Klasszikust nyert meg a Heat a Boston ellen

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.05.31. 09:45
null
Rondo (jobbra) fantasztikus teljesítménye csak hosszabbítást ért Wade-ék ellen, győzelmet nem (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra került sor a második mérkőzésre a keleti 2., illetve 4. kiemelt párharcában, melynek végén a Miami Heat szinte végig hátrányból játszva tudta kiharcolni a hosszabbítást, ahol a hősiesen, hatalmas szívvel játszó Boston Celticsben már nem maradt elég szufla a győzelemhez. Rajon Rondo 44 pontos, 10 gólpasszos produkciója sem tudta ellensúlyozni Paul Pierce kipontozódását, illetve sok korábbi indokolatlan és ütemtelen vállalását, de a korábban sokszor leírt Rivers-legénység így is megmutatta, hogy korántsem lefutott ez a párharc. A mérkőzés sajnos nem csak a két csapat fantasztikus teljesítménye miatt lesz hangos a sajtóban, hanem az NBA-ben idén már szinte megszokottnak számító „harmadik tényező" jelenléte okán is. Nézzük, mit érdemes tudni a fantasztikusra sikeredett derbiről!

Az első meccs tapasztalataiból kiindulva kevesen gondolták volna, hogy a második felvonásban akár könnyen ki is egyenlítheti a párharcot a Celtics, de a rutinos bostoniak hihetetlen elánnal kezdték a derbit, s már az első félidő végére 22 pontot összekaparó Rajon Rondo főszereplésével hétegységnyi fórt harcoltak ki.

A negyedik kiemelt ment már 12 ponttal is, ám (a 34-et szóró) James és társai extra triplákkal tartották meccsben a hazaiakat, akik nagyjából egy dologban bízhattak a mérkőzés ezen szakaszában: abban, hogy elfárad a gyakorlatilag érdemi kispados segítség nélkül játszó rivális (25–7 a cserék csatájában" a Heat javára). A vendégek irányítója egyébként rá nemigazán jellemző módon középtávolról és távolról szerezte pontjai zömét -foghatatlan volt az erre nem készülőfloridaiak számára. A nagyszünetben több pont állt az ő neve mellett, mint a másik oldalon James és Waderubrikájában - összesen.

A fordulás után egyideig kitartott a bostoni lendület, újra megvolt a közte tíz", de a 34 pontos, 10 lepattanós, 7 gólpasszos James hátára vette csapatát.A negyedik negyed elejére visszajött a Miami, onnantól pedig egy másik mérkőzésről" beszélhetünk - több értelemben is. Egyrészt nagyon feljavult a hazaiak játéka, a Celtics pedig ezzel egy időben már nem lendületből és előnyből kosárlabdázott, hanem egy ki-ki meccsen kellett helyt állnia. Ráadásul Paul Pierce is belerondított" a Boston addigi játékába a sok erőltetett vállalással, illetve a személyi hibák gyűjtésével, végül ki is pontozódott.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Rajon Rondo és LeBron James - A Celtics irányítója 44 pontot szórt 24-ből 16-os mezőnyözéssel, amivel karriercsúcsot döntött, s nem mellesleg 10 gólpasszt, 8 lepattanót és 3 szerzett labdát is betett a közösbe. Magic Johnson csak annyit mondott a játékát látván, hogy „a valaha volt legnagyobb produkció, amit egy hátvédtől látott a rájátszások történelmében". James ugyan kihagyta a potenciális meccsnyerő duplát a rendes játékidő végén, ám 34 pontjával, 10 lepattanójával és 7 gólpasszával megint bizonyított a kritikusoknak.
A nap lúzere: A játékvezetői trió, nem először az idei rájátszás során. Ken Mauer, James Capers és Tom Washington sporttárs mai tevékenysége nem csak a vendégeket és a bostoni szimpatizánsokat, de a meccset megnéző vélhetően összes embert felháboríthatta az éjjel során. Sajnálatos, hogy a világ egyik legjobban működő sportligájában már sokadszorkell a játékvezetésről, mint mérkőzést befolyásoló tényezőről beszélnünk.

Másrészt ismét (idén már szinte menetrendszerűen...) kikerülhetetlen tényezővé válta játékvezetés, mely sajnálatos módon megint befolyásolt mérkőzést az idei rájátszásban. Azt még talán meg is lehetne épeszű érvekkel indokolni, hogy a Heat hogyan dobhatott 47 büntetőt a Celtics 29-ével szemben, de egy-egy, kritikus szituációban befújt személyi hibán, illetve be nem (!) fújt személyi hibán elment a mérkőzés rendes játékidőben való megnyerésének esélye a vendégek számára. Ezzel együtt az utolsó percben már 3 egységnyi előnnyel rendelkező Miami nem tudta lezárni a derbit a negyedik negyedben, a korábbi formájához képest sokat javuló Ray Allen 36 szekundummal a vége előtt egy szép triplával egalizált. A végjátékbanképtelen volt begyötörni a labdát a gyűrűbe a két gárda, a rendes játékidő utolsó pillanatában James rontott tempót, jöhetett a ráadás!

Az extra percekben sem nagyon engedték már el egymást a felek, a hosszabbítás végén Dwyane Wade2+1-es (faulttal együtt)találatára már nem volt érdemi reakciója a Bostonnak, mely így kénytelen volt másodszor is fejet hajtani a nagyobb lendület, illetve a szintén szépen küzdő Miami Heat előtt. Egy igazi playoffklasszikusnak számító derbit nyert meg a floridai gárda, s ezzel olyan előnyre tett szert az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban, melyethihetetlenül nehéz lesz megfordítania a tartalékos riválisnak, mely egyébként a következő két derbit saját közönsége előtt játszhatja le. Folytatás két nap múlva Bostonban, ahol hasonlóan nagy csatára van kilátás!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

AZ ÖT LEGSZEBB JELENET

NBA
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Miami Heat (2.)–Boston Celtics (4.) 115–111 – hosszabbítás után
A Celtics legjobb dobói: Rondo 44, Pierce 21, Garnett 18
A Heat legjobb dobói: L. James 34, Wade 23, Chalmers 22
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–0, a Miami javár
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik