a kupaküzdelmek kieséses szakasza támadófutballt hoz, a visszavágókon sem lehet ráülni az eredményre.

Nyomni kell, ahogy a csövön kifér.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik