Atlétika: fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonin

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 12:10
null
Az új női világcsúcstartó, Tigist Assefa (Fotó: AFP)
Az etióp Tigist Assefa leszorította 2:12 alá a klasszikus táv rekordját a hölgyek mezőnyében, a férfiaknál ötödször is nyert a német fővárosban Eliud Kipchoge.

 

A berlini maratonin szinte minden esztendőben történik valami különleges, nem volt ez másként 2023-ban sem, de amit láthattunk, arra senki sem számíthatott előzetesen.

A futást irammenői támogatásával hatalmas tempóban kezdte a kétszeres olimpiai bajnok kenyai Eliud Kipchoge, a tempó ekkor még két órán belüli eredményt sejtetett. A világrekorderrel csak az etióp Derseh Kindie tartotta a lépést, Amos Kipruto (aki végül csak hetedik lett) és társai több mint félperces hátrányban követték őket a tíz kilométeres ellenőrzőpontnál, ahová Kipchoge 28:27 perc alatt ért el, tehát a világcsúcsrészidőnél gyorsabban. Tizenöt kilométernél Kindie 42:45-tel vezetett, Kipchoge egy másodpercre követte, ekkor még nem lehetett kizárni, hogy Berlin esetleg ismét fantasztikus, sporttörténelmi esemény színhelye lehet. Pláne hogy a nők is szaporázták, Tigist Assefa és Worknesh Edesa, vagyis a két etióp versenyző bődületes tempóban haladt előre.

A félmaratoni részideje Kipchogének 1:00:22 óra volt, így tíz másodperccel állt jobban, mint tavaly, amikor szintén Berlinben 2:01:09-es világrekordot futott. A nőknél húsz kilométer elteltével Assefa már egyedül haladt, pontosabban férfiak társaságában, Edesának már túl erős volt honfitársa irama.

Huszonöt kilométer tájékán már látszott, hogy az újabb mérföldkőről az idén le kell mondania Kipchogének a német fővárosban, ekkor már csak egy segítője maradt, és továbbra sem bírta lerázni a korábban semmilyen jelentős eredménnyel nem rendelkező Kindiét.

Assefa ugyanakkor változatlanul nagyszerű kilátásokkal szelte a métereket, minden reménye megvolt arra, hogy bőven megdöntse a kenyai Brigid Kosgei 2:14:04-es, 2019-es idejét.

Harmincegy kilométer elteltével Kindie leszakadt, ekkor gyakorlatilag biztossá vált, hogy Kipchoge ötödször is megnyeri a berlini versenyt, amire korábban senki sem volt képes. Néhány száz méterrel később kiszállt az utolsó iramfutó is, aki dühöngött, hogy nem születhet világcsúcs, és Kindie is befejezte a viadalt.

Kipchoge előnye viszont elkezdett erőteljesen apadni, negyven kilométernél 31 másodpercre jött hozzá képest az újonc Vincent Kipkemoi, a maradék bő kilométer azonban nem lehetett elegendő, hogy a 24 éves kenyai vetélytárs behozza a lemaradását. Kipchoge átfutott a brandenburgi kapu előtt, meghajtotta a célegyenest, az órát végül 2:02:42-nél állította meg. Kipkemoi nagyon boldog volt a második helye és a 2:03:13-as ideje miatt, a harmadik helyen szintén 2:03:30-on belül az etióp Tadese Takele ért célba.

De ekkor már sokkal inkább a női címvédő Assefára figyeltünk, mert egészen biztos volt, hogy irgalmatlan nagy világrekordot ér el. Sikerült is bejönnie 2:12 alá a 29 éves sportolónak, a tavalyi győztes idejénél több mint három és fél perccel jobbat ment. Bámulatos versenyzés volt, Girmay Birhanu Gebru hatalmas segítséget nyújtott neki, s bár nehéz jósolni, meddig marad fenn a valaha volt leggyorsabb női maratoniként, ez a 2:11:52 mindenképpen korszakos eredmény.

Részletes eredménysor a csupasport.hu-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik