Az Újpest nyerte meg a Magyar Kupát, nincs DVTK-kupadupla

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.25. 18:20
null
A lila-fehérek kilencedszer ünnepelhettek MK-elsőséget (Fotó: Mirkó István)
Telt ház, 22 ezer néző előtt rendezték meg a Magyar Kupa döntőjét, amelyben az Újpest Gosztonyi András első félidei öngóljával sokáig vezetett a Ligakupát korábban elhódító Diósgyőr ellen, de a ráadásban egyenlített Bacsa Patrik. Később sem született gól, a 11-espárbajt pedig az lila-fehérek bírták jobban idegekkel, így történelmük során a kilencedik alkalommal hódították el a Magyar Kupát.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
DÖNTŐ

Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 4–3
Puskás Ferenc Stadion, 22 000
néző. V: Solymosi
Újpest: Balajcza – Ngawa, Heris, Litauszki, Antón – Sztaniszavljevics (Juanan, 81.), Vasziljevics – Simon K., Balogh B., Suljic (Nagy J., 97.) – Kabát (Tshibuabua, 69.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
DVTK: Rados – Vadász, Alves, Debreceni (Batioja, 19.), Husic – Kostic, Kádár, Elek Á. (Egerszegi, 112.) – Bacsa, Grumics, Gosztonyi (Barczi, 66.). Edző: Bene Ferenc
Gólszerző: Gosztonyi (6. – öngól), ill. Bacsa (90.)
Kiállítva: Kádár (95.)

A PILISÉ AZ AMATŐR KUPA

A Pest megyei másodosztályban csoportéllovas Pilis 2–1-re legyőzte az egy osztállyal feljebb a negyedik helyen álló Biatorbágyot a vasárnapi budapesti döntőben, így megnyerte a labdarúgó Amatőr Kupát.

A kétfordulós Amatőr Kupában az a négy, legfeljebb negyedik vonalbeli csapat vesz részt, amelyik a legmesszebbre jut a Magyar Kupa párhuzamos kiírásában. Az elődöntőben a Pilis a Geresdlakot, a Biatorbágy a Kemecsét búcsúztatta.

AMATŐR-KUPA, DÖNTŐ, PUSKÁS STADION
PILISI LK-LEGEA–BIATORBÁGY SE 2–1

Miután eldőlt, hogy szinte biztosan a Debrecen nyeri meg az NB I küzdelmeit, két olyan csapat csapott össze egymással a Magyar Kupáért, amelynek volt mit törlesztenie szurkolóinak a balul sikerült bajnoki szereplés miatt. Igaz, a Diósgyőr máris megnyerte a Ligakupát, de Tomiszlav Szivics kibeszélt magának egy féléves eltiltást, az újpestiek pedig kimondottan pocsékul futballoztak ebben az idényben, és menet közben át kellett szervezni az egyesület anyagi alapjait is.

Futács Márkó, a DVTK válogatott centere sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, a Szivicset helyettesítő Bene Ferenc a kispadra sem nevezte, a másik oldalon Balajcza Szabolcs védett, Kabát Pétert pedig összedrótozták a fináléra.

A 22 ezer néző előtt remek hangulatban indult a mérkőzés, felnőttek a játékosok az eladott jegyek számához. Megszületett a korai gól is, amelyet Gosztonyi András szerzett, de ennek egyáltalán nem örültek a diósgyőriek, mert a szélső Balogh Balázs beadása után Litauszki Róbert elől saját kapujába mentett. Öngól – 1–0!

Nem állt vissza gólja után az Újpest, mint oly' sokszor ebben az idényben, hanem középtávoli lövésekkel riogatta Ivan Radost, Gosztonyi pedig kétszer is javíthatott volna, ám egyszer sem tudott a megfelelő kapuba találni az ötös bal sarkától. Veszélyes DVTK-támadásokkal zárult az első félidő, és ugyanígy kezdődött a második is, ugyanakkor igazán komoly ziccert nem tudtak kialakítani a fekete mezesek.

A lila-fehérek viszont eljutottak egyig, ám Ivan Rados parádésan mentett Litauszki közeli lövésénél, majd Dusan Vasziljevics jelentkezett két pontatlan hétméteres fejessel. Még az első félidőben a diósgyőriek Debreceni András sérülése miatt Augusto Batioját küldték pályára, majd az egykori újpesti Barczi Dávidot dobta harcba Bene, a másik oldalon Kabát Pétert Bavon Tshibuabua váltotta, a védelem erősítésére pedig Juanan állt be.

Magyar szinten nagy iramú, lüktető játékot láthatott a mérkőzés ezen szakaszában is a nagyérdemű, még ha a színvonal esett is az első játékrészhez képest. Nem sokkal a vége előtt Jonathan Heris eldönthette volna a döntőt, de kihagyta lehetőségét, és a ráadás perceiben jártunk már, amikor Barczi jobb oldali beadását két lépésről Bacsa Patrik a kapuba vágta. 1–1!

Jöhetett a hosszabbítás, amelynek elején nagy lehetőséget, mondhatni, ajándékot kapott az Újpest, Solymosi Péter ugyanis felmutatta a második sárgát Kádár Tamásnak, noha nem is kezezett a védő, a vállát találta el a labda. Azonnal támadólag lépett fel a fővárosi csapat, mégis Bacsa lehetett volna kupahős, ám kihagyta hatalmas gólhelyzetét.

Nem került helyzetbe már az Újpest sem, viszont sikerrel vette a tizenegyespárbajt, mert egyetlen játékosa sem hibázott: kilencedszer is megnyerte a Magyar Kupát az Újpest, nem jött össze a kupadupla a Diósgyőrnek.

Litauszki: Nem ismétlődhetett meg a BL-döntő

NYILATKOZATOK

NEBOJSA VIGNJEVICS, az Újpest vezetőedzője: – Nagyszerű érzés, hogy éltünk az eséllyel, hogy megcsináltuk, és boldoggá tettünk ilyen sok embert, akik már régen vártak erre a sikerre. Nagyszerűek voltak a játékosok, megérdemlik a diadalt. Gratulálok az ellenfélnek is, különösen az utolsó pillanatokbeli egyenlítésért, ők is jól játszottak, sajnos az egyik csapatnak vesztenie kellett. A magyar futballnak jó reklámja volt ez a mérkőzés. A hangulat? Nagyszerű volt, számítottam is erre, de azt nem hittem volna, hogy Diósgyőrből ilyen sokan jönnek el... Ők is nagyszerűek voltak, látványos este volt, méltó a Magyar Kupa döntőjéhez.

BENE FERENC, a DVTK megbízott edzője: – Minden miskolcinak, régióbelinek, annak a tízezer szurkolónak, aki eljött, és minden játékosnak csak gratulálni tudok. Tényleg a futball ünnepe volt, csak azt az egyet sajnálom, hogy Tomiszlav Szivics nem lehetett közöttünk, mert ezzel az egész csapatot és a szurkolóinkat is sújtották. Más kérdés, hogy megvoltak a lehetőségeink, eggyel több minőségi döntéssel megnyerhettük volna a meccset. Az újpesti szurkolók is megérdemlik, gratulálunk a csapatuknak, de ilyenkor nagyon nehéz mit mondani... A játékosok előtt le a kalappal, megtett mindenki mindent.

BALAJCZA SZABOLCS, az Újpest kapusa: – Ha kicsit odafigyelünk a rendes játékidő végén, előbb is ünnepelhettünk volna egy fél órával... Az első félidőben jól odanyomtuk őket, akkor szereztük a gólt is, a másodikban kicsit más mentalitással jöttünk ki, de most tök mindegy, hogyan, de megnyertük a Magyar Kupát. Amikor a Fradin túlmentünk, éreztük, hogy nagyot alkothatunk ebben a sorozatban, és ez sikerült. S hogy velem mi lesz? Még tárgyalásban állok a klubbal, egyelőre nem tudom, ez volt-e az utolsó mérkőzésem (az Újpestben).

PERCRŐL PERCRE

NYERT, ÉS KUPAGYŐZTES AZ ÚJPEST!

Ha Husic kihagyja... Kihagyja, ballal az égbe emel! 4–3!

Simon a következő, gól ez is! 4–3!

Barczi jobbal a bal alsóba gurít, a másik irányba elküldve a kapust. 3–3!

Tshibuabua jobbal a bal sarokba lő, félmagasan. 3–2!

William Alves jobbal a lécre emel, a bal felsőt nem sokkal eltévesztve! 2–2!

Litauszki sem véti el, jobbal a bal alsóba gurít. 2–2!

Bacsa jobbal a bal felsőbe ível. Balajcza jobbra el. 1–2!

Vasziljevics jobbal a jobb sarokba lő, félmagasan. 1–1!

Kosztics jobbal a jobb alsóba lő. 0–1!


Jöhet a 11-espárbaj, jöhet az orosz rulett!

120. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS MÁSODIK FÉLIDEJE IS!

119. perc Nagy távoli lövését kikapja a jobb alsó elől a kapus!

119. perc
Újpesti szöglet jobbról, Balogh végzi el, Grumics fejjel ment. Nagy kornerét dettó.

Rados ügyesen húzza az időt.

112. perc Egerszegi Tamás
, egy újabb volt újpesti a pályán, Elek helyén.

110. perc
Vasziljevics most jobbal lő, nyolcról, Rados jobbra dőlve védeni tud. Tshibuabua készített elő egy jobb oldali beíveléssel.

106. perc Vasziljevics ismét a kapu fölé fejel az ötösről.

105. PERC FOLYTATJUK!

105. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

105. perc Husic lő ballal egy 23 méteres szabadrúgást nem sokkal a bal alsó mellé.

105. perc Simon passzol, Nagy lő nyolc méterről, Alves becsúszva blokkol. Balogh Balázs reklamál, sárga.

104. perc
Bacsa! Lő jobbal az ötös bal sarka elől a túlsó sarok mellé! Nagy helyzet!

103. perc Nagy János
kap sárgát Barczi felrúgásáért.

102. perc
Litauszki adna be jobbról, Husic becsúszva utoléri. Szöglet jobbról, Balogh jobbal beadja, Rados öklöz.

101. perc
Meleg helyzetek a DVTK-kapu előtt, de mindent blokkolnak Husicék.

97. perc Nagy János
be, Suljic le.

95. perc KÁDÁR TAMÁS vállal elüti a labdát Simon elől, de kap egy sárgát. A második neki, piros! Nagyon-nagyon rossz játékvezetői ítélet...

92. perc Batioja a kapu fölé lő 16-ról, Grumics nem sokkal később oda fejel az ötös elől.

FOLYTATJUK!


90. PERC VÉGET ÉRT A RENDES JÁTÉKIDŐ!

90. perc
Bacsa 20 méteres lövése elsurran a jobb alsó mellett.

Nem jelentéktelen Szivics-pogó a lelátón.

90. PERC EGYENLÍT A DVTK, BACSA PATRIK! Barczi jobb oldali beadását Batioja és minden védő elvéti, az érkező magyar csatár azonban két lépésről ballal a kapuba gurít. 1–1!

Diósgyőri tombolás az egyenlítő gól után (Fotó: Mirkó István)
Diósgyőri tombolás az egyenlítő gól után (Fotó: Mirkó István)


Három perc a ráadás.

89. perc Heris! Lő Balogh visszagurítása és Simon földbe rúgása után jobbal 16-ról az égbe.

Zakatol inkább csak a DVTK, mintsem támad.

86. perc Kosztics ível a kapu elé, Balajcza zsákmánya lesz a labda, éppen Alves elől megszerezve.

Alves immáron középcsatárt játszik.

82. perc Kádár Tamás
kap sárgát Suljic fellökéséért.

81. perc
Vasziljevics jelentkezik egy pocsék távoli lövéssel.

81. perc Juanan
be, Sztan le.

A szezonbeli mindkét egymás elleni bajnokin a hazai csapatok nyertek, a DVTK augusztus végén Zoran Kosztics és Kádár Tamás találatával diadalmaskodtak 2–0-ra, míg két hónapja, március végén az Újpest győzött simán, Bavon Tshiubuabua és Kabát Péter góljával, szintén 2–0-ra.

77. perc Husic balról be, kapu elől Litauszki ki.

76. perc Bacsa elmegy a balon Heris mellett, de elfogy alóla a Puskás gyepe. Kirúgás.

74. perc Simon Krisztián
visszahúzza Husicot, sárga.

73. perc
Vadász jobb oldali beadását Bacsa mellel lekészíti az ötösön Ngawának, de nem kapja vissza tőle azt. Oda a helyzet, nincs „öngólpassz".

71. perc
Balogh 23 méteres, ballábas lövése elballag a bal alsó mellett.

69. perc
Kabátot Bavon Tshibuabua váltja.

Aki 58 újpesti tétmérkőzésén 7 gól mellett 14 asszisztot jegyzett.

66. perc Barczi Dávid
, az egykori újpesti játékos áll be Gosztonyi helyére.

64. perc
Vasziljevics újabb hétméteres fejese Rados ölébe pottyan.

63. perc
Kabát jobb oldali beadását Vasziljevics hét méterről a jobb felső fölé fejeli!

61. perc MICSODA VÉDÉS!
Heris csúsztatja a bal sarok mellé Balogh bal oldali szögletét a rövid ötössaroktól, fejjel, de Litauszki mellel megmenti a labdát, ballal négy méterről lő, hatalmasat véd azonban a bátran kivetődő Rados!

60. perc Vadász ment becsúszva Suljic elől a balon, a 16-oson belül.

59. perc
Gosztonyi álldogál az ötös bal sarka előtt, majd jobbal a hosszú felső mellé teker jó félméternyivel. Ngawa türelmesen nézelődött előtte...

56. perc
Batioja játszana jobbról a kapu elé, Litauszki szögletre ment, amely ismét veszélytelen.

54. perc
Heris nyeri meg a légi párbajt Alvesszel szemben a saját ötösén. A szöglet veszélyes, Bacsa fején felpattan a labda, Simon takarít végül.

Továbbra is nagy fölényben a Diósgyőr, teljesen beszorult az ÚFC.

48. perc Elek a labdával az ötös előtt, Sztan testtel eltessékeli, harcosan és szabályosan.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Kupaezüstérmes a lila-fehérektől Dusan Vasziljevics, a másik oldalról Elek Ákos és Gosztonyi András, mindhárman a Videoton FC 2011-ben a Tomiszlav Szivics által irányított KTE-től vereséget szenvedő csapatában játszottak. Nikházi Márk, noha eltiltása miatt a döntőben nem játszhatott, 2012-ben az MTK-val szerzett kupaezüstöt.

Mind a két egyesület többször is megnyerte már a Magyar (Népköztársasági) Kupát, az Újpest nyolcszor, a DVTK kétszer. A lila-fehérek legutóbbi elsősége 12 évvel ezelőtti, a borsodiaké 1980-as, így egyik csapatban sincs aktív szereplő a korábbi győztesek közül (mlsz.hu).

A nem is rossz első félidő!


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Suljic nem lő, nem passzol a 16-os elől, korner. Vasziljevics az ötös jobb sarka elől a kapu mellé fejeli a beadást.

44. perc
Simon jobbról be, Sztan fejjel tízről a bal sarok felé, ívelten. Csemege.

43. perc
Percek óta nyom a DVTK, majd Husic pörget Elek elé, ő meg 20-ról jobbal a jobb sarok mellé emel, bő egyméternyivel.

39. perc
Filip Sztaniszavljevics távoli lövése távolról sem jó.

Az előbb eltotojázta a szélső, most alaposan elmérte.


36. perc
HELYZET EZ IS! Gosztonyi ismét becsapja Ngawát, ismét lő az ötös bal csücske elől, de jócskán a túlsó felső mellé.

35. perc Elek Ákos
megfekteti Kabátot, sárga ez is.

33. perc
Kosztics lő 10-ről a jobb sarok felé, egy védő beleér, az újabb szöglet veszélytelen.

32. perc
Litauszki! Vágja ki a gólvonal előtt Gosztonyi hatméteres, az ötös bal sarka elől jobbal leadott lövését!

31. perc Chema Antón és Augusto Batioja kakaskodik egymással, közös a büntetés is.

29. perc
Husic nyolcméteres lövését blokkolja Simon, majd harcosan (!), becsúszva eléri a lepattanó labdát.

28. perc
Rados kiöklözi féltérdre ereszkedve Kabát éles szögből élesen belőtt szabadrúgását.

26. perc
Senad Husic elviharzik a balon, Pierre-Yves Ngawa szögletre ment, amely után kavarodás, majd Vadász-lövés, de azt blokkolja az éppen a kapu előtt kavargó tömeg.

25. perc
Simon! Lő jobbal nem sokkal a léc fölé 17-ről, két szép cselt követően.

24. perc Kabát Péter kap sárgát labdaelrúgásért.

23. perc
Alves ment nagyot Simon Krisztián jobb oldali beadása után az ötösnél fejjel, Kabát elől.

21. perc
Szép! Balogh gurítása után Kabát lő kissé jobbról jobbal a túlsó felső mellé, 16-ról.

19. perc Augusto Batioja váltja a térdét fájlaló Debrecenit, akinek helyére Kádár megy hátra a középpályáról.

18. perc Bacsa Patrik meglódul a jobbon, Litauszki befutja, és kornerre ment, Gosztonyi beadását Elek Ákos messze a léc fölé bólintja.

A döntőre nevezhető játékosok közül ugyanakkor már többen is megízlelték a kupasiker ízét. Kabát Péter, az újpestiek veterán támadója 1996-ban, első élvonalbeli idényében győzött a Kispest-Honvéd színeiben. A DVTK középhátvédje, Debreceni András ugyancsak a kispesti klubbal nyert, jó évtizeddel később, kétszer is. Vadász Viktor tagja volt 2005–2006-ban a győztes Fehérvár keretének, de pályára nem lépett a csapatban.

16. perc Rados lép ki szépen Kabát beadására az ötös és a berobbanó Jonathan Heris, Miroszlav Grumics kettős elé, majd kirúgja a labdát, mert lesérült még előtte Debreceni András.

16. perc Dusan Vasziljevics
második kegyetlen belemenése sárga.

15. perc
Kabát és William Alves kakaskodik, mert előbbi kezezett, jön a rövid, szöveges értékelés Solymosi Pétertől.

13. perc
Zoran Kosztics menne el a jobbon, nagyon szépen szereli Litauszki, Gosztonyi András viszont nagyot rúg a védő mellett álló Suljicba. Sárga.

10. perc
Balajcza kapja le Gosztonyi bal oldali beívelését.

Szivics mérgesen nézelődik a kispadon.

Leszállt a lila köd a stadionban.

6. PERC VEZET AZ ÚJPEST! Balogh Balázs ad be jobbról jobbal egy szabadrúgást, a hosszú sarok elől berobban Litauszki Róbert, Rados elalszik, a menteni igyekvő, bátortalan GOSZTONYI ANDRÁSRÓL a jobb, azaz rövid alsóba csorog a labda. 1–0!

5. perc Kabát 32 méteres, jobblábas szabadrúgását fogja balra ledőlve a diósgyőri kapus.

4. perc Asmir Suljic kavargat a balon, lekészít Antónnak, aki nyolc méterről balról a kapus, Ivan Rados kezei elé gurít.

2. perc Gosztonyi András első bal oldali szögletét menti Chema Antón, a másodikat Kádár Tamás az ötös rövid sarka elől a léc alá fejelné, de fogja a labdát magabiztosan Balajcza Szabolcs.

A 22 ezer szurkoló alaposan kitesz magáért, zászlók, éneklés és füsthegyek.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az újpestiek lila-fehérben, a diósgyőriek tiszta feketében.

A diósgyőri piros áradat (Fotó: Mirkó István)
A diósgyőri piros áradat (Fotó: Mirkó István)
Az újpesti tábor (Fotó: Mirkó István)
Az újpesti tábor (Fotó: Mirkó István)


BEHARANGOZÓ CIKK ITT!

Egy kis örökmérleg: 94 bajnoki találkozón a lilák hatalmas fölényben vannak összesítésben, 43-szer nyertek, 37 mérkőzés döntetlenül végződött, a DVTK mindössze 14-szer hagyta el a pályát győztesen.

JÖTTEK-MENTEK!
A Diósgyőrtől az Újpesthez:

2008, Simon Attila, ingyen
2007, Foxi Kéthévoama, 200.000 euró
2007, Christian Ebala, i.
2007, Szalma Pál, i.
2006, Kövesfalvi István, i.
2005, Tisza Tibor, 100.000
Az Újpesttől a Diósgyőrhöz:
2013, Barczi Dávid, i.
2006, Kerényi Gábor
2005, Fodor Marcell, kölcsönbe

Megérkezett az MLSZ válasza a DVTK méltányossági kérelmére, amelyben a klub azt indítványozta, hogy függesszék fel Tomiszlav Szivics vezetőedző eltiltását addig, amíg el nem bírálják a fellebbezést. Nem függesztették fel, vagyis Szivics nem ülhet le a kispadra. Bene Ferenc utánpótlás szakmai igazgató irányítja majd a diósgyőri együttest a vasárnapi MK-fináléban.

Eltiltott nincs. Pontosabban eltiltott játékos...

A DVTK-nál Futács Márkó sérülése volt a legnagyobb gond, az újpesti oldalon szintén egy csatár, Kabát Péter játéka volt bizonytalan. Futács nem lép pályára végül, Kabátot összedrótozták, de Lazar Marjanovics, illetve a túloldalról a Lázár Bence, Bojan Szankovics, Jarmo Ahjupera, Molnár Sándor kvartett nem volt ilyen szerencsés.

„Legyen ez a legrosszabb meccsünk a szezonban, csak győzzünk, mert egy döntőben az számít" – hangsúlyozta Tomiszlav Szivics, aki azt is elmondta, hogy a Ligakupában aratott győzelem nagy siker, ám a csúcs a Magyar Kupa elhódítása lenne. A tréner külön kiemelte, hogy sokat jelent számukra szurkolótáboruk, amely a legjobb az országban, s már csak a drukkereik miatt is szeretnék hazavinni a trófeát Miskolcra.

„Nagyszerű meccsre számítok, azt várom, hogy a magyar futball ünnepe lesz a találkozó. Ugyanakkor a jó játék még nem elég, mert utólag senkit sem fog érdekelni, hogy miként játszott a csapat, csak az, hogy ki győzött" – mondta a mérkőzés előtt az újpestiek mestere, Nebojsa Vignjevics, aki szerint az dönt majd, melyik csapatban vannak erősebb egyéniségek, akik akkor teljesítenek a legjobban, amikor a leginkább kell. A szerb szakember hangsúlyozta, hogy tisztelik ellenfelüket és elismerik az eddigi teljesítményét, de nyerni akarnak.

A finálé győztese 10 millió forinttal gazdagodik.

A diósgyőriek eltiltott vezetőedzőjükért, Tomiszlav Szivicsért is hajtanak, míg a lila-fehérek törlesztenék a tartozásukat szurkolóiknak.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA-DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik