Atlétikai vb: Halász Bence bejutott a döntőbe kalapácsvetésben

VINCZE SZABOLCS (Eugene)VINCZE SZABOLCS (Eugene)
Vágólapra másolva!
2022.07.15. 21:24
null
Halász Bence remek eredménnyel jutott be a döntőbe (Fotó: AFP)
Remekül kezdte a tengerentúli atlétikai világbajnokságot a kalapácsvető Halász Bence, aki a selejtezőben már az első kísérletére simán teljesítette a szintet, és negyedikként jutott be a szombati döntőbe.

Már az első dobásával jelezte az olimpiai bajnok lengyel kalapácsvető, Wojciech Nowicki, hogy ha valaki, ő aztán bombaformában érkezett a eugene-i atlétikai világbajnokságra, és látszólag nagyobb megerőltetés nélkül 79.22 méterre hajította a sportszert, majd azzal a lendülettel el is hagyta a stadiont, és ment pihenni, elvégre majdnem két méterrel túldobta a 77.50-es szintet, amivel automatikusan be lehetett kerülni a szombati döntőbe.

Halász Bencét a második csoportba osztották be, és kicsit döcögősen indult a bemelegítése, mivel a Dobó SE 24 éves versenyzője kétszer is a ketrec jobb oldalába vágta a kalapácsot, közben viszont konzultált a lelátón ülő edzőjével, Németh Zsolttal, és egyikük sem tűnt különösebben idegesnek. Aztán kiderült, miért nem, a két rossz kísérlet csak a finomhangolás volt, az első hivatalos kísérletnél kivágta a szert 79.13-ra, ami nemcsak a valaha volt legjobb selejtezős eredménye, hanem világversenyen sem dobott ekkorát, még döntőben sem.

A szintet egyébként nyolcan teljesítették, négyen eredménnyel kerültek be a szombati döntőbe, a mezőny összetétele nagyjából az, amire előzetesen számítani lehetett. Érdekesség még, hogy a címvédő, négyszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdek alaposan odatette magát, nyolcvan méter feletti eredménnyel biztosította a helyét a tizenkettes fináléban. A selejtezőben egyébként ritkán dobnak ekkorát, az első, 1983-as vb óta ez mindössze hat dobóatlétának sikerült, köztük 1997-ben, Athénban Kiss Balázsnak (80.46), legutóbb pedig másfél évtizede, 2007-ben, Oszakában volt hasonlóra példa.

Kisebb meglepetésre az előfutamokban nem került be a 4x400-as vegyes váltó amerikai csapatába Allyson Felix, a világbajnokságok történetének legeredményesebb atlétája, akinek a magyar idő szerint szombat hajnali döntő lehet közel két évtizedes, bámulatos karrierjének az utolsó futama.

HALÁSZ BENCE: MEGLEPŐDTEM, MERT ENNYIRE AZÉRT NEM HAJTOTTAM MEG

– Szerda délután érkeztek Eugene-be. Sikerült kipihennie magát?
– Az első estét végigaludtam, és másnap úgy keltem fel, mintha már itt lennék két hete – válaszolta Halász Bence. – Nem érzem az időeltolódást, de nem is alszom tökéletesen, mert a szállásunk a lakott részhez közel fekszik, és a szomszédban rendszeres a hangoskodás, valami pedig mindig szirénázik.

– Nem ijedt meg, mikor a selejtező előtt, a bemelegítésnél kétszer is a hálóba vágta a kalapácsot?
– Kicsit felhúztam magam, az elsőnél megbeszéltem az edzőmmel, mi volt a hiba, a másodiknál talán lassú volt az eleje, nem kaptam el olyan jól az indulást, és nyilván ideges is lettem, hogy ne most történjen már ilyesmi... A másodikat már jobbnak éreztem, majd arrébb álltam a körben, és jobb is lett, a harmadik dobásom technikailag és dinamikailag is rendben volt, hetvenkilenc méter felett azért nem lehet rosszul dobni. Kicsit zavaró volt, hogy mellettünk ment a magasugrás, zsúfolt volt a terület, de legalább meghozta a hangulatot.

– Mennyit vett ki a selejtező?
– Meglepődtem az eredményen, mert ennyire azért nem hajtottam meg, sok maradt benne. A döntőben is lazának kell maradni, amennyire lehet, de azért benne kell lennie az erőnek is. Most pihenek holnapig, és nagyon remélem, megjöttek végre a cuccaink, mert szerda óta nem kaptuk meg őket, elkeveredtek valahol, váltáspólóm sincs.

SEMMI SEM TUDJA KIZÖKKENTENI

Németh Zsolt, Halász Bence edzője: – Bence végig jól dobott az idén, biztos voltam benne, hogy a 77.50-es szint nem jelenthet neki gondot. Az első dobásnál picit lágyabban indította el a szert, a másodiknál pedig elfutotta, a jobb lába későn ért le, de már látszott, hogy dinamikus a mozgása, és ő is mondta, hogy a két hiba ellenére nem lesz gond. Jó jel, hogy már a selejtezőben nagyobbat dobott, mint világversenyen bármikor, bízom a jó folytatásban, mert fizikailag és mentálisan is nagyon jó állapotban van, semmi sem tudja kizökkenteni. Aki két ilyen rontás után képes ilyen lazán odatenni magát élesben, annak nincs mentális gondja. A gyors átállással, úgy néz ki, rendben leszünk, az elmúlt években többször járt tengerentúli versenyekre, hogy megszokja és megtanulja. Azt tartják, ha a megérkezés után két-három napon belül van a verseny, akkor nem lesz baj, de utána jön egy holtpont. Panaszkodni nem akarunk, de a szállásunk nem vb-szintű, mondjuk, ha kell, elalszunk egy fapriccsen is.

ATLÉTIKAI VB (EUGENE)
A FÉRFI KALAPÁCSVETÉS SZOMBATI DÖNTŐSEI

1. Pawel Fajdek (Lengyelország) 80.09 méter
2. Daniel Haugh (Egyesült Államok) 79.34
3. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 79.22
4. HALÁSZ BENCE (MAGYARORSZÁG) 79.13
5. Rudy Winkler (Egyesült Államok) 78.61
6. Eivind Henriksen (Norvégia) 78.12
7. Quentin Bigot (Franciaország) 77.95
8. Mihajlo Kohan (Ukrajna) 77.58
9. Nick Miller (Nagy-Britannia) 77.13
10. Hrisztosz Franceszkakisz (Görögország) 76.03
11. Humberto Mansilla (Chile) 75.33
12. Alex Young (Egyesült Államok) 74.67
A versenyszám döntőjére szombaton 21 órától kerül sor.

Női 20 km-es gyaloglás, döntő
1. Kimberly García León (Peru) 1:26:58 óra
2. Katarzyna Zdzieblo (Lengyelország) 1:27:31
3. Sencsie Csie-jang (Kína) 1:27:56

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik