Westbrook és George is villogott, már nyolcnál jár az OKC sikerszériája

Vágólapra másolva!
2018.01.29. 09:00
null
Russell Westbrook (balra) és Paul George összesen 68 pontot termelt a Philadelphia ellen (Fotó: Twitter)
Russell Westbrook 37, Paul George 31 pontot szórt, az Oklahoma City pedig nagy csatában verte meg a Philadelphiát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel sorozatban nyolcadik győzelmét is szállította. Nem hibázott otthon a Cleveland, a Toronto és a Houston sem, Chicagóban nyert a Milwaukee, de a játéknap során előtérbe kerültek az edzők: Doc Rivers és Gregg Popovich is alaposan leszúrta csapatát a félidőben, míg Dave Joerger rosszul lett az oldalvonal mellett.

 

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 96–110

Kidd nélkül még veretlen a Bucks. A tréner menesztése óta ez volt a harmadik győzelme a Milwaukee-nak és bár Jannisz Adetokunbo, valamint Khris Middleton volt az, aki leginkább sajnálta Kidd távozását, most mindketten pozitív változásról beszéltek – Adetokunbo szerint valamiért mindenki keményebben játszik, Middleton szerint pedig felszabadultabb a hangulat. Ez most is győzelmet ért, éppen az említett duó villogott leginkább (47 pont extra hatékonysággal, 16 lepattanó, 13 gólpassz együtt) és a magabiztosan megnyert első negyed után a másodikban el is döntötték a meccset, a nagyszünetben 19 pont volt közte - innen nem történt már változás, a második félidőt végig uralta az 53 százalék felett dobó társaság. Most a Philly elleni hazai derbivel folytatják és ha el tudják nyújtani ezt a formát, akkor a keleti negyedik hely csak egy karnyújtásnyira van…

Nem volt esélye a Bullsnak. Védekezésben továbbra sem tud öszeállni a Chicago, a Bucks két fő playmakere azt csinált most is, amit csak akart, még az is belefért a vendégeknek, hogy magához képest gyenge estét produkáljon Eric Bledsoe. A második félidőben már végig 15-20 pont között mozgott a különbség, messziről figyelték az eseményeket Lauri Markkanenék, ráadásul ezúttal támadásban sem találták magukat, továbbra is nagyon hiányzott Kris Dunn. Zach LaVine-nel viszont elégedett volt Fred Hoiberg, a közel egy éves kihagyásból nemrég visszatért hátvéd ugyan csak 2/11-et dobott mezőnyből, de hátul folyamatosan javul, a tréner szerint pedig ez számít, a dobásai jönni fognak, ahogy az első egy-két meccsén meg is voltak.

A Bulls legjobb dobói: Valentine 18/6, Markkanen 17/6, Grant 15/6
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 27, Middleton 20/3, Henson 12, Terry 12/12, Brown 12/6

Houston Rockets–Phoenix Suns 113–102

Ritmus nélkül nyert a Rockets. Végül hozta a kötelezőt a Houston, de a játékosok arról beszéltek a meccs után, hogy valamiért nem volt meg a kellő energia és ebben Mike D’Antoni is egyetértett velük – hiányzott a ritmus, a lendület, nem jöttek ki jól a dobások és nem játszottak igazán jól. A dolgukat nehezítette, hogy Trevor Ariza alig egy perc után kivált a meccsből sérülés miatt, sőt, James Hardennek is volt egy ijesztő esete, de végül a harmadik negyedben elég hatékonyan tudtak támadni ahhoz, hogy tizenöt pontra növeljék előnyüket, ezt pedig már meg tudták tartani, nem engedtek ki a végén – D’Antoni szerint ez most egy ilyen időszak a szezonban, nehéz felpörögni és frissnek lenni 48 percig, de a lényeg, hogy hozták a hazai kötelezőt.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Booker tanulja az irányító posztot. Sorozatban másodszor kezdett egyesként a Suns fiatal sztárja és egész jól látta el a feladatát, 31 ponttal és 10 gólpasszal zárt, méghozzá elég hatékonyan (12/23 mezőnyből, 5/9 tripla, 3 eladott labda), de saját bevallása szerint bőven van még mit tanulnia erről a szerepkörről – a meccs közben egyébként megsérült a bordája és a csípője is egy kemény esés után, a mai nap folyamán vetik alá komolyabb vizsgálatoknak. Hiába az ő remeklése, támadásban csak TJ Warrenben volt még pont, a visszatérő Tyson Chandler 15 lepattanóval igyekezett segíteni, Greg Monroe-t viszont kiállították a harmadik negyedben reklamálásért. Összességében nem játszott rosszul a Phoenix, de reális esélye nem igazán volt a győzelemre, azt kézben tartotta a Houston, így Bookerék zsinórban negyedszer kaptak ki.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Paul 17, Anderson 13/6, Mbah a Moute 13/6, Gordon 13/6
A Suns legjobb dobói: Booker 31/15, Warren 24/3, Canaan 12

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 103–112

A Cousins nélküli élet. Nagyon érződött a center hiánya a New Orleans játékán, az első félidőben még rendben volt a társaság, sőt, tizenegy ponttal vezettek is Moore-ék a nagyszünetben, de a fordulás után feljebb kapcsolt a Clippers és fordított – felállt védelem ellen nehezebben találtak megoldást a hazaiak, igazából csak akkor voltak eredményesek, amikor rohanni tudtak. Holiday és Moore igyekezett hozni némi tűzerőt a periméterről, Anthony Davis pedig becsülettel kapart a Griffin-Jordan párossal szemben, de a hajrában ő is szenvedett egy kisebb sérülést: 102–105-nél elcsúszott, kaptak belőle egy triplát, ő pedig közel sem 100 százalékosan maradt pályán, bár a meccs után a csapat nem mondott semmit az állapotáról és ő maga sem beszélt a médiával. A Cousins nélküli alacsonyabb szerkezet összességében nem igazán működött, a 9/35 triplánál mindenképpen jobb kell ahhoz, hogy ez eredményes legyen, főleg, hogy a második félidőben ez a mutató 2/19 volt – most a Sacramentót fogadják, ott javíthatnak. Érdekesség, hogy Davis közben a franchise örökranglistáján átvette a vezetést David Westtől a lepattanózást tekintve.

Doc Rivers szavai célt értek. A nagyszünetben alaposan lehordta játékosait a vendégek mestere, a hírek szerint Jordanék eléggé a szívükre vették az elhangzottakat, de Blake Griffin azt mondta erről a meccs után, hogy hallaniuk kellett, amit Rivers mondott. A hatás mindenesetre nem maradt el, a harmadik negyedet rögtön 14 ponttal nyerte meg a társaság, nagyon összeállt a védekezése, majd a szorosan alakuló záró etap hajrájából is ők jöttek ki jobban, így fontos idegenbeli győzelmet arattak. Az említett Griffin parádézott (27 pont, 4/6 tripla, 12 lepattanó, 7 gólpassz), a Teodoszics, Wallace hátvédpár 31 ponttal és 12 gólpasszal jelentkezett, DeAndre Jordan is hozta magát (12 pont, 19 lepattanó), a padról pedig szokás szerint Lou Williams érkezett 22 ponttal, le voltak osztva a szerepek. A két csapat között így két meccsre csökkent a távolság, de a LAC ezzel még csak kilencedik, míg a Pelicans hatodik Nyugaton.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Holiday 20/3, Moore 18/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 27/12, Williams 22/6, Wallace 19

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 121–104

A negyedik negyedben döntött a Cavs. A nagyszünet előtt azért bőven voltak gondjai a hazai csapatnak, sőt, két negyed után még a Pistons vezetett három ponttal, de a fordulást követően megrázta magát és érvényesítette a papírformát a Cleveland. LeBron James (25 pont, 8 lepattanó, 14 gólpassz) folyamatosan teremtette a helyzeteket, rajta kívül még öten jutottak tíz pont fölé és ez a tűzerő a negyedik negyedben eldöntötte a meccset: 95–95 után futott egy 10–2-t Tyronn Lue csapata és innentől már a kezében volt a győzelem, az utolsó öt-hat percben nem volt meg a kellő tartás a Detroitban. James mellett a dupla duplázó Love-ot mindenképpen érdemes kiemelni, de Isaiah Thomas is elvégezte a feladatát (14 pont, 7 gólpassz), a gárda pedig összesen 15/35 hármast bombázott be, jól dolgoztak a dobógépek is – egyébként december közepe óta először nyert egymás után két meccset a Cavs, ami elég megdöbbentő…

A nyolcadik. Voltak biztató dolgok a back-to-backet vívó Pistons játékában, a 14 bedobott hármas és a 31 gólpassz kiemelendő, de ez végül nem bizonyult elégnek a mostani Cavs ellen – a negyedik negyedben elfogyott a lendület, a védekezést nem tudták összeszedni és a végére már támadásban is szétestek. Ezt okozhatta a fáradtság, de Van Gundy szerint egyszerűen nincs meg a megfelelő ötösük, hiába küzdöttek, ha nem voltak elég gyorsak és hiába variált ismét a kezdőn a tréner, egyelőre nincs meg a megoldás – sorozatban nyolcadszor kaptak már ki, három meccsre vannak a playofftól, ebben az időszakban elmehet számukra a szezon.

A Cavaliers legjobb dobói: James 25/3, Love 20/12, Smith 15/12
A Pistons legjobb dobói: Tolliver 20/15, Harris 20/12, Drummond 17

Toronto Raptors–Los Angeles Lakers 123–111

Most nem játszott jól a Lakers. Kiváló formában érkezett meg a találkozóra a vendégcsapat, de ezúttal sem elöl, sem hátul nem a jobbik arcát mutatta – a rossz vállalások miatt a védekezés sem állt igazán össze, a festék pedig sokszor volt átjáróház náluk. Így hiába volt tartásuk, összességében végig egy lépéssel a Toronto mögött jártak, a nagyszünetben tíz pont volt a hátrányuk és ez alá már csak egy-egy pillanatra tudtak benézni a harmadik negyedben, még abban a játékrészben elérte a különbség a tizenöt pontot, majd a negyedikben a húszat is, nem tudták tartani a lépést Randle-ék. Nem segített a tíz kihagyott büntető sem, így megszakadt a sikerszéria, de Orlandóban ennek ellenére jó esélyeik lesznek a következő találkozón.

Dwane Casey az All-Staron. Ezzel a sikerrel biztossá vált, hogy a Toronto minimum keleti másodikként érkezik meg az All-Star szünethez és mivel Brad Stevens tavaly volt edző a főmeccsen, így Dwane Casey fogja irányítani az egyik csapatot – ez saját bevallása szerint egy megtiszteltetés és játékosai is nagyon örültek neki, Kyle Lowry például vízzel öntötte nyakon az öltözőben… Ezen a találkozón egyébként sokkal olajozottabban működött a Raptors támadójátéka, mint legutóbb, ugyan sem Lowry, sem DeRozan nem hozott extrát, de a padról 25 pontos karriercsúccsal szállt be Fred VanVleet, kétszer annyi pontot dobtak leindításból, mint a Lakers és 62–44-re nyertek a festékből. Összességében megérdemelten és viszonylag simán nyertek, jelenleg alig egy meccsel vannak lemaradva a keleti első Bostontól, szerda hajnalban pedig a Minnesota ellen vívnak hazai rangadót.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 25/9, DeRozan 19/3, Lowry 14/3
A Lakers legjobb dobói: Randle 17, Clarkson 17, Caldwell-Pope 16/9

Oklahoma City Thunder–Philadephia 76ers 122–112

A nyolcadik is megvan. Nem volt egyszerű feladat a nagy formában lévő Philly legyőzése a Thunder számára, főleg azok után, hogy a nap közben bejelentették: Andre Roberson a szezon hátralévő részét kihagyja. Ráadásul a két csapatnak, pontosabban Russell Westbrooknak és Joel Embiidnek van „múltja”, a legutóbbi meccsükön nem kedvelték meg egymást túlságosan és a hazaiak MVP-je ezúttal nem találta magát az első félidőben, csak 6/20-at dobott mezőnyből és Embiid a földbe döngölte – frusztráltan és pontatlanul játszott Westbrook, igaz, csapata nem került emiatt komoly hátrányba. A fordulás után aztán lehiggadt és előjött belőle a tarthatatlan énje, akkor már 8/13 dobása a gyűrűben landolt és végül 37 ponttal, 9 lepattanóval, valamint 14 gólpasszal vezette győzelemre övéit – mellette Paul George is 30 pont fölé jutott, Steven Adams pedig egyetlen rontott dobással és tíz (!) támadópattanóval szórt be 20-at. A tíz egységgel megnyert harmadik negyed után a záró etapban is elöl maradt az OKC és bár sokáig egy labdán belül volt a Sixers, az utolsó öt percben ellépett a hazai alakulat és végül hozta sorozatban nyolcadik győzelmét is – mindössze két meccsre vannak a nyugati harmadik Spurstől, egyúttal a liga legjobb öt csapatától.

Pedig akinek kellett, az villogott. Joel Embiid (27 pont, 10/16 mezőnyből, 3/4 tripla, 10 lepattanó, 2 blokk) és Ben Simmons (22 pont, 10/14 mezőnyből, 7 gólpassz) is remekül játszott a Phillynél, sőt, Dario Saric (16 pont, 5/8 mezőnyből) is hozzátette a magáét, csapatszinten 50 százalékkal dobtak és partiban tudtak lenni a lepattanózást tekintve is – a gondot a védekezés jelentette, azt képtelenek voltak megoldani. Westbrookot ugyan sokáig belehajszolták olyan helyzetekbe, amelyeket elrontott, de George-dzsal akkor sem bírtak és ő is simán kreált annyi helyzetet, hogy egál volt a meccs a gyengébb Westbrookkal is. A második félidőben aztán már „alulra” került a Sixers, főleg a festékben, így végül vereséget szenvedett, de nagyon azért nem voltak elkeseredve Embiidék, most mennek tovább Milwaukee-ba, az fontosabb meccs lesz számukra.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/3, George 31/12, Adams 20
A 76ers legjobb dobói: Embiid 27/9, Simmons 22, Saric 16/9

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 113–98

Popovich többet akart. Az első félidőben, különösen a második negyedben nagyon gyengén játszott a Spurs, Gregg Popovich pedig kicsit ki is kelt magából csapatával szemben, nem volt elégedett az akarattal és a tűzzel, amit a játékosain látott. A fordulás után aztán tett azért a San Antonio, hogy a tréner megnyugodjon, bár Danny Green már nem léphetett pályára, de a rontott dobás nélkül, sokoldalú játékkal (14 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) jelentkező Dejounte Murray, valamint a 23 pontos szezoncsúcsot szóró Bryn Forbes vezetésével fölénybe került a társaság és hamar jelezte, hogy nyerni akar – innentől nem is igazán volt kérdés, a második félidőt összesen 16 ponttal nyerte meg a Spurs. Green mellett Gasol és Anderson is „kegyvesztett” lett egy időre a nagyszünet után, Forbes mellett Bertans és Hilliard kapott lehetőséget, velük sikerült nyerni – egyébként Popovich annyit beszélt félidőben, hogy a játékosok alig egy perccel a harmadik negyed kezdete előtt tértek csak vissza a pályára…

Joerger mindenkire ráijesztett. A vendégek vezetőedzője, Dave Joerger alig két perccel a meccs kezdete után fél térdre ereszkedett az oldalvonalon, miután kikelt magából egy elmaradt fújás miatt – fél kézzel tudta magát megtartani és a stábjából siettek a segítségére. A trénert a Spurs csapatorvosa vizsgálta meg és annyit mondott róla, hogy megszédült, de nincs komoly baja, viszont nem engedték vissza a kispadra elővigyázatosságból, igaz, végül a csapattal együtt hagyta el az arénát. Az első félidő még így is rendben volt a Kings részéről, de a másodikban már nem nagyon volt esélyük, pedig az újonc De'Aaron Fox 6/6 triplával jelentkezett, Vince Carter 5/7-et tett hozzá a padról beszállva, csapatszinten pedig 18 hármast rámoltak be 50 százalék feletti hatékonysággal, mégsem értek el vele eredményt.

A Spurs legjobb dobói: Forbes 23/15, Aldridge 15, Ginobili 15/3
A Kings legjobb dobói: Fox 26/18, Carter 21/15, Hill 19/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 96–110
(20–26, 22–35, 30–25, 24–24)
Houston Rockets–Phoenix Suns 113–102 (28–24, 32–29, 32–24, 21–25)
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 103–112 (34–26, 28–25, 15–29, 26–32)
Oklahoma City Thunder–Philadelphia 76ers 122–112 (31–29, 26–29, 35–25, 30–29)
Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 121–104 (33–28, 25–33, 32–26, 31–17)
Toronto Raptors–Los Angeles Lakers 123–111 (28–21, 31–28, 32–28, 32–34)
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 113–98 (29–22, 20–28, 30–19, 34–29)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik