Hornyák Zsolt új színt hozott az európai futballba

Vágólapra másolva!
2014.06.05. 15:31
null
Hornyák Zsolt (Fotó: armsport.am)
Véget értek az őszi-tavaszi rendszerű labdarúgó-bajnokságok, valamint kupasorozatok egész Európában. Újdonsült bajnokot csak egy helyen avattak, mégpedig Örményországban, ahol a Bananc első ízben lett a legjobb. Címvédésekben dúskálhattunk, huszonöt országban is ugyanaz végzett az első helyen, mint tavaly, és persze folytatódtak nagy sorozatok is.

Az őszi-tavaszi rendszerű bajnokságokban csak egy olyan csapatot találhatunk, amely 2014 nyarán fennállása legnagyobb sikerét aratta az elsőséggel. Azután hogy a 2012–2013-as szezonban csak az utolsó, nyolcadik helyen végzett a klub (az mentette meg a kieséstől, hogy az Impulsz visszalépett), a Banancnál Hornyák Zsoltot nevezték ki vezetőedzőnek.

A korábbi háromszoros válogatott szlovákiai magyar védő ezelőtt csak egy idényt töltött el a kispadon, de akkor is behozta a második helyre a Mika Jerevánt. A Bananc a fiatalabb klubok közül való, 1992-ben alapították, és abban az évben meg is nyerte az Örmény Kupát. Ezt a trófeát még egyszer elhódította 2007-ben.

Míg Örményországban új bajnokot avattak, több másik országban „csak a szokásos” történt, vagyis folytatódott egy-egy sorozat. A leghosszabb a legújabb FIFA-tagállamban, Gibraltáron, ahol a helyi Lincoln sorozatban tizenkettedik alkalommal végzett a dobogó tetején, ebből a szériából ötöt még Newcastle néven nyert meg. Lehetne ez a sorozat tizennégyes is, ha a 2001–2002-es szezonban címvédőként nem maradt volna le hat ponttal a Gibraltar United FC mögött. A Lincoln 2014 őszén elindulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében is, az ország történetében először.

Horvátországban is hasonlóan szép sorozat íródik: a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split a jugoszláv időkben is a bajnokság meghatározója volt, de a függetlenné válás óta gyakorlatilag ez a két csapat osztja el egymás között a bajnoki címeket, ebbe a versengésbe csak az NK Zagreb tudott „belerondítani” egyszer. Azonban a 2005-ös elsőség óta a splitiek csak sóvárogva nézhetik a dobogó tetejét, ugyanis a Dinamo egymás után kilencedik alkalommal végzett az élen.

Ötös sorozatot két csapat tudhat magáénak Európában: a Basel, amely nemcsak hazája bajnokságában vitézkedik, hanem a nemzetközi porondon is, ugyanis a legutóbbi két szezonban Európa-liga-elődöntőt és -negyeddöntőt vívott. A nehéz hónapokat megélő Ukrajnában a Sahtar uralkodik, Mircea Lucescu csapata is ötödik elsőségét szerezte. A doneckiek kilencedik bajnoki címüknél tartanak, pedig az elsőt csak 2002-ben szerezték.

Hosszú elsőség nélküli sorozatot zárt le az idén az Atlético Madrid, amely 1996 után nyerte meg újra hazája bajnokságát. Még többet kellett várnia az azeri Qarabaqnak, amely 21 évet követően ülhetett vissza a trónra, megtörve a Neftci hármas sorozatát. Szerbiában is vége szakadt egy hosszú szériának, a Partizan hat bajnoki cím után volt kénytelen átengedni az első helyet a Crvena zvezdának.

Míg a bajnokok között csak az említett Bananc ünnepelhetett először, a kupagyőzteseknél több „újonc” is akad. Közülük mindenképpen kiemelendő a holland Zwolle, amely a döntőben 5–1-re gázolta el az Ajaxot. De az Ironi (Izrael), a Zawisza Bydgoszcz (Lengyelország), a Lovcsen (Montenegró), a Rosztov (Oroszország), az Astra Giurgiu (Románia), a St. Johnstone (Skócia) és a Vojvodina (Szerbia) is első győzelmét ünnepelhette. Az újvidékiek 2007 óta négy(!) kupadöntőt buktak el, most viszont 2–0-ra legyőzték a Jagodinát.

Sok szó esett arról, hogy az Arsenal az FA-kupa megnyerésével kilencéves rossz sorozatot tört meg, de voltak olyan kupagyőztesek 2014 nyarán, akik ennél is hosszabb időt vártak arra, hogy újra elhódítsák a trófeát. Nem is kell olyan messzire menni ehhez, hiszen az Újpest FC 2002 után lett újra Magyar Kupa-győztes, de hosszú böjtnek vetett véget a dán Aalborg (1970), az északír Glenavon (1997), a szlovén Gorica (2002), a portugál Benfica (2004), a török Galatasaray (2005) és a svájci FC Zürich (2005) is.

A Liechtensteini Kupában folytatódott a Vaduz egyeduralkodása, a magyar szurkolók részéről is jól ismert kiscsapat 1998 óta csak egyszer(!) nem nyerte meg hazája sorozatát, 2012-ben tizenegyesekkel kapott ki az Eschen/Maurentől a döntőben.

LABDARÚGÁS, EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK, 2013–2014
Ország Bajnokcsapat Kupagyőztes
Albánia Skënderbeu
Flamurtari
Andorra FC Santa Coloma
UE Sant Julia
Anglia Manchester City
Arsenal
Ausztria Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
Azerbajdzsán Qarabag
Neftci
Belgium Anderlecht
Lokeren
Bosznia-Hercegovina Zrinjski
FK Sarajevo
Bulgária Ludogorec
Ludogorec
Ciprus APOEL
APOEL
Csehország Sparta Praha
Sparta Praha
Dánia Aalborg
Aalborg
Észak-Írország Cliftonville
Glenavon
Észtország* Levadia* Levadia
Fehéroroszország* BATE* Sahtyor Szoligorszk
Feröer* HB Tórshavn* Víkingur*
Finnország* HJK*RoPS*
Franciaország PSG
Guingamp
GibraltárLincolnLincoln
Görögország Olympiakosz
Panathinaikosz
Grúzia Dinamo Tbiliszi
Dinamo Tbiliszi
Hollandia Ajax
PEC Zwolle
Horvátország Dinamo Zagreb
Rijeka
Írország*
St Patrick's* Sligo Rovers*
Izland*
KR*Fram*
Izrael Maccabi Tel-Aviv
Ironi Kirjat Smona
Kazahsztán* Aktobe* Sahtyor Karagandi*
Lengyelország Legia
Zawisza
Lettország* FK Ventspils* Jelgava
Liechtenstein nincs bajnokság
FC Vaduz
Litvánia* Zalgiris* Zalgiris
Luxemburg F91 Dudelange
FC Differdange 03
Macedónia Rabotnicski Rabotnicski
Magyarország DVSC Újpest
Málta Valletta
Valletta
Moldova Sheriff Tiraspol
Zimbru
Montenegró Szutjeszka
FK Lovcsen
Németország Bayern München
Bayern München
Norvégia*
Strömsgodset*
Molde*
Olaszország Juventus
Napoli
Oroszország CSZKA Moszkva
FK Rosztov
Örményország FK BanancPjunyik
Portugália Benfica
Benfica
Románia Steaua Bucuresti
Astra Giurgiu
San Marino La Fiorita
Libertas
Skócia Celtic
St. Johnstone
Spanyolország Atlético Madrid
Real Madrid
Svájc Basel
FC Zürich
Svédország* Malmö* Elfsborg
Szerbia Crvena zvezda
Vojvodina
Szlovákia Slovan Bratislava
MFK Kosice
Szlovénia Maribor
ND Gorica
Törökország Fenerbahce
Galatasaray
Ukrajna Sahtar Doneck
Dinamo Kijev
Wales TNS
TNS
* A megjelölt sorozatok tavaszi-őszi rendszerűek, ezekben 2013 végén avattak

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik