Atlétika-vb: az olimpiai bajnok magasugró célja a budapesti győzelem

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 12:20
null
Tamberi Budapesten is győzelemre készül (Fotó: Getty Images)
Az olimpiai bajnok magasugró, Gianmarco Tamberi az ötkarikás címvédése mellett karrierje egyik legnagyobb céljának tartja, hogy megnyerje a budapesti atlétikai világbajnokságot.

A 30 éves olasz atléta az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy motiváltan vág neki a mostani és a következő szezonnak is, mivel új edzői stábbal készül, és ugyan az első Gyémánt Liga-versenyt egy kisebb sérülés miatt kihagyta, már teljesen felépült.

„Most már úgy érzem, hogy készen állok az idényre, ahogy azt már említettem, nagyon motivál a budapesti világbajnokság. Egy új évnek nézünk elébe, tavaly Eugene-ben negyedik lettem, és lemaradni egy éremről mindig fájdalmas, de ez még jobban ösztönöz” – mondta a kétszeres Európa-bajnok magasugró, aki azt is megerősítette, hogy a lengyelországi Chorzówban sorra kerülő GYL-állomáson biztosan rész vesz júliusban.

„Ahogy közeledünk a vb-hez, egyre fontosabbak lesznek a versenyek, és Budapesten már tényleg szeretnék magasra ugrani, de őszintén szólva ez egy folyamat, így minden viadal nagyon fontos. Nem tudok egyet kiemelni, amely fontosabb lenne a másiknál, kivéve a világbajnokságot, ami természetesen a legfontosabb. Ha ott jól teljesítek, akkor elégedett leszek ezzel az idénnyel” – emelte ki Tamberi, akinek már csak a szabadtéri világbajnoki aranyérem hiányzik a gyűjteményéből, miután 2021-ben, az atlétika történetében először, megosztva olimpiai aranyérmet nyert Mutaz Barshimmal.

„Tizenhárom éve találkoztunk először, és azóta nem álltunk meg, minden évben együtt, és egymás ellen versenyzünk – mondta katari riválisáról. – Előfordul, hogy egyikünk támogatja a másikat, aztán fordítva, mivel nem lehet minden nap a legjobb napod, és amikor nem úgy jön össze, ahogy szeretnéd, akkor szükséged van egy jó szóra a jó embertől, és mi mindig ilyenek voltunk egymásnak.”

Tamberi azt is elárulta, hogy még egymás esküvőjén is ott voltak, ráadásul ő a magyar fővárosban tartotta a legénybúcsúját, így a Gyulai István Memorial mellett még több élmény fűzi Magyarországhoz.

„Ebben az évben végül kihúzták a magasugrást a székesfehérvári viadalról, de jövőre mindenképpen szeretnék visszatérni ide, mivel nagyon szeretem ezt a versenyt, a közönséget, a szervezőket, különösen Spiriev Attilát, ő egy nagyon jó ember” – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan tíz nappal a vb előtt érkezik majd Magyarországra.

Tamberi a vb-vel kapcsolatban kiemelte: ha egészséges és mentálisan is rendben van, akkor bármi megtörténhet, mivel a legnagyobb fegyvere az, hogy nyomás alatt is jól tud teljesíteni.

„Nem tudom megmondani, hogy mennyi esélyem van, csak azt, mennyire szeretnék világbajnok lenni. Az olimpiai cím megvédése mellett ez a karrierem egyik legnagyobb célja” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az új stábja és az életében történt változások még jobban viszik őt előre

„Minden alkalommal, amikor Magyarországon voltam, azt tapasztaltam, hogy a magyarok szeretik biztatni az atlétákat, és én egy olyan versenyző vagyok, aki ezt élvezi, ezért is próbálom velük megosztani az érzéseimet, mert szeretném, ha részesei lennének a versenyemnek. Szóval csak jöjjenek el, és adjanak minél több energiát, mi pedig megpróbálunk történelmet írni” – zárta gondolatait a magasugró.

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik