Multisport Eb, atlétika: Takács Boglárka futamgyőzelemmel középdöntős 100 méteren

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 13:47
null
Takács Boglárka remekül rajtolt az előfutamban (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)
A magyar sprinter kapta el a legjobban a rajtot, ennek köszönhette, hogy megnyerte a harmadikelőfutamot; Klekner Hanga 425 centiméterig jutott rúdugrásban.

 

Az Olimpiai Stadiont is birtokba vette a müncheni multisport Európa-bajnokság – eddig csak a környező létesítményekben zajlottak a versenyek, hétfőn azonban az Olimpiai park ékkövében megkezdődtek az atlétika küzdelmei is.

A minden eddiginél népesebb, 46 fős magyar küldöttségből Klekner Hanga került sorra elsőként a női rúdugrásban, ám mielőtt befejezte volna selejtezőcsoportját, Takács Boglárka bejutott a százméteres futás középdöntőjébe, miután megnyerte a hármas sorszámú előfutamot.

Takács kapta el legjobban a rajtot, igaz, csak egy ezreddel a második legjobban startoló görög Rafailia Szpanudaki-Haciriga előtt, de így is elmondhatjuk, hogy rajt-cél győzelmet aratott.

„Ez az első felnőtt világversenyem, ráadásul egy ilyen lenyűgöző stadionban – örömködött a Honvéd húszéves futója. – A cél jó versenyzéssel az első négybe kerülés volt, a futamgyőzelem csak hab a tortán. Az időeredményem kezdésnek nem rossz, sőt, előfutamhoz képest kifejezetten jó.”

Eközben Klekner elsőre megugrotta a 410 és a 425 centit is, azonban a kevesebb mint két hónapja elért egyéni csúcsáig (445) nem jutott el, háromszor rontott a 440-es magasságnál. Saját selejtezőcsoportját holtversenyben a nyolcadik helyen zárta, s mivel a másikban sokan teljesítettek jobban, Klekner számára véget ért az Európa-bajnokság.

EREDMÉNYEK
NŐK, 100 M, ELŐFUTAM

1. Takács Boglárka 11.44 másodperc – elődöntőbe jutott
2. Lorene Dorcas Bazolo (portugál) 11.48
3. Mallory Leconte (francia) 11.49
RÚDUGRÁS, SELEJTEZŐ. A-CSOPORT
1. Lene Retzuis (norvég) és Aikaterini Sztefanidi (görög) 450 cm centiméter
3. Wilma Murto (finn) 450 cm – két hibával.

Mindeközben a belváros utcáin a maratonisták vették át az irányítást. Az egy órával korábban, 10.30-kor rajtoló 63 nő közül Szabó Nóra idei legjobb időeredményével 17., Erdélyi Zsófia a 48. helyen ért célba, míg Csere Gáspár a férfiaknál a 79 fős mezőny közepén, 36.-ként fejezte be a versenyt.

„Ez volt a cél, az erős középmezőnyben zárni – fejezte ki elégedettségét Csere a Nemzeti Sportnak. – Az időeredményemet kicsit gyengének érzem, de az időjárás nem kedvezett a maratoni futásnak. Annak örülhettünk, hogy kánikula nem volt, de a sok felhő miatt nagyon párás, fülledt volt a levegő, nehezebb volt lélegezni, ezért a táv második felében lelassultam.

Azt azért hozzátette, az utolsó öt kilométerére büszke, mert ekkor összeszedte magát, és több versenytársát is megelőzte, ráadásul a menet közben kisütő nap sok ellenfelével kibabrált, akik nem, vagy csak képességeiknél sokkal rosszabb idővel fejezték be a futamot.

Az elmúlt napokban téma volt, hogy a maratonisták kérték a szervezőt, hozzák korábbra a versenyüket, de a a BEAC-os Csere szerint azzal sem nyertek volan sokat, hiszen éjszaka sem hűl 18 fok alá a levegő (az ideális hőmérséklet tíz és 15 Celsius-fok közé esik), s számára ez is a világversenyek szépsége: a holt szezon alatt rendezik őket, így külön kihívás felkészülni a környezeti tényezőkre, illetve formaidőzíteni. Kitért családjára is, hiszen első világversenyén vett részt édesapaként.

„Van egy másfél éves kislányom, most már nem csak magamért futok – jelentette ki a 31 éves sportoló, majd pontosított. – Igazából sosem csak magamért futottam, hanem a hazámért és a klubomért. A lényeg, hogy bár az első életévében nehezebb volt felkészülni, átlendültünk ezen a hullámvölgyön, és mostanra már csak pozitív energiát, plusz motivációt és erőt kapok tőle.”

EREDMÉNYEK
Férfiak. Maratoni futás. Európa-bajnok: Richard Ringer (Németország)
2:10:21 óra, 2. Maru Teferi (Izrael) 2:10:23, 3. Gasau Ajale (Izrael) 2:10:29, ...36. Csere Gáspár (Magyarország) 2:18:35
Nők. Maratoni futás. Európa-bajnok: Alexandra Lisowska (Lengyelország) 2:28:36, 2. Matea Parlov Kostro (Horvátország) 2:28:42, 3. Nienke Brinkman (Hollandia) 2:28:52, ...17. Szabó Nóra (Magyarország) 2:34:49, ...48. Erdélyi Zsófia (Magyarország) 2:48:03

A Nemzeti Sportot a helyszínről, MünchenbőlPozsonyi Szilárdtudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik