Képes Sport
NAGY ZSOLT 2022.07.02 11:23 Frissítve: 2022.07.02 11:23

Ördögként felsült Paul Pogba, de vajon újjászülethet a Juventusban?

Paul Pogba hat év után búcsúzik végleg a Manchester Unitedtől, amelyhez nagy reményekkel érkezett, ám botrányokkal a háta mögött, és bajnoki cím, valamint Bajnokok Ligája-győzelem nélkül kénytelen távozni.

Vajon Paul Pogba magára talál végre, és kihozza végre magából a világklasszist? (Fotó: Getty Images)

 

NÉVJEGY: Paul Labile POGBA
Született: 1993. március 15., Lagny-sur-Marne
Nemzetisége: francia
Sportága: futball
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 91/11
Klubjai: Manchester United (2011-2012), Juventus (2012-2016), Manchester United (2016-2022)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2018), Nemzetek Ligája-győztes (2021), U20-as világbajnok (2013), 4x olasz bajnok (2013, 2014, 2015, 2016), 2x Olasz Kupa-győztes (2015, 2016), 3x olasz Szuperkupa-győztes (2013, 2014, 2016), Európa-liga-győztes (2017),2x angol Ligakupa-győztes (2011, 2017)

A világ egyik fele szupersztárnak, másik fele túlértékelt ripacsnak tartja, aki évekig mérgezte a Manchester United öltözőjét. A pályafutását feldolgozó, nemrég megjelent The Pogmentary című dokumentumfilm-sorozatban szerethető futballistának mutatja magát, aki mindent megtesz a családja boldogságáért, igaz, az epizódokban kizárólag a hozzá legközelebb álló személyek szólalnak meg. Így aki azt akarja megtudni, hogy Paul Pogba, a franciák világbajnok középpályása mégis hogyan távozhatott a Manchester Unitedtől másodszor is ingyen, és miért nem ünnepelt világsztárként, akit könnyen között búcsúztattak el az Old Traffordon, az ugyanolyan tanácstalanul áll fel a képernyő elől, mint ahogyan leült elé.

Ahhoz, hogy a futballista helyzetére valamennyi rálátásunk legyen, apró mozaikokból kell összeraknunk a képet. Paul Pogba a közvetlenül Párizs mellett fekvő Roissy-en-Brie tizenkét emeletes panelházainak egyikében töltötte a gyerekkorát. Szülei kétéves korában elváltak, ezért édesanyjával és két bátyjával nőtt fel, ugyanakkor édesapjával is szoros maradt a kapcsolata.

„Nagyon kíváncsi gyerek volt, leginkább a futball érdekelte  – idézi az édesapa, Fassou Antoine Pogba szavait a lifebogger.com. – Amikor először láttam játszani, feltűnt, hogy idősebb társaihoz képest mennyire jól bánik a labdával. Annak idején én is futballista akartam lenni, de nem jutottam el arra a szintre, ahová szerettem volna, őt viszont mindenben támogattam. Talán kicsit túl keményen is fogtam, de szükség volt rá, mert ez nagyban segítette a fejlődését.”

Pogba gyorsan felfelé ívelő karrierje egy ponton megtörhetett volna, az ország leghíresebb akadémiája, a francia „tehetséggyárként” ismert Clairefontaine ugyanis elutasította a jelentkezését. Ő viszont a csalódottságából motivációt kovácsolt. A Le Havre utánpótlásában már igazi sztárnak számított, a francia U16-os válogatottban csapatkapitánynak választották, 2009-ben pedig örömmel fogadta el a Manchester United ajánlatát, még ha az angliai költözés kezdetben sokkolta is. Idegen családnál lakott, a nyelvet nem beszélte, senkit sem ismert az öltözőben, kiemelkedő teljesítménye azonban segített túllendülni a nehézségeken. Sir Alex Ferguson 2011 februárjában hívta először edzeni a felnőttek közé, a 2011–2012-es idényben négy tétmérkőzésen adott lehetőséget neki, ám mielőtt beépíthette volna az együttesbe, csúnyán összezördült az ügynökével.

2018: világbajnok a francia válogatottal, amelyben jóval hatékonyabb, mint klubjaiban (Fotó: AFP)


„Mino Raiola? Borzalmas figura, egy szarházi  – válaszolt őszintén Sir Alex Ferguson 2017-ben egy kérdésre a Sale Sharks rögbiklubnál tartott előadása után. – Paul Pogbát nagyon jól ismertük. Tudtuk, milyen fantasztikus játékos, a lehető legjobb szerződést kínáltuk neki, az ügynöke hatására mégis elutasította.”

A manchesteriek legendás menedzsere Vezetés című könyvében kitér a részletekre, eszerint Mino Raiolában az első pillanattól nem bízott, úgy viszonyultak egymáshoz, mint az olaj és a víz. A 18 éves Paul Pogba szerződésében éppen életbe lépett volna a plusz egyéves opció, amikor Raiola megjelent a színen, és minden kútba esett. Az ügynök sajátos, lekezelő stílusában stabil játéklehetőséget és kirívóan magas fizetést szeretett volna kiharcolni Pogbának a maradásért cserébe, amibe a United nem ment bele, és mivel a futballista jobban hallgatott Raiola, mint Ferguson szavára, korosztályának legtehetségesebb középpályása ingyen a Juventushoz igazolt.

Szakmai szempontból a váltás kifejezetten jól sült el. Pogba Torinóban hamar alapember lett, és olyan klasszisoktól leste el a középpályásjáték minden csínját-bínját, mint Claudio Marchisio, Andrea Pirlo és Arturo Vidal. Magasságához és gyorsaságához jó passzjáték, valamint védekezés párosult, ráadásul a támadóharmadba felérve a kapura is veszélyt jelentett. A Juventus színeiben vált tehetségből érett játékossá, aki a 2016-os Európa-bajnokságon már úgy vett részt, mint a francia válogatott sztárja, és bár a döntőt elveszítette Portugália ellen a csapat, néhány héttel később a világ legdrágább játékosának mondhatta magát. A Manchester United 105 millió eurót fizetett, hogy visszaszerezze, a hírek szerint az összeg legalább negyede az ügynöke, Mino Raiola zsebébe vándorolt.

Manchesterben olykor hiányzott a tűz a játékából (Fotó: Adidas)


„Teljesen lázba hoz, hogy ismét Manchesterben lehetek  – nyilatkozta Pogba az Inside United oldalának. – Úgy érzem, hazaérkeztem. Mindig arról álmodtam, hogy sok mérkőzést játsszak és gólokat szerezzek a klub színeiben. A menedzser személyén és a kereten kívül szinte semmi sem változott, amióta elmentem, olyan, mintha csak szabadságon lettem volna.”

A 2013-ban nyugdíja vonuló Sir Alex Ferguson helyett a „vörös ördögöket” akkor már José Mourinho edzette, és bár a portugál nem kérte kifejezetten Pogba megszerzését, amikor első mérkőzései nem a várakozásnak megfelelően alakultak, teljes mellszélességgel állt ki mellette. Az együttműködés gyümölcsözőnek tűnt, az idény végén az angol Ligakupát és az Európa-ligát is megnyerte a csapat, 2017 szeptemberében viszont sötét fellegek kezdtek gyülekezni. Pogba combizomsérülést szenvedett és két hónapra kidőlt a sorból, Mourinho kérése ellenére viszont nem Manchesterben végezte a rehabilitációját, hanem ügynöke tanácsát megfogadva a meleg és napos Miamiba repült a családjával. Edző és játékos kapcsolata innentől vakvágányra futott, vitatkoztak a pályán, Mino Raiola bevonásával üzentek egymásnak a sajtón keresztül, Pogba egyre kevesebbet játszott, és amikor a pályán volt, akkor sem teljesített jól.

POGBA-GÓLOK MANCHESTERBEN„Hol van az a Pogba, akit a Juventusban láttunk?
– tette fel a költői kérdést az MU korábbi ikonja, Paul Scholes a BT Sport stúdiójában. – Olaszországban bejátszotta az egész pályát, szerelt, harcolt, sprintelt, bombagólokat szerzett. Hiányzik a tűz a játékából.”

A manchesteri visszaesés különösen szembetűnő volt, amikor Pogba a francia válogatottban játszott. A 2018-as világbajnoki trófeát elhódító együttesnek ő volt az egyik vezére, a Horvátország ellen 4–2-re megnyert döntő kezdete előtt motivációs beszédet tartott az öltözőben, a mérkőzésen pedig 2–1-es vezetésnél bombagólt lőtt a horvátok hálójába. A Unitednél viszont világbajnokként is boldogtalan maradt. Az őszi, Wolverhampton elleni 1–1-et követően nyíltan kritizálta Mourinhót, mondván, a csapatnak sokkal támadóbb felfogásban kellene játszania, amire a portugál megfosztotta csapatkapitány-helyettesi tisztségétől. A viszonyuk tarthatatlannál vált.

„José a játékostársai előtt vírusnak nevezte Pogbát 
– adta le a drótot egy bennfentes a The Sunnak 2018 decemberében. – Azt mondta, olyan mint egy influenzás ember a szobában, mindenkit megfertőz. A szemére vetette, hogy a pályán nem képes teljesíteni, nem tiszteli a szurkolókat és a csapattársait, negatív mentalitásával pedig lehúzza a körülötte levőket.”

A Manchester United tulajdonosainak dönteniük kellett, hogy ki mellett teszik le a garast, és a játékost választották. Mourinhót Ole Gunnar Solskjaer váltotta, aki vidám, felszabadult hangulatot hozott az öltözőbe, a csapattal viszont három év alatt egyetlen trófeát sem nyert. Pogba játékában szintén elmaradt a javulás, és bár minden átigazolási időszakban felvetődött a távozása, még a balul sikerült tavalyi Európa-bajnokság (Franciaország tizenegyesekkel alulmaradt Svájc ellen a nyolcaddöntőben) után is a maradás mellett döntött. Úgy tűnt, jól teszi, mivel a Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho és Raphaël Varane érkezésével megerősödött csapat szép idény elé nézett, ám újra trófea nélkül maradt. Pogba 2021 novemberében ráadásul ügynöke tanácsára ismét külföldre utazott regenerálódni, amivel kisebb vihart kavart klubon belül – miatta vezették be, hogy a sérültek a saját orvosi csapat segítségét kötelesek igénybe venni a felépülésükhöz.

2021: Eb-mérkőzésen a Puskás Arénában, védekező szerepben Nagy Ádámmal szemben (Fotó: Szabó Miklós)


Senki sem lepődhet meg tehát azon, hogy szerződése június 30-i lejártával Pogba már nem a Manchester United labdarúgója, igaz, kis visszásságot találhatunk a búcsú körül is. Dokumentumfilm-sorozatában ügynökével amiatt elégedetlenkedett, mert a klub csak 3.5 százalékos emelést, vagyis heti 343 ezer eurós fizetést ajánlott neki a szerződéshosszabbításért, míg a Juventusnál – amelyhez minden valószínűség szerint a nyáron igazol – a heti bére ennek a felét sem éri majd el.

„Ki kell mondani, Pogba pályafutása a Manchester Unitednél nem volt sikersztori
– értékelt az MU korábbi BL-győztes védője, Rio Ferdinand a Youtube-csatornáján. – Oké, megnyerte az Európa-ligát, de neki a Bajnokok Ligája- és a Premier League-győzelem lett volna a lényeg. Ez nem jött össze, részben rajta kívül álló okok miatt, de ő sem tudott folyamatosan jó teljesítménnyel a csapat segítségére lenni. A világ egykori legdrágább játékosaként ennél sokkal többet vártak tőle, és ez még akkor is igaz, ha a csapat sohasem épült köré, és sokszor túl védekező szerepet szántak neki, miközben a támadások segítésében is nagyon hasznos. Remélhetőleg a Juventusnál ismét magára talál, és kihozza magából a világklasszist, aki benne rejtőzik.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 2-i lapszámában jelent meg.)

2022.08.18 16:59:14

Angol labdarúgás B. D. K.

A 19 éves nőre egyébként rátalált a szerelem a Love Islanden.

2022.08.15 23:49:51

Angol labdarúgás SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Az egyik piros, ágyús dresszben alszik, a másik piros, ágyús sportszár nélkül nem hajlandó oviba menni…

2022.08.14 17:10:01

Angol labdarúgás D. Á.

Igazi derbit láthattunk, Antonio Conte és Thomas Tuchel majdnem összeverekedett a meccs alatt és után.

2022.08.13 12:42:44

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Kifejezetten erős, robusztus testalkatú, ehhez mérve érthetetlen, mennyire dinamikus és gyors.

2022.08.10 17:30:44

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Sikerre sarkantyúzva: százmilliós kiadás után a százmilliós csalódások árából jöhet még Zaniolo, Maddison és egy bekk.