Itt van Amerika
CS. M. 2021.07.06 17:14 Frissítve: 2021.07.06 21:51

NBA: hűséges pontszerzők, a fecske és a nyár esete – a döntő érdekességei

Magyar idő szerint szerda hajnalban veszi kezdetét az NBA 2020–2021-es idényének fináléja a Phoenix Suns és a Milwaukee Bucks között. Felvezetésképpen összeszedtük a döntő sajátosságait és érdekességeit.

Chris Paul karrierje első döntőjére készülhet a Milwaukee Bucks ellen (Fotó: Getty Images)

 

EGY FECSKE IS CSINÁLHAT NYARAT

Chris Paul és a Phoenix Suns esetében ennél persze jóval többről van szó, de a tények makacs dolgok: a veterán irányító tavaly nyári érkezését megelőzően az arizonaiak több mint tíz évig a rájátszásba se tudtak bejutni – legutóbb a 2009–2010-es évad végén jött össze nekik –, vele pedig rögtön az első évben a döntőig meneteltek. Köszönhető ez persze rajta kívül a vezetőség remek döntéseinek, a szakmai stábnak és a hihetetlen ütemben fejlődő fiatal játékosoknak. 

Mindenesetre úgy tűnik, bevált szokás lett úgy bejutni a döntőbe, hogy az azt megelőző évben még a rájátszás sem jött össze: a 2019–2020-as évadban mindkét finalista, a későbbi bajnok Los Angeles Lakers és a Miami Heat is elmondhatta ezt magáról.

HA NEM VAGY CSATÁR, DÖNTŐ-MVP SEM LEHETSZ?

Olyan irányítók, kettesek mellett, mint Steph Curry, Klay Thompson, Kyrie Irving, Dwyane Wade vagy Tony Parker – hogy csak olyanokat említsünk, akik az elmúlt években bajnokok is lettek –, kifejezetten meglepő adat lehet, hogy a 2011 óta csak hármas vagy négyes poszton játszó csatárokat választottak meg döntő-MVP-nek. Azóta LeBron James négyszer, Kevin Durant és Kawhi Leonard kétszer-kétszer, míg Dirk Nowitzki és André Igoudala egyaránt egyszer lett a finálé legértékesebb játékosa. Legutóbb a 2009–2010-es idény végén lett „kisember” döntő-MVP: Kobe Bryant. 

Az idei esélyeket figyelembe véve: a Phoenix Suns három legnagyobb sztárja egyes, kettes vagy centerposzton játszik Chris Paul, Devin Booker és Deandre Ayton személyében, így ha az arizonaiak lesznek a bajnokok, könnyen megszakadhat a sorozat. A Milwaukee Bucks győzelme esetén már valószínűbb a folytatás, hiszen Khris Middleton remek formában várja a szériát, míg a csapat legnagyobb sztárja, Jannisz Adetokunbo is csatárt játszik – igaz, sérülése miatt még az is kérdéses, hogy egyáltalán pályára léphet-e a döntőben.

TIZENEGY ÉV UTÁN VISSZATÉRNEK A HŰSÉGES PONTSZERZŐK

Legutóbb 11 évvel ezelőtt, a 2010-es döntőben volt rá példa, hogy a két finalista csapat első számú pontszerzője egy olyan játékos volt, aki egész addigi karrierjét egyetlen csapatban töltötte. Akkor a Los Angeles Lakers–Boston Celtics párharcban előbbinél Kobe Bryant, utóbbinál Paul Pierce mondhatta ezt el magáról. Azt a döntőt a Lakers nyerte meg, hétmeccses küzdelemben. Az idei fináléban a Phoenix Sunsból Devin Booker, a Milwaukee Bucksból Jannisz Adetokunbo érkezik a legmagasabb pontátlaggal, s mindkettejüket az a csapat választotta ki a drafton, amelyben most is játszanak. 

Jannisz Adetokunbo (balra) 28.1 pontot átlagolt az alapszakaszban, Devin Booker (jobbra) pedig 25.6-et (Fotó: Getty Images)

VAN, AKI MÁR NYERT, ÉS VAN, AKI MÁR VESZTETT EZZEL A PÁROSÍTÁSSAL

Kezdjük a „győztessel”:  a 30 esztendős Torrey Craig a 2020–2021-es évad kezdetén szerződött a Milwaukee Buckshoz, majd 18 lejátszott mérkőzés után elcserélték Phoenixbe, a Sunshoz, ahol 32 meccsen lépett pályára az alapszakaszban. Ez tehát azt jelenti, hogy bármelyik csapat nyer is, bajnoki gyűrűhöz juthat – erről persze a klubok vezetői döntenek majd.

A „vesztes” nem más, mint Eric Bledsoe. A 31 esztendős irányító a 2013–2014-es évadban csatlakozott a Phoenix Sunshoz, ahol valamivel több mint négy idényt húzott le, s kétszer a húszpontos idényátlagot is elérte. Ezt követően került csere útján a Milwaukee Buckshoz, ahol egyszer még a szerződését is meghosszabbították, ám a most zajló idény előtt elcserélték. Bledsoe jelenleg a New Orleans Pelicans játékosa, és hiába játszott az elmúlt nyolc évben ebben a két csapatban, biztosan nem lesz bajnok. 

KOSÁRLABDA
NBA-DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Szerda, 3.00:
Phoenix Suns–Milwaukee Bucks (Tv: Sport1)
A döntő az egyik fél negyedik győzelméig tart. 

2022.11.30 08:44:20

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A Los Angeles Clippers szenzációs utolsó negyeddel fordított Portlandben.

2022.11.20 09:33:08

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Megnyerte a kiemelt rangadót a nyugati listavezető, a Minnesota pedig kihasználta a Sixers gondjait.

2022.11.19 10:28:14

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Már sorozatban kilenc győzelemnél tart a Boston, megtörte vereségszériáját a Cavs.

NBA
2022.11.18 09:21:53

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Folytatta remeklését a Sacramento, Kawhi Leonarddel megerősödve hozta a kötelezőt a Clippers.

NBA
2022.11.17 10:26:37

Amerikai sportok nemzetisport.hu

LaMelo Ball megsérült, Bol Bol karriercsúcsot döntött, Bradley Beal visszatért, Jokic centert játszott.