BL: botrány Párizsban, félbeszakadt a PSG és a Basaksehir meccse

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 21:41
null
Válságkezelés Párizsban (Fotó: AFP)
Hosszas, mintegy tízperces oldalvonal menti vitatkozás után, a 23. percben félbeszakadt a Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjában. A vitát a negyedik játékvezető egyik megjegyzése váltotta ki: a török csapat játékosai rasszistának minősítették a román Sebastian Coltescu megnyilvánulását, és ebben egyetértettek velük a párizsiak is. Sokáig kétséges volt, lesz-e folytatás, aztán késő este, negyed 12 után biztossá vált: a meccset szerdán, 18.55-től, a 13. perctől folytatják.

 

MIÉRT SZAKADT FÉLBE?

A L'Équipe francia sportnapilap első beszámolója szerint a játékvezető piros lapot készült felmutatni a török szakmai stáb egyik tagjának, aki állítólag, a párizsi Presnel Kimpembe 13. percbeli szabálytalansága után inzultálta a negyedik játékvezetőt – ez volt a szikra az egyébként is feszült mérkőzés parazsára.

A felvételek visszajátszása szerint Ovidiu Hategan, a mérkőzés román játékvezetője azt kérdezte a negyedik bírótól, honfitársától, Sebastian Coltescutól, hogy a stáb melyik tagjának mutassa fel a piros lapot, mire ő úgy válaszolt, hogy „ala negru”, vagyis „a fekete fickónak”.

A megjegyzés címzettje, Pierre Webo, az isztambuliak pályaedzője, a korábbi kameruni válogatott labdarúgó – aki a török csapatnak addig kiosztott két sárga lap miatt már kellően feldúlt volt – a „negru” kifejezés hallatán az addigiaknál is hevesebben reklamált („Miért mondta, hogy néger? Miért mondta?”).

Odasereglettek mindkét csapat játékosai, megjelent a meccs UEFA ellenőre is a játéktéren, hogy megbékítse a feleket, ám ez nem sikerült. A párizsiak – élükön Kylian Mbappéval és Neymarral – szintén világossá tették, hogy amíg a negyedik bírót nem cserélik le, ők sem hajlandóak tovább játszani.

Egy felvétel a történtekről


A török csapat a rasszista megnyilvánulás ellen tiltakozva, a cserék közé nevezett – a fenti felvételen a negyedik játékvezető szóhasználatát indulatosan kifogásoló („Miért mondják, hogy fekete, amikor azt sohasem mondják, hogy fehér?”) – szenegáli Demba Ba vezetésével bevonult az öltözőbe, majd követték őket a szintén felháborodott párizsiak is.

Demba Ba valamelyest már lehiggadva Neymar és Kylian Mbappé társaságában (Fotó: AFP)
Demba Ba valamelyest már lehiggadva Neymar és Kylian Mbappé társaságában (Fotó: AFP)

 

MI TÖRTÉNT A KÖVETKEZŐ KÉT ÓRÁBAN?

Az RMC Sport öltözői értesülésekre hivatkozva a mérkőzés folytatását jósolta – a negyedik játékvezető nélkül: ő a VAR-szobába került volna, és az egyik olasz videobíró lépett volna a helyére. Az RMC Sport később arról írt, hogy a török csapat nem elégszik meg ennyivel: futballistái csak akkor lettek volna hajlandóak játszani, ha a negyedik játékvezető elhagyja a stadiont.

A L'Équipe szerint a PSG készen állt a játékra, azzal a feltétellel, hogy a török fél is kielégítőnek találja az UEFA esetkezelését. A francia csapat játékosai mindenesetre melegíteni kezdtek az öltözőfolyosón, de – miután a törökök nem mutatkoztak – húsz perc elteltével visszatértek öltözőjükbe.

Hamarosan jött a hír: Demba Ba és a párizsi Marquinhos közös ötlete az, hogy a két csapat 22 játékosa kézen fogva, az egymás iránti szolidaritást és a rasszizmus elleni küzdelem szükségességét egyaránt kifejezve vonuljon ki a játéktérre folytatni a meccset, de öltözői hírek szerint a török csapat nem minden játékosa hajlott a játékra.

Végül nem lett semmi a demonstrációból, a meccs sem folytatódott, ehelyett érkezett a francia lapok beszámolója a hivatalos döntésről: a mérkőzést szerdán, 18.55-től, a keddivel megegyező kezdőcsapatokkal, de egy másik játékvezetői stábbal folytatják.

A csoport másik mérkőzésén biztossá vált, hogy a PSG továbbjut a csoportból (Leipzig–Manchester United 3–2) –, egyetlen nyitott kérdés maradt: hányadik helyen. A Basaksehir biztosan a csoport utolsó helyén végez.

Itt éppen Okan Buruk, a Basaksehir edzője magyaráz Sebastian Coltescunak (Fotó: AFP)
Itt éppen Okan Buruk, a Basaksehir edzője magyaráz Sebastian Coltescunak (Fotó: AFP)

 

NÉHÁNY REAKCIÓ

A történteknek alighanem hosszú utóéletük lesz. Claude Makélélé, a PSG korábbi sokszoros francia válogatott labdarúgója, a Téléfoot csatorna szakértője szerint egyértelműen rasszista megnyilvánulásnak volt tanúja a világ: „Ideje volt cselekedni. Gratulálok is a PSG játékosainak, hogy követték a török csapatban futballozó sporttársaikat.

A francia csatornának sikerült röviden megszólaltatnia Sebastian Coltescut, aki természetesen másként gondolja: „Negru románul a fekete színt jelenti. Nem vagyok rasszista.”

A Basaksehir már nem sokkal a mérkőzés félbeszakadása után az UEFA egyik sokat hangoztatott szlogenjével reagált a történtekre a Twitteren, és posztját nagyon sok klub megosztotta – köztük más francia klubok mellett a PSG is.


PRESNEL KIMPEMBE, A PSG JÁTÉKOSA AZ ÖLTÖZŐBŐL SZINTÉN REAGÁLT


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik