Gyulai Memorial: világcsúcsra tör női 2000 méteren Dibaba

Vágólapra másolva!
2019.07.08. 14:33
null
Genzebe Dibaba az idei rabati Gyémánt Liga-versenyen (Fotó: AFP)
A keddi Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj záró versenyszámában, női 2000 méteren világcsúcsra készül az etióp Genzebe Dibaba, a szám és az 1500 méter rekordere. A viadal előtt tartott hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatón Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy Dibaba megdönthesse saját, 5:23.75 perces csúcsát.

 

Deutsch Péter arra is emlékeztetett, hogy tavaly Mutaz Essza Barsim tett világcsúcskísérletet. (A katari magasugró próbálkozása biztató volt, de sikertelen.)

„Ilyen méretű, ilyen minőséget képviselő nem világverseny nincs másik hazánkban” – fogalmazott. Az idei viadalon 43 országból 46 olimpiai- és világbajnok vesz részt.

A keddi lesz a hatodik Gyulai Memorial Székesfehérváron, Deutsch pedig most bejelentette, hogy a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik is a városban lesz, ráadásul jövőre jubilál a verseny: az lesz a tizedik Atlétikai Magyar Nagydíj. Ennek megerősítésére 1+2 évre szóló megállapodást írt alá Cser-Palkovics András polgármesterrel.

A városvezető kiemelte: jelentős városmarketing-értékkel bír a viadal, hiszen világsztár sportolók érkeznek évről évre Székesfehérvárra, ilyenkor pedig tényleg a városra figyel a világ. Hozzátette: nem volt kérdés, hogy folytatni szeretnék az együttműködést.

A nagydíjon rajthoz áll a férfi hármasugrás örökranglistájának második és negyedik helyezettje, az egyaránt amerikai Christian Taylor és Will Claye. Férfi 110 gáton a világ idei legjobb eredményét elérő amerikai Grant Holloway, illetve a regnáló olimpiai és világbajnok jamaicai Omar McLeod is érkezik.

Kétszáz méteren indul az amerikai Christian Coleman, a világ jelenlegi leggyorsabb embere, aki a férfi 60 m világcsúcstartója, 100 m-en pedig 9.81 mp-cel a világ idei legjobb eredményét érte el. Ott lesz a sprinterek versenyében a szám 2017-es világ- és tavalyi Európa-bajnoka, a török Ramil Guliyev, valamint a riói olimpián bronzérmes kanadai Aaron Brown.

Női 100 m gáton az idén a fedett pályás Eb-n országos csúccsal döntőbe jutó Kozák Lucának, valamint a fedett pályás Eb-n ötödik Kerekes Grétának a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezető amerikai Kendra Harrisonnal kell megküzdenie.

A hétpróbázó Krizsán Xénia ezúttal távolugrásban szerepel, és olyan ellenfelei lesznek, mint az olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta vagy a tavalyi fedett pályás világbajnok szerb Ivana Spanovics.

Női 200-on a 400 méteren olimpiai bajnok bahamai Shaunae Miller-Uibo legnagyobb riválisa a kétszeres vb-ezüstérmes elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou lesz, míg női 400 m-en a londoni világbajnok amerikai Phyllis Francis a Londonban ezüstérmes bahreini Szalva Eid Naszerrel vívhat kiélezett csatát.

Női súlylökésben dobókörbe lép az olimpiai bronzérmes Márton Anita, ellenfelei között a nemzetközi szövetség (IAAF) ranglistájának első tíz helyezettje közül öten jelen lesznek. Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bencének többek között a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdekkel, az Eb-címvédő Wojciech Nowickival, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tádzsik Dilsod Nazarovval kell felvennie a versenyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik