Multisport Eb, atlétika: Szögi István és Galambos Tibor is kiesett

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 22:45
null
Szögi István (Fotó: Török Attila, archív)
Az 1500 méteres futásban induló Szögi Istvánnak és a hármasugró Galambos Tibornak sem úgy alakult a versenye, ahogy arra számított az atlétikai Európa-bajnokságon Münchenben.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő délelőtt Takács Boglárka futamgyőzelemmel bejutott a középdöntőbe 100 méteres síkfutásban, míg a maratonistáknál a női mezőnyben Szabó Zsófia a 17., Erdélyi Zsófia a 48., a férfiaknál Csere Gáspár a 36. lett, míg a rúdugró Klekner Hanga a selejtezőben búcsúzott.

Este még két versenyzőnk állt rajthoz a müncheni Olimpiai Stadionban a multisport Európa-bajnokság keretein belül, azonban nem termett babér a magyaroknak a sötétedés után is gyönyörű, a hétfői időpont ellenére is húszezer nézőt vendégül látó létesítményben.

„Nem akartam az elején az élre állni, de úgy alakult a lökdösődés, hogy mégis odakerültem – vallotta be az 1500 méteres versenyen az utolsó négyszázig első helyen haladó Szögi István. – Úgy voltam vele, nem baj, úgyis tempót szeretnék futni. Láttam az első futam eredményét, tudtam, hogy három perc harminckilenc másodperccel már döntőbe jutnék.”

Az SVSE sportolója kiemelte, a hátsó egyenesben nagy volt a szél, ezért a második és harmadik körben visszavett az iramból, az utolsóban viszont próbált gyorsulni, hogy a többiek ne mehessenek el mellette túl könnyen, és ne zárhassák be – azonban amikor megindult a mezőny, nem bírta tartani a lépést.

„Jó formában érkeztem Münchenbe, pedig sokat szenvedtem az idén. Mint kiderült, vashiányos is voltam, de időben észrevettük és kezeltük, és ugyanolyan erőben éreztem magam, mint a tavalyi fedett pályás Európa-bajnokságon, ahol döntőbe jutottam, majd nyolcadik lettem – folytatta Szögi. – Azt hittem, erre itt is képes lehetek, és egyéni csúcshoz közeli időt futhatok, de ez nem sikerült.”

A hármasugróknál Galambos Tibor neve mellé került három X – érvényes ugrás hiányában pedig természetesen nem jutott tovább. „Nehéz ilyenkor mit mondani – küszködött érzéseivel a csalódott Galambos. – Felkészülten érkeztem, az átmozgatás is tökéletesen sikerült tegnap. Ezúttal viszont légszomjjal küzdöttem, elszédültem a nekifutásoknál – sosem tapasztaltam még ilyet, nagyon megviselt.”

Az FTC kiválósága hangsúlyozta, nem akarja ezzel magyarázni a három rontást, így is végig hitt benne, hogy megoldja a szituációt – főleg azért találta furcsának a helyzetet, mert a második és a harmadik kísérleténél nem érezte úgy, hogy belépett volna, de a modern atlétikában már lézerrel mérik, belógott-e a lába, nem csak a lécet nézik.

„Nem tudom, mennyivel léphettem be, de ha a második két ugrásom volt akkora, hogy ha valamelyik érvényes, akkor döntőbe juthattam volna, de legalábbis a közelébe. Ez így fáj – mondta Galambos. – Tele voltam ambícióva, tűzzel, nagyon meg akartam oldani. Időre lesz szükségem, hogy ezt feldolgozzam.”

Azt még hozzátette, a csalódás ellenére nem zuhanhat meg, hiszen hamarosan vár rá két magyarországi Continental Bronze Tour-állomás, szeptember 2-án Budapesten, 6-án Győrben, valamint Szuperliga-döntő 10-11-én szintén Győrben, és még egy csapatbajnokság-döntő is 17-18-án Debrecenben.

„A legnagyobb cél a jövő évi világbajnokságra és a fedett pályás Eb-re jutás – zárta gondolatait Galambos. – Sajnálom, hogy ezúttal nem lett érvényes ugrásom, fontos lépés lett volna ezen az úton, sokat jelentett volna. De talán a legnagyobb erényem, hogy sosem adom fel!”

Húsz éve nem nyertek ennyivel

17.33-as dobással már be lehetett jutni az Eb-döntőbe női súlylökésben – csak összehasonlításképpen, a világbajnokságon ez a határ 18.57-nél volt. Ugyanakkor az elmúlt tíz év európai kontinensviadalain ez volt a legnagyobb, még döntőt érő dobás, 2014-ben például már 16.66-tal is fináléba lehetett kerülni. Márton Anitának valószínűleg most sem jelentett volna gondot a kvalifikáció, de otthon kellett maradnia a családdal tápéi házukban koronavírusos megbetegedés miatt.

„A győri edzőtáborból haza kellett jönnünk, mert nem tudtuk leszorítani a kislányom, Luca lázát, közben reménykedtünk, hátha könnyű lefolyású lesz, de nem úsztuk meg… Kicsit már jobban van a család, átestünk minden klasszikus tüneten, nekem három-négy napig alig volt hangom, beszélni sem tudtam, köhögéssel és orrdugulással pedig még most is küzdök – mondta a Nemzeti Sportnak Márton Anita. – Néztem a selejtezőt és a döntőt, szerintem az előbbi nem volt túl erős, csak öten löktek tizennyolc méter felett, volt, aki a vártnál gyengébben teljesített, de az esélyesek azért hozták, amit kellett. A döntőbe jutás szerintem nekem is meglett volna, a betegség előtt tizennyolc és fél méteres formában éreztem magam. Három versenyem lesz még szeptemberben, remélem, hétvégén már le tudok menni mozogni.”

Az Európa-bajnok a holland Jessica Schilder lett 20.24-gyel, húsz éve nem dobtak ekkorát női súlylökő Eb-döntőben, kivéve a rossz emlékű, fehérorosz Nagyezsda Osztapcsukot 2010-ben, akit doppingolás miatt később egy rakás érmétől megfosztották visszamenőleg, többek között ettől is. (V. SZ.)


25. ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÜNCHEN
Férfiak. 1500 m. Előfutamok: ...23. Szögi István (magyar) 3:44.20, nem jutott be a döntőbe. Maratoni. Európa-bajnok: Richard Ringer (Németország) 2:10:21, 2. Maru Teferi (Izrael) 2:10:23, 3. Gasau Ajale (Izrael) 2:10:29, ...36. Csere Gáspár (Magyarország) 2:18:35. Hármas, selejtező: Galambos Tibor (magyar) érvényes kísérlet nélkül helyezetlen. Súly. Eb: Filip Mihaljevic (Horvátország) 21.88, 2. Armin Szinancsevics (Szerbia) 21.39, 3. Tomás Stanek (Csehország) 21.26. Nők. 100 m. Előfutamok: ...6. Takács Boglárka (magyar), továbbjutott a középdöntőbe. 10000 m. Eb: Yasemin Can (Törökország) 30:32.57, 2. Eilish McColgan (Nagy-Britannia) 30:41.05, 3. Lonah Chemtai Salpeter (Izrael) 30:46.37. Maratoni. Eb: Aleksandra Lisowska (Lengyelország) 2:28:36, 2. Matea Parlov Kostro (Horvátország) 2:28:42, 3. Nienke Brinkman (Hollandia) 2:28:52, ...17. Szabó Nóra (Magyarország) 2:34:49, ...48. Erdélyi Zsófia (Magyarország) 2:48:03. Rúd. Selejtező: ...18. Klekner Hanga (magyar) 425, nem jutott be a döntőbe. Súly. Eb: Jessica Schilder (Hollandia) 20.24, 2. Auriol Dongmo (Portugália) 19.82, 3. Jorinde van Klinken (Hollandia) 18.94

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik