Atlétika: Örülök, de ez azért nem elég! – Halász Bence

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.07.10. 10:34
null
Halász Bence meg volt elégedve a dobókörrel is (Fotó: Török Attila)
Sorozatban hetedik magyar bajnoki címét szerezte meg a kalapácsvető Halász Bence, akit még a Metallica is segített az országos bajnokságon.

 

Halász Bence utolsó dobásánál megszólalt a hangszórókból a Metallica Master of Puppets című száma, ami egyrészt feldobta az atlétikai országos bajnokság hangulatát, másrészt szokatlan – de nem példa nélküli –, hogy valakinek bejátsszák a kedvenc számát. Az eredménye meglett, mert cirka 79 méteres lehetett a dobás, de végül érvénytelen lett, mert a sportoló belépett.

VÉLEMÉNY
Az országos bajnoksággal mint főpróbával elégedett vagyok, a világverseny körülményei között tudtunk jól teljesíteni, ami más és szokni kell. Bence utolsó dobása közel lehetett a 79 méterhez, de már a 77 méteres dobásai is rendben voltak, ez volt a cél. A vegyes felkészülést most zártuk le, a srácokat úgy engedtem dobókörbe, hogy elmondtam nekik, amit itt dobnak, arra másfél-két métert nyugodtan rátehetnek a formába hozás után. Bencénél elvárás a vb-döntőbe jutás, de a másik két srác, Varga Donát és Rába Dani is a határán van, úgy számolunk, ők hárman ott lesznek a vébén. Tudom, most a világbajnokság szemüvegén keresztül néz és értékel mindenki, de azért ne feledjük, jövőre olimpia, és a mostani eredmények már oda is számítanak. Németh Zsolt, Halász Bence edzője

„A negyedik dobás után gondoltam, biztos be tudnak rakni valami zenét, hiszen más versenyeken is volt már ilyen, szóltam is az edzőmnek, kérdezze meg, hátha van rá lehetőség, és nagyon rendesek voltak – mondta Halász Bence a Nemzeti Sportnak. – Az utolsó dobásom nagyobb is volt, mint a többi, de kicsit utánaléptem, viszont így is érződött a zene ereje! Nagyon jónak éreztem, sajnálom, hogy érvénytelen lett, de jó tudni, hogy a megfelelő zenével ekkorát tudok javítani! Azt persze nem tudom, a világbajnokságon ezt meg lehet-e csinálni…”

Meg volt elégedve a dobókörrel is, amelyben versenykörülmények között először dobott, de elmondta, mikor először vizsgálták meg az edzőjével, Németh Zsolttal, még lassú, „fogós” volt a felülete, de a tréner megcsiszolta kicsit, amivel lejöttek az érdességek és gyorsabb lett. Ezt most érezte is, elmondása szerint eddig csak tavaly, az oregoni világbajnokságon dobott jobb körből, pedig több száz versenyen van már túl.

„Versenyen idén eddig ez a 77.52 volt a legnagyobb, amit dobtam, ez újabb lépcsőfok a vébé előtt, mint ahogy az lesz a jövő heti Gyulai Memorial is – fogalmazott a Dobó SE 25 éves versenyzője, aki még néhány versenyen indul a vb előtt, de négynél többön nem szeretne, a sziléziai Gyémánt Liga-versenyt is lemondta, amelyet két nappal a Gyulai Memorial előtt rendeznek, mert jobbnak tartják a felkészülés szempontjából, ha ilyen rövid időn belül nem versenyez annyit. – A felkészülés hosszú volt, most kezdünk versenyformába jönni, az utóbbi hetekben már olyan munkát végeztünk, hogy ezzel a technikával már nagyobb sebességet tudok elérni. Ha ezt folytatni tudjuk, akkor ez még jobb lesz. Örülök az eredménynek, de ez azért nem elég!”

Egy nappal a verseny előtt egyébként még úgy volt, hogy az olimpiai bajnok Pars Krisztián is dobókörbe áll, de begyulladt a talpéle, így le kellett mondania a szereplést, még a cipőjét is alig tudja felhúzni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik