Eurofutball: a múlté az újvidéki átok, kupát érő Sneijder-gól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.07. 22:52
A labdarúgó Török Kupa döntőjében a Galatasaray 1–0-ra legyőzte Konyában az Eskisehirsport, így a rekorder klub 15. alkalommal ért fel a kupasorozat csúcsára. Az isztambuliaknak Wesley Sneijder szállította a győzelmet, aki a 70. percben vette be a kaput – további kupadöntők, szerdai bajnoki meccsek Európa különböző országaiból.

Az Izraeli Kupa döntőjében két remek formában lévő csapat találkozott, hiszen a Maccabi Netanya 11, az Ironi Kirjat Smona 18 mérkőzéses veretlenséggel a háta mögött vágott neki a kupadöntőnek. Végül a hosszabb sorozat maradt életben, bár 90 perces szemüveggel nézve véve előbbi sem szakadt meg, hiszen csak a hosszabbításban döntöttek a felek: Ahmad Abed gólja a klub első kupagyőzelmét jelenti. Ironi Kirjat Smona 18 mérkőzéses veretlenséggel a háta mögött vágott neki a kupadöntőnek. Végül a hosszabb sorozat maradt életben, bár 90 perces szemüveggel nézve véve előbbi sem szakadt meg, hiszen csak a hosszabbításban döntöttek a felek: Ahmad Abed gólja a klub első kupagyőzelmét jelenti.

Ugyancsak története első kupasikerét ünnepli az újvidéki csapat: az FK Vojvodina 1951-ben és 1997-ben döntős volt a Jugoszláv Kupában, az önálló Szerbia óta pedig négyszer (2007, 2010, 2011, 2013) maradt alul a fináléban, legutóbb tavaly épp a mostani ellenfél Jagodinával szemben. Ezúttal azonban siker koronázta a próbálkozást, az újvidékiek Enver Alivodics és Darko Puskarics találatával 2–0-ra nyertek, és visszavágtak.

Macedóniában a Rabotnicski lett a kupagyőztes, miután emberelőnyben játszva 2–0-ra legyőzte a városi rivális Metalurg Szkopjét, míg Örményországban a Pjunyik ünnepelhetett a Gandzaszar elleni 2–1-es győzelmet követően.

Portugáliában a harmadik számú sorozat, a Ligakupa-döntőjét rendezték, melyben a már bajnok, és az Európa-liga döntőjébe is bejutó Benfica Leiriában Rodrigo és Luisao egy-egy góljával 2–0-ra nyert a Rio Ave ellen, ezzel elhódította a serleget.

Hollandiában a bajnoki rájátszásban rendeztek két meccset az Európa-liga indulásért. A párharcok első találkozóin a Groningen a Vitesse ellen győzött 1–0-ra hazai pályán, míg az alkmaar ugyancsak otthon 3–0-ra verte meg a magyarjai, Varga Szabolcs és Otigba Kenneth nélkül felálló Heerenveent.

HORVÁT KUPA, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Dinamo Zagreb–Rijeka 0–1
A visszavágót május 13-án rendezik.

SZERB KUPA, DÖNTŐ
Vojvodina–Jagodina 2–0

IZRAELI KUPA, DÖNTŐ
Maccabi Netanya–Ironi Kirjat Smona 0–1

BOSNYÁK KUPA, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Celik Zenica–FK Sarajevo 0–2
A visszavágót május 17-én rendezik.

MACEDÓN KUPA, DÖNTŐ
Rabotnicski–Metalurg Szkopje 2–0

ÖRMÉNY KUPA, DÖNTŐ
Gandzaszar–Pjunyik 1–2

TÖRÖK KUPA, DÖNTŐ
Eskisehirspor–Galatasaray 0–1

PORTUGÁL LIGAKUPA, DÖNTŐ
Benfica–Rio Ave 2–0

HOLLANDIA, EREDIVISIE
RÁJÁTSZÁS AZ EURÓPA-LIGÁÉRT, 1. MÉRKŐZÉSEK

Groningen–Vitesse 1–0
AZ Alkmaar–SC Heerenveen 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik