Gyász: tízezrek emlékeztek az Anfield Roadon a Hillsborough-ra

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.04.15. 18:18
null
Sálakból formázták meg a 96-ost az Anfield Roadon (Fotó: Action Images)
Kedden Liverpoolban pontosan 25 évvel a történtek után a Hillsborough-katasztrófára áldozataira emlékezve 96 harangütés idézte fel a tragédiát. A Liverpool stadionjában, az Anfield Roadon körülbelül 24 ezren – köztük az áldozatok hozzátartozói és egykori játékosok – gyűltek össze emlékező istentiszteletre, miközben az UEFA és a FIFA elnöke is üzent a hozzátartozóknak.

Liverpool városában kedden, pontban 15.06 órakor – amikor anno a játékvezető félbeszakította a mérkőzést – egy percre megállt az élet, és 96 harangütés emlékeztette az embereket a negyedszázada történt tragédiára. Különböző sportágak és klubok képviselői küldték el egyesületi sáljaikat Liverpoolba, ahol ezekből egy 96-ost formáltak a játéktéren.

A sheffieldi Hillsborough stadionban történt az angol labdarúgás történetének legszörnyűbb tragédiája: a 25 évvel ezelőtti Liverpool–Nottingham FA-kupa-elődöntőben a zsúfolt lelátón 96 szurkolót (köztük 38 tizenévest) tapostak halálra, több százan pedig megsérültek.

„Mindennap emlékezünk. Ez ad nekünk erőt a mérkőzéseken is" – jelentette ki Brendan Rodgers, a Premier League-ben listavezető Liverpool menedzsere.

David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke a Twitteren azt írta: „Hillsborough 25. évfordulóján gondolatban a 96 elhunyt családjával, a túlélőkkel és mindenkivel vagyok, akit ez a tragédia érintett."

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetője is megemlékezett a katasztrófáról.

„Szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet a 96, tragikus körülmények között elhunyt ember családjának és barátainak. Nagyon fontos, hogy emlékezzünk 1989. április 15. ártatlan áldozataira" – írta a szigetországi szövetségnek küldött levelében Joseph Blatter, a FIFA elnöke. A tagországok zászlóit kedden – az emlékezés jegyében – félárbocra eresztették a szervezet zürichi székházánál.

Michel Platini UEFA-elnök is együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. „Az európai futballcsalád tagjai osztoznak a hozzátartozók fájdalmában" – mondta a francia sportvezető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik