Man. City: újabb testvércsapatot és plusztőkét is kapott a klub

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 12:55
null
Manszúr sejk (jobbra, a képen II. Albert monacói herceggel) totális futballbirodalmat épít (Fotó: AFP)
Szép új franchise-világ: újabb testvércsapatot, immáron a hetediket, kapott maga mellé a City Football Group által irányított Manchester City. A CFG az indiai élvonalban szereplő Mumbai City többségi tulajdonosa lett.


A Mumbai City az előző idényben az indiai bajnokság harmadik helyén végzett – azaz elődöntőig menetelt a rájátszásban. A 2014-ben alapított klubban most 65 százalékos tulajdonrészt szerzett a CFG, a futballcsoport nyolcadik együttese lett így az indiai csapat.

A Red Bullhoz hasonló franchise-hálózatot építő City Football Group zászlóshajója egyértelműen az angol bajnoki címvédő Manchester City, amelyet 2008-ban vásárolt meg Manszúr sejk. A CFG 2014-ben jött létre, Manszúr sejkék ekkor vásárolták be magukat a Man. City illetve a 2012-ben alapított New York City (USA) mellé a Melbourne City FC-be (Ausztrália) és a Jokohama F. Marinosba (Japán).

A csoport időközben a spanyol Gironával, az uruguayi Club Atlético Torquével, és a kínai Szicsuán Hszuniuval bővült. Utóbbi megvásárlásakor (kínai harmadosztályú csapatról lévén szó) nem csak a futballszakmai kérdések lehettek fontosak, belépésekor ugyanis a kínai China Media Capital 265 millió fontért cserébe 13.8 százalékos részesedést vásárolt a CFG-ben…

A Group bejelentése szerint a Mumbai belépésével már több mint 1500 futballistát foglalkoztatnak, további 2000 embernek adnak állást. Afrika kivételével pedig minden kontinensen jelen vannak.

A Manchester City időközben pedig már a világ második legértékesebb sportklubja – miután a Silver Lake technológiai cég is bevásárolta magát az egyesületbe, illetve a CFG-be és tőkeemelést hajtott végre. Az angol klub így már arab, kínai és amerikai forrásokra egyaránt építhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik