MTI, Cs. M. 2021.04.16 12:01 Frissítve: 2021.04.16 12:23

BL: a szurkolók ellenzik a gazdag kluboknak kedvező reformtervet

Szurkolói csoportok ellenzik a labdarúgó Bajnokok Ligája készülő reformját.

A szurkolók ellenzik a lehetséges reformokat (Fotó: AFP)

 

A témában az európai szövetség (UEFA) hétfőn tanácskozik, illetve akkorra várható, hogy ismertetik a BL 2024 utáni formátumát. A módosítások elfogadását élénk alkudozás előzi meg, például az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA).

„Az önök Bajnokok Ligájára vonatkozó módosítási terve, amely a mérkőzések számának növelésén, az előző évek eredményei alapján zajló kvalifikáción és a sorozat kereskedelmi jogainak birtokba vételén alapul, veszélyezteti sportágunk egészének integritását” – áll a szurkolóknak Andrea Agnelli ECA-elnökhöz intézett levelében.

Az aláírók azzal vádolják Agnellit, aki egyébként a Juventus elnöke, hogy mélyíteni akarja az árkot a gazdagok és a többiek között, szét akarja rombolni a nemzeti versenynaptárakat, és arra kényszerítené a szurkolókat, hogy még több időt és pénzt áldozzanak csapatuk követésére. Szerintük a nagy klubok lobbija újabb eszközöket keres a drukkerek kivéreztetésére.

„Nekünk azonban sem időnk, sem pénzünk nincs arra, hogy befektessünk az önök vízióiba, és arra sem, hogy finanszírozzuk a végtelen kapzsiságukat” – teszik hozzá.

A levelet több szurkolói csoport, köztük nagy klubok drukkereit tömörítő egyesülés írta alá. Álláspontjuk szerint az „irreális” reform, amely „az európai futball kontrolljának átvételére” irányul, „néhány már eddig is mérhetetlenül gazdag klubnak fog jövedelmezni, illetve befektetési társaságoknak és független alapoknak, melyek közül egynek sincs legitimitása arra, hogy kisajátítsa az európai jövőt”.

„Mi vagyunk a mai szurkolók és nem akarunk még több európai meccset” – hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy éppen ellenkezőleg, erős és versenyképes nemzeti bajnokságokat szeretnének, és a futballban keletkező bevételek méltányosabb elosztását.

A tervezet szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9–24. helyezettekre pedig rájátszás várna a 16 közé kerülésért. 

 


 

2021.05.05 20:35:25

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Helyzetek sorát hagyta ki a londoni csapat, kétszer a kapufát találta el, de így is 2–0-ra nyertek Tuchelék.

2021.05.04 20:25:27

Bajnokok Ligája B. Á., H. D.

A manchesteri együttes története során először jutott be a sorozat fináléjába.

2021.05.03 13:44:13

Bajnokok Ligája H. D.

Az egyik fő témát a Szuperliga bukása szolgáltatta Berkesi Juditnak és Hajdú B. Istvánnak. (x)

2021.04.28 11:21:41

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS (percről percre), VÉGH JÁNOS (összefoglaló)

A PSG megszerezte odahaza a vezetést az angol csapat ellen, aztán a második félidőben hibát hibára halmozott.

2021.04.27 20:24:50

Bajnokok Ligája B. Á., H. D.

A BL-elődöntő első felvonása az eseménydús kezdés után unalomba fulladt…