A Denver ellen jött ki a gödörből a Houston, ismét nyert a Raptors

Vágólapra másolva!
2020.01.23. 10:21
Ezúttal jobban működött a James Harden, Russell Westbrook páros Houstonban, a Rockets megverte a közvetlen riválisának számító Denvert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali rangadóján. Kikapott Torontóban a Sixers, újabb hosszabbítást húzott be a Miami, megint gálázott a Boston és a Jazz, remekelt a Thunder, a Pacers és a Pistons, alulmaradt Atlantában a Clippers, míg a Spurs elrontotta Zion Williamson bemutatkozását.



Ezúttal jobban működött a James Harden, Russell Westbrook páros (Fotó: AFP)
Ezúttal jobban működött a James Harden, Russell Westbrook páros (Fotó: AFP)


Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 107-95

Richardson is megsérült, egy negyed jutott a Sixersnek. Joel Embiid sorozatban nyolcadik mérkőzését is kihagyta a vendégeknél, Josh Richardon pedig alig négy perc elteltével meghúzta a combhajlítóját, úgyhogy ő is kidőlt, innentől eléggé kényszerpályán mozgott a gárda. Brett Brown vezetőedző szerint az volt a legjobb esélyük, ha megpróbálják kintről szétdobni a Torontót, ami egy negyeden keresztül működött is, hiszen a nyitó játékrészt még megnyerték 35-26-ra, onnantól viszont átvette az irányítást a Raptors, a nagyszünetre kiegyenlített, a harmadik negyedben fordított, majd az utolsóban egyértelművé tette sikerét. A Phillynél Tobias Harris 22 pontja mellett Ben Simmons és Furkan Korkmaz sem mozgott rosszul, de amikor szigorított hátul a Toronto, akkor már ők sem tudtak érvényesülni, Simmons például teljesen eltűnt a negyedik negyedre - ugyan 93-90-nél még partiban voltak, de a végén jött egy 10-0-s torontói futás, itt sorozatban öt dobást hibáztak a vendégek, úgyhogy elúszott a meccsük. Zsinórban négy győzelem után elbuktak egy idegenbeli rangadót, ez még önmagában belefér, a baj inkább a sérülésekkel van, ráadásul most fogadják a Lakerst, majd egy GSW elleni kötelező után újabb túrára indulnak, ahol a Boston, a Miami és a Milwaukee is ellenfél lesz.

Jobb volt a Toronto. Nem játszott hibátlan mérkőzést a hazai alakulat, de Nick Nurse is úgy fogalmazott, hogy amikor igazán kellett, akkor védekezett a gárda - az első negyedben folyamatosan üres triplákat adtak ellenfelüknek Lowryék, de később már odafigyeltek erre és bár sokáig szorosan alakult a mérkőzés, de a végjátékban rá tudtak tenni még egy lapáttal. Támadásban ezúttal Fred VanVleet volt a vezér (22 pont, 8 gólpassz, 6/7 tripla), de rajta kívül még öten jutottak 15 pont fölé - az igazi kulcsot mégis a védekezésük jelentette, végül 40% alá szorították mezőnyből a Phillyt és kulcshelyzetekben rendre meg tudták állítani ellenfelüket. A hazai pályát és az ellenfél sérüléseit tekintve már-már kötelező volt nekik ez a győzelem, de nem is rontották el, úgyhogy zsinórban ötödik sikerükkel tartják a keleti harmadik helyüket.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 22/18, Siakam 18/3, Powell 18/3
A 76ers legjobb dobói: Harris 22/12, Simmons 17, Korkmaz 17/12

Detroit Pistons - Sacramento Kings 127-106

Drummond nélkül oktatott a Detroit. Nem lépett pályára a hazaiak centere, Andre Drummond, ám csapata nélküle is szenzációs játékkal aratott teljesen sima győzelmet, úgyhogy nem is hiányzott senkinek. A két kezdő magasember, Morris és Maker is dupla-duplázott, a padról beszálló erőcsatár, Christian Wood 23 ponttal és 7/7 jó dobással jelentkezett, a hátvédsorban 22 ponttal és 11 gólpasszal állt a gárda élére Derrick Rose, összesen 27 pontot tett hozzá a Mykhailiuk-Galloway páros, ráadásul volt egy nagy visszatérőjük is: október óta először léphetett pályára Reggie Jackson, aki csereként beszállva 19 perc alatt 22 pontot dobott, azonnal szenzációs teljesítménnyel segített be. A csapatszintű 53%-os mezőnymutató és a 44 kiharcolt büntető is jelzi, hogy nagyon éltek támadásban, úgyhogy az egál első negyed után egyértelműen a Kings fölé is nőttek, a legnagyobb előnyük 21 pont volt (a végén) - meggyőző sikert könyvelhettek el, úgyhogy tartják kilencedik helyüket Keleten.


Nem volt jó a Kings. Holmes és Bagley sem játszhatott a vendégeknél, viszont bemutatkozhattak az új arcok: Kent Bazemore 16, Anthony Tolliver pedig hat percet kapott Luke Waltontól, egyelőre egyikük sem váltotta meg a világot. Az viszont semmiképp sem jó, hogy a két legjobbját és Luke Kennardot is nélkülöző Detroit ellen tulajdonképpen esélytelenül kapott ki a gárda - az első negyed után teljesen egyértelmű volt, hogy melyik a jobb csapat, a Sacramento sem védekezésben, sem támadásban nem nőtt fel ellenfele szintjére. Amellett, hogy a Detroitnál az dobott pontot, aki akart, a vendégek ebbe be is segítettek azzal, hogy 30% alatt tripláztak és alig 52%-kal büntetőztek - Fox, vagy Bogdanovics villanásai is csak átmeneti reményt jelentettek, egyszer sem tudtak igazán belendülni, úgyhogy sorozatban hatodszor is vereséget szenvedtek. Valamiért nagyon nem úgy alakul náluk ez a szezon, ahogy tervezték...

A Pistons legjobb dobói: Wood 2,3 Rose 22, Jackson 22/9
A Kings legjobb dobói: Fox 22/3, Bogdanovics 19/9, Bjelica 14/3, Hield 14/6

Orlando Magic - Oklahoma City Thunder 114-120

A Thunder ezt a kódot is feltörte. Eddig a Magic kapta átlagosan a legkevesebb pontot a ligában, 103,9-et, az OKC-nek azonban ez a védekezés sem volt akadály: a vendégek beszórtak kereken 120 pontot, 60%-kal (!) dobtak mezőnyből és az utóbbi kilenc idegenbeli meccsükből a nyolcadikat is behúzták. Ennek kulcsa megint a háromirányítós felállás volt, Dennis Schröder (31 pont, 13/18 mezőnyből, 9 gólpassz) játszott most a legjobban, de Chris Paul (19 pont, 6 gólpassz) és Shai Gilgeous-Alexander (18 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk) is remekelt, ők adták meg az alapot. Az ellenállhatatlan játékuknak köszönhetően az első félidőben, majd a harmadik negyedben is megléptek 14-15 ponttal, de mindkettő után volt egy-egy hullámvölgyük, amikor bedeszkázták nekik a gyűrűt és mivel védekezésben ők sem álltak a helyzet magaslatán, így vissza-visszajött a Magic, sőt, 106-107-nél csak Aaron Gordonon múlt, hogy nem vette át a vezetést - az erőcsatár ugyanis mindkét büntetőjét kihagyta. Itt viszont ismét megemberelte magát a Thunder, Paul 7, Schröder 4 pontot szerzett a folytatásban, úgyhogy az utolsó három perc már ismét róluk szólt - fontos győzelmet húztak be, úgyhogy tovább "idegesítik" az előttük lévő Houstont és Dallast.

Dobóversenyben nem jó a Magic. A hazaiak ereje egész szezonban a védekezésben rejlik, ha az nem működik, akkor nem nagyon tudnak nyerni - így volt ez most is, bár becsületükre legyen mondva, hogy ők megpróbálták. Nik Vucsevics (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) mellé 26 ponttal és 5/11 triplával nőtt fel a kispadról Terrence Ross, 40%-kal tüzeltek kintről, 11-0-ra (!) nyerték a támadópattanózást, így próbáltak meccsben maradni, de igazából annyi volt tőlük a maximum, hogy vissza-visszazárkózzanak - amikor az OKC-nél kimaradt pár dobás, akkor tudtak kapaszkodni, egyébként túl sokat nem tehettek. Így sem voltak messze a sikertől, de ezzel a harcmodorral bravúr lett volna tőlük a győzelem, igaz, a vereség ellenére továbbra is tartják a keleti hetedik helyüket.

A Magic legjobb dobói: Ross 26/15, Vucsevics 24/9, Carter-Williams 15/3
A Thunder legjobb dobói: Schröder 31/9, Paul 19, Gilgeous-Alexander 18

New York Knicks - Los Angeles Lakers 92-100

Az első félidő Jamesé, a második Davisé volt. Az első két negyedben inkább a pontszerzéssel törődött LeBron James, a nagyszünetig egymaga beszórt 19 egységet két rontott dobással, a fordulás után viszont összesen kettőt tett hozzá, nem is nagyon vállalt dobást, inkább átment klasszikus irányítóba - saját bevallása szerint az volt a célja, hogy a sérülése után második meccsét játszó Anthony Davis elkapja a fonalat. Ez pedig meg is történt, AD 17 pontot szerzett a fordulás után, végül 28-cal zárt és valóban korábbi formáját hozta, amelyre egyébként szüksége is volt a Lakersnek, mert nem alakult simán ez a meccs - a nagyszünetben csak egál volt az állás és bár ezt követően kicsit feljebb kapcsoltak a vendégek, de lezárni nem tudták a küzdelmet, 13 pont volt a legnagyobb előnyük. Végül azért csak behúzták a kötelezőt, Davis "visszatért", James 44 pontra megközelítette Kobe Bryantet az örökranglistán, úgyhogy minden rendben van, négy meccs az előnyük Nyugaton a Jazz előtt.

Most ennyit tudott a Knicks. Mike Miller, a hazaiak vezetőedzője szerint nyilván nem azzal a céllal mennek ki a pályára, hogy csak legyen szoros a meccs, de most ennyit tudtak tenni az ügy érdekében - kimentek, keményen játszottak, szerinte jó kosárlabdát mutattak be, a Lakers végül pár ponttal jobbnak bizonyult, ennyi a történet. Szégyenkezniük valóban nincs miért, védekezésben és agresszivitásban mindenképpen felvették a kesztyűt, de a 92 pont és a 40%-os mezőnymutató nem volt elég a bravúrhoz - nem történt semmi, következőleg a Raptors ellen lesz alkalmuk javítani.

A Knicks legjobb dobói: Morris 20/12, Dotson 17/15, Randle 16
A Lakers legjobb dobói: Davis 28/3, James 21/6, Caldwell-Pope 13/9

Boston Celtics - Memphis Grizzlies 119-95

Oktatott a Boston, de Tatum megsérült. Jaylen Brown nem tudta vállalni a játékot a Celticsnél, ez viszont nem látszott meg a hazaiakon, akik egy ismerkedős negyed után valósággal földbe döngölték ellenfelüket: a második-harmadik játékrészt összesen 74-36-ra (!) nyerték meg, a Lakers szétszedése után most a Memphisnek is oktatófilmet vetítettek. Egyénileg nem is érdemes kiemelni senkit, csapatként voltak szenzációsak megint, úgyhogy bár a záró etapot teljességgel elengedték, de így is kiütéses győzelmet arattak - több fokozattal a Grizzlies felett jártak ezen az estén, védekezésben és támadásban is egészen más szintet hoztak. A parádés meccsbe egyetlen dolog rondított bele, Jayson Tatum ugyanis a harmadik negyedben ágyéksérülést szenvedett és bár az öltözőből a kispadra még visszasántikált, de látszott, hogy fájdalmai vannak, a nagy különbség miatt pedig szóba sem került, hogy visszatérjen a pályára.

Ez nem a megszokott Memphis volt. A hétmeccses sikerszéria legutóbb már megszakadt a Grizzlies részéről, de akkor még egyben volt a játék, csak egyszerűen nem voltak elég kemények, nem védekeztek, ezért kaptak ki - most viszont már nem is tudták a saját játékukat hozni. Különösen a Morant-Brooks hátvédpár mondott csődöt, ők ketten ugyanis összesen két mezőnykosarat és nyolc pontot tettek a közösbe, ezt nyilvánvalóan nem bírhatta el a gárda, a Boston védekezése tökéletesen leradírozta őket a parkettről - komoly leckét kaptak Kemba Walkeréktől, amiből tanulniuk kell. A teljesen "idegen" játék nyilván semmi másra nem lehetett elég, csak egy kiütéses vereségre, úgyhogy most újra kell indítaniuk magukat, hiszen elvesztették a nyugati nyolcadik helyüket és most utaznak tovább a jó formában lévő Detroithoz.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/9, Theis 14/9, Kanter 13
A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 16/3, Jackson Jr. 13/9, Hill 13/9

Miami Heat - Washington Wizards 134-129 - hosszabbítás után

Újabb megnyert hoszabbítás. A vártnál jóval nehezebben hozta ezt a kötelező győzelmet a Miami, de azért a végén nem hazudtolta meg magát Erik Spoelstra csapata és ha már túlóra lett a dologból, akkor azt behúzta: sorozatban második, összességében nyolcból nyolcadik ráadását nyerte meg a társaság. Pedig ezúttal félig már a gárda kezében volt a meccs, hiszen 21 ponttal is vezetett az első félidőben, de aztán az egész előnyét leadta, Spoelstra pedig beidegesedett: lekapta a teljes kezdőötösét és 10 perc, 28 másodpercig csak a cserejátékosokat (!) hagyta a pályán. A "büntetés" elsőre nem sült el jól, mert ugyan a cserék az egálból megint tízpontos előnyt csináltak, de a végén mégis a Heatnek kellett kapaszkodnia a hosszabbításért, amit James Johnson triplájával meg is oldottak - a hosszabbításban pedig aztán már összeszedte magát, akinek kellett, Jimmy Butler egymaga kilenc pontot szórt ebben a clutch időszakban és a Miami végül nyerni tudott. Butler 24 ponttal és 10 gólpasszal, Dragic 22 ponttal és 10 gólpasszal, Herro 25 ponttal és 7/9 triplával emelkedett ki, a floridaiak pedig immár 20-1-es hazai mérleggel tartják a keleti második helyüket - a szoros meccseket nagyon érzik eddig, ennek köszönhetik a kiváló eredménysorukat.

Beal a büntetőket reklamálja. 38 ponttal, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal próbálta győzelemre vezetni csapatát Bradley Beal, de a vendégek szupersztárja szerint a játékvezetők továbbra sem tisztelik őket: szerinte csak ezen múlt, hogy a Heat 36 büntetőt dobhatott, míg ők csak húszat, ami egy ilyen szoros meccsen döntő faktornak bizonyult. Ezzel együtt a rendes játékidő végén megvolt az esélyük a győzelemre, de elrontották a dobásukat, a hosszabbítás végén pedig éppen Beal hagyott ki egy triplát, amivel egyenlíthettek volna - egyébként a védekezésük az, amire most sem lehetnek büszkék, hiszen az ellenfél 50% felett tüzelt ellenük mezőnyből és a triplavonalon túlról is. Közel jártak a bravúrhoz, de egy-két clutch játék még kellett volna hozzá, úgyhogy nem tudták borítani a papírformát - érdekesség, hogy 1-6-ra állnak az öt pontnál szorosabb meccseken idén.

A Heat legjobb dobói: Herro 25/21, Butler 24, Dragic 22/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 38/6, Bertans 24/12, Thomas 14/9, McRae 14/6

Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 102-95

Sok volt a hiányzó. Ha azt nézzük, hogy a ligautolsó ellen kapott ki a Clippers, akkor kínos vereség ez a vendégek számára, de ha hozzátesszük, hogy egy idegenbeli back-to-back második felén, Kawhi Leonard, Paul George és Patrick Beverley nélkül történt mindez, akkor már árnyaltabb a kép. Persze így is bennük lehetett volna a győzelem, de a három kezdőjátékos nélkül annyira felborult a rotáció és a szereposztás, hogy azt fáradtabban nem tudták ellensúlyozni - legalábbis végig nem, hiszen az első félidőt még így is megnyerték 19 ponttal. A fordulás után azonban elfogyott az erő, a nagyszünetet követően összesen 35 pontot tudtak kiszenvedni magukból, úgyhogy az Atlanta tulajdonképpen átrohant rajtuk - az első félidőben megvolt az esélyük arra, hogy akár el is döntsék a meccset, de a másodikban összeomlottak, úgyhogy a vereségükkel fél meccs hátrányba kerültek a Jazz-zel szemben.

Még Young sem kellett a Hawksnak. Nem lépett pályára a hazaiak sztárja, Trae Young, csapata viszont most nélküle is fontos győzelmet aratott - volt tartásuk a botrányosan elrontott első félidő után és megtalálták azokat a fegyvereket, amelyek kellően élesek voltak ma. Ebben nagy szerepe volt a nemrég visszaigazolt, most először kezdő Jeff Teague-nek, aki ugyan a pontokat nem hozta, de szépen mozgatta a gárdát, fazont és ritmust adott a játéknak, okosan osztotta el a labdákat, így a társaknak lehetőségük nyílt villogni: ebből sokáig John Collins profitált, aki 33 ponttal és 16 lepattanóval zárt, ám a negyedik negyedben teljesen váratlanul előkerült Brandon Goodwin is, aki egymaga 19 pontot szerzett csak ebben a játékrészben. Ez döntőnek bizonyult, a második félidőben már abszolút levédekezték a Clipperst, de elöl kellett még némi plusz erő ahhoz, hogy igazán átvegyék az irányítást - ez volt Goodwin, az utolsó percekben már ők voltak elöl, ezzel a sikerükkel pedig visszaelőzték a Warriorst, úgyhogy ismét "csak" Keleten utolsók, az egész ligában nem.

A Hawks legjobb dobói: Collins 33/9, Goodwin 19/9, Huerter 12/6
A Clippers legjobb dobói: Harrell 30, Williams 18, Shamet 13/6

Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 117-110

Még Towns extrája sem volt elég. Most először játszott korábbi formájának megfelelően a visszatérése óta Karl-Anthony Towns, a Minnesota centere kereken 40 pontot rámolt be az ezen a poszton meglehetősen vékony Bullsnak, 16/24 dobása, közte 4/8 triplája is a gyűrűben landolt, de hiába - mellette Andrew Wiggins is beszórt 25 egységet 9 gólpasszal, de ez sem volt elég, a Wolves így is hátrányban volt a meccs nagyobb részében. Ugyan a második negyedben összeálló 19 pontos lemaradásukból még visszajöttek, sőt, már a harmadik játékrészben vezettek is, de védekezésben egyszerűen nem tudtak eleget tenni azért, hogy nyerjenek - a szorosan alakuló záró etap utolsó perceiben a Chicago csinálta meg a clutch játékokat, úgyhogy sorozatban hetedszer is vereséget szenvedtek.

Valami ilyet szeretne a Bulls. A szezon előtt nagyjából az volt a terv Chicagóban, hogy a LaVine-Markkanen páros által alkotott 1-2 punch a playoffba vezeti őket, de eddig több helyen is hibás az egyenlet - egyrészt Markkanen borzasztóan gyenge szezont fut, másrészt nincsenek playoff-pozícióban. Most viszont körülbelül az történt, amit szerettek volna, Markkanen kivételesen jól játszott (21 pont, 4/10 tripla), LaVine pedig folytatta a jó sorozatát (25 pont, 3/6 tripla), mellettük még négyen jutottak tíz pont fölé, úgyhogy többé-kevésbé egyben volt a támadójátékuk - Gafford és Carter Jr. hiánya miatt centerben persze kicsit lyukasak voltak hátul, így Towns megszórta őket, de ezt végül ellensúlyozni tudták. A nagy előnyüket leadták, de a végén nem remegtek meg, az utolsó két percet LaVine öt és Dunn négy pontjával 9-2-re nyerték meg 108-108 után, a clutch teljesítményükkel hozták a győzelmet - ezzel három meccsre vannak a playoff-helyektől és egyre inkább bíznak magukban.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 25/9, Markkanen 21/12, Kornet 15/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 40/12, Wiggins 25/12, Napier 16/6

Houston Rockets - Denver Nuggets 121-105

Jokics mellől elfogytak a többiek. Három kezdőjátékos (Millsap, Harris és Murray) továbbra is maródi, hozzájuk csatlakozott a mostanában ragyogóan játszó újonc, Michael Porter Jr. (a bemelegítésnél fájt a háta, elvileg nincs komolyabb baja), a Denver pedig már az első félidőben komolyabb hátrányba került, utána pedig hiába játszottak jobban, nem tudták eltüntetni ezt a hendikepet. Nikola Jokics azért összehozott egy tripla-duplát (19 pont, 12 pattanó, 10 gólpassz), a két csatár, Craig és Grant is jól teljesített, de a teljes fegyverzetben erősségüknek számító védekezés nem működött, végig csak nyomozták a labdát, így túl kellett volna dobni az ellenfelet. Ehhez viszont kellett volna a Jokics és Porter mellett harmadik erőnek számító Will Barton jó játéka, aki azonban ma a berendezést is alig találta el, illetve egy hosszabb pad, ahonnan még Miles Plumlee is hiányzott. Jokics önkritikusan magára vállalta a vereséget a hat eladott labdája miatt, de nem ezen múlt – összességében vállalható volt a meccs, következőleg New Orleansban viszont nyerni kell, mert visszacsúsztak a nyugati 3-4. helyre.

A Rockets csiszolta a játékát. Rengeteg sérülés, pihentetés hátráltatta eddig a Houstont, a foghíjas Denver viszont ideális gyakorlópartnernek bizonyult az összeszokáshoz. Russell Westbrook parádézott (28 pont, 16 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda), ráadásul nem emelt rá triplát, James Harden kiharcolt 15 büntetőt, Clint Capela dupla-duplázott egy kis fűszerezéssel (5 blokk), de ami ezeknél fontosabb, hogy a szupercsere Eric Gordon is éledezik (25 pont, 6/8 tripla), és a sérülésből visszatérő Austin Rivers is hozzá tudott tenni. Magáról a meccsről sokat nem lehet mondani, az első félidőben 17 pontos előnyt harcolt ki a Houston, a második félidőben pedig komolyabb erőlködés nélkül meg is tartották. Annyit jegyezzünk fel, hogy Mike D'Antoni harmadik houstoni edzőként jutott el 200 győzelemig, összességében pedig 655. sikerével a 21. helyre lépett fel az örökranglistán, megelőzve a néhai Flip Saunderst – érdekesség, hogy éppen utóbbi fia, Ryan Saunders edzette Minnesotához látogatnak legközelebb.

A Rockets legjobb dobói: Westbrook 28, Harden 27/6, Gordon 25/18.
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19, Grant 17/6, Dozier 15/3.

Phoenix Suns - Indiana Pacers 87-112

TJ Warren diadalmas visszatérése. A nyáron a Suns értéket adott azért a Pacersnek, hogy el tudja takarítani a kiscsatár szerződését Arizonából, ehhez képest Warren nagyszerű szezont fut Indianában, most pedig kicsi revansot is vett egykori csapatán: 25 pontját 11/18-as mezőnymutatóval szerezte, 3 labdát is elcsent és nagyon megkeserítette Devin Booker életét. Mellette szokás szerint Domantas Sabonis villant (24 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz), Myles Turner 4 blokkal segített védeni a festéket, a cseresorból pedig hárman is kétszámjegyű ponttal zártak. A második félidőben egy kicsit Malcolm Brogdonért is játszottak, akinek három öltéssel kellett összevarrni a fejbőrét egy ütközés után, és a nagyszünet után már nem állhatott a gárda rendelkezésére - a helyén TJ McConnell 11 gólpasszal és 3 szerzett labdával feledtette. A Pacers ezzel a sikerrel visszaelőzte a Phillyt és ötödik Keleten, most pedig a Warriorshoz látogatnak, ahol az aktuális formák alapján simán nyerniük kell.

Kijózanító pofon. Két nappal ezelőtt a Spurs ellen egy labdán múlt a Suns sikere, ma viszont közük nem volt a meccshez, korábbi éveiket idézve szétesően, egyénieskedve játszottak, ezt pedig csúnyán megbüntette a Pacers. A 13 szétosztott gólpassz beszédes, és ezt csak részben magyarázza az ellenfél remek védekezése, egyszerűen hiányzott az akarat és az erő: Booker hamar feladta a harcot Warrennel szemben, Ayton súlytalan volt Turnerék ellen, a szorosabb első félidő után egy negyed alatt simán lerendezte őket az egyik vezérét elvesztő Indiana. Lesz min közösen gondolkodni a következő napokban, hiszen össze lesznek zárva, hét meccsükből hatot idegenben vívnak majd meg – ahol egyébként jobban is megy, 9-10-re állnak, míg otthon csak 9-16-ra...

A Suns legjobb dobói: Oubre Jr. 17/3, Booker 16, Okobo 11/3.
A Pacers legjobb dobói: Warren 25, Sabonis 24, McDermott 12/6.

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 117-121

Zion Williamson odatette a felkiáltójelet is a mondat végére. Nagy ovációt kapott a végre bemutatkozó draftelső, de az első három negyedben nem nagyon tudott villogni, alig öt pontot tett fel a táblára, bár egy-két villanással, gólpasszal azért jelezte, hogy a pályán van, ám a prímet ekkor még inkább Lonzo Ball vitte (14 pont, 12 gólpassz, 8 lepattanó, 3 szerzett labda). Mellette egyedül a dupla-duplázó Derrick Favors volt megbízható, Jrue Holiday ezúttal teljesen elfáradt védekezésben, Brandon Ingram borzalmasan dobott, ha nincs a kispadról jövő Redick-Hart-Hayes trió, csúnyább véget is érhetett volna a meccs. Ők azonban letettek annyit az asztalra, hogy az utolsó negyedet „csak” 12 pontos hátrányból kezdjék, itt pedig Williamson begyújtotta a rakétákat: a negyed derekán sorozatban 17 Pelicans-pontot szerzett, közte négy hárompontost (az egyetemen egyszer sem dobott háromnál többet), amivel hirtelen élessé tette a végjátékot. Ott viszont a többiektől már nem jött az extra, így végül hiába zárt 22 ponttal, 7 lepattanóval és 3 gólpasszal (illetve 5 eladott labdával), mindez nem ért győzelmet, ráadásul közvetlen riválistól kaptak ki – most jön a Denver, talán majd ott nyernek.

A Spurs beindul az alapszakasz második felében? Nyögvenyelősen indult az idei szezonja Gregg Popovichéknak, de szépen lassan azért helyükre kerülnek a puzzle-darabok – sorozatban harmadszor nyertek, és tartják a nyugati nyolcadik, playoffot érő helyet. LaMarcus Aldridge (32 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) és DeMar DeRozan (20 pont, 5 pattanó) rutinos vezérként viselkedett, a kezdőben a két fiatal hátvéd, Murray és Forbes is hozta magát, a padról is többen hozzá tudtak tenni, így három negyed után biztosnak tűnt a győzelmük. A negyedik negyedben aztán jött a Williamson-féle megőrülés, de azt is kihordták lábon, így a Suns után egy újabb fiatal, feltörekvő csapatot győztek le és egyúttal szakítottak le maguk mögül a táblázaton. Most mennek haza és ismét a Suns következik, ilyen játékkal ott is esélyesek.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 22/12, Ingram 22/6, Ball 14/9.
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 32/3, DeRozan 20, Murray 13/3.

Golden State Warriors - Utah Jazz 96-129

Ennyi a különbség az elit és a liga alja között. A Warriors nemrég Portlandben majdnem meglepte a foghíjas Blazerst, ma viszont a teljes fegyverzetben érkező Jazz ellen semmi esélyük sem volt. Már az első negyedben 14 ponttal maradtak le, félidőre 20 pont fölé kúszott a differencia, a harmadik negyed végén pedig már elkerülte a harmincat is – kerek 100 pontot kaptak ez idő alatt, így a végjáték már csak formalitásnak bizonyult. Egyénileg D'Angelo Russell hozta ugyan magát (26 pont, 10/21 mezőnyből), örülhettek Glenn Robinson III visszatérésének, de sem Draymond Green, sem a fiatalok nem tudtak fellépni Russell mellé. A végén azért várta egy kis „jutalom” a kitartó szurkolókat, az utolsó percben Marquese Chriss és Tony Bradley akaszkodott össze páros kiállítást érően, a lényegen persze nem változtatott: utóbbi 10 meccsükből kilencet buktak, ligautolsók, a Pacers elleni mérkőzés után pedig ötmeccses keleti túrára indulnak, szóval lehet ez még rosszabb is...

Élcsapathoz méltó játékkal. A Jazz megtisztelte ellenfelét azzal, hogy valamennyire komolyan vette a mérkőzést, így aztán három negyed alatt simán le is gyalulták Greenéket, újabb győzelmükkel, illetve a Clippers-Nuggets páros vereségével pedig immár meccselőnnyel állnak a nyugati második helyen. Rudy Gobert újfent zseniálisan játszott, még az is belefért, hogy 2/7 büntetővel zárjon (22 pont, 10/13 mezőnyből, 15 lepattanó, 3 blokk), erre az alapra pedig lehetett pakolni a téglákat, ezúttal a szó jó értelmében: Donovan Mitchell (23 pont, 8/13 mezőnyből), Bojan Bogdanovic (18 pont, 4/8 tripla) és Joe Ingles (11 pont, 8 gólpassz) is remekelt. A kispadról is jött 51 egység, ezzel sem volt gond – most jön a sok gonddal küzdő Dallas, ez a játék ellenük is bőven elég lehet.

A Warriors legjobb dobói: Russell 26/6, Spellman 12, Paschall, Chriss 11-11.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/12, Gobert 22, Bogdanovic 18/12.

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat
–Washington Wizards 134–129 – hosszabbítás után
Detroit Pistons–Sacramento Kings 127–106
Orlando Magic–Oklahoma City Thunder 114–120
Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 107–95
Atlanta Hawks–Los Angeles Clippers 102–95
Boston Celtics–Memphis Grizzlies 119–95
New York Knicks–Los Angeles Lakers 92–100
Chicago Bulls–Minnesota Timberwolves 117–110
Houston Rockets–Denver Nuggets 121–105
Phoenix Suns–Indiana Pacers 87–112
New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 117–121
Golden State Warriors–Utah Jazz 96–129

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik