Dzsudzsák: Tiszta lelkiismerettel akarok a drukkerek elé állni

Vágólapra másolva!
2013.03.13. 08:05
null
Dzsudzsák Balázs már várja, hogy ismét a válogatott mezében léphessen pályára (Fotó: NS-archív)
Hétfőn kerethirdetés, kedden CAS-döntés (immár biztos, hogy zárt kapus lesz a meccs), és közben napról napra egyre közelebb kerülünk a jövő pénteki Magyarország–Románia vb-selejtezőhöz. Egyre hangsúlyosabb kérdés, milyen állapotban vannak a mieink, milyen formában, erőben várják a jövő heti mérkőzést. Erről is beszélgettünk a Dinamo Moszkva szélsőjével, Dzsudzsák Balázzsal.

– Az első kérdésünk az lett volna, másfél héttel a „nagy meccs” előtt, milyen állapotban van, milyen formában várja a románok elleni jövő pénteki mérkőzést. A CAS-döntés azonban felülírta a forgatókönyvet. Immár biztos, hogy nem lehetnek ott a lelátón a szurkolók, önről pedig köztudott, hogy minden meccsen hatalmas hőfokon ég, és a pályán sem mentes az érzelmektől. Hogyan éli meg, hogy ezúttal közönség nélkül kell pályára lépniük?
– Ez van. Ezen sajnos már nem tudunk változtatni. Fel voltunk már készülve arra, hogy zárt kapuk mögött kell játszanunk – válaszolta Dzsudzsák Balázs a Nemzeti Sport Online kérdésére. – Most arra fogunk törekedni, hogy a pályán nyújtott teljesítményünkkel kárpótolni tudjuk a drukkereinket. Való igaz, nekem különösen fontosak a szurkolók, az az erő, amit tőlük kaphatok egy-egy meccsen. Nagyon hiányozni fognak, de nekünk maximálisan arra kell koncentrálnunk, mi zajlik a pályán, minden mást ki kell zárnunk. A Dinamóban már volt zárt kapus meccsben részem a Rubin Kazany ellen. Furcsa volt, de akkor sikerült függetlenítenünk magunkat a körülményektől, és három nullára győztünk.

– Azon a tavaly decemberi meccsen gólt is szerzett. A Lokomotiv elleni, egy nullára megnyert első tavaszi találkozón ugyan nem talált a kapuba, de a gól előtt levágott sprintjét jó volt látni. Duzzadt az erőtől. Így is érzi magát? Nem vetette vissza a hosszú téli szünet?
– Minden rendben van. Nagyon jól sikerült a téli felkészülés, és a Lokomotiv ellen fontos mérkőzést tudtunk megnyerni. Jó erőben vagyok. A téli edzőtáborban három naponta felkészülési meccseket játszottunk, persze ilyenkor nem ugyanolyan az ember adrenalinszintje, mint egy tétmeccsen, de ezek a találkozók hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő ritmusba lendüljek.

– Másfél héttel a vb-selejtező előtt mennyire tudja függetleníteni magát a románok elleni meccstől, hiszen addig még egy bajnoki is vár önre a Dinamóval?
– Nyugodt erővel tekintek a válogatott találkozó elé. Nem akarom, hogy a nagy akarásnak nyögés legyen a vége. Tisztában vagyok a téttel, a románok elleni meccset övező körítéssel, de nem szabad többet beleképzelni ebbe a találkozóba, mint ami benne van. Helyén kell kezelni az összecsapást, ugyanúgy kell készülni rá, mint bármelyik másik válogatott találkozóra. Ezért most még a szombati bajnoki az elsődleges, aztán, amikor azt lefújják, indulok haza, és onnantól már a vb-selejtező kerül a fókuszba.

– A kerethirdetés a kapitány dolga, de alighanem még az alapemberek is nagy érdeklődéssel várják a névsort, pláne egy ilyen fontos meccs előtt. Mi a véleménye a románok elleni keretről? Érte meglepetés?
– Nagy változások nincsenek. Egy újabb jó játékos bekerült a keretbe, Kovács István személyében, az viszont sajnálatos, hogy Juhász Roland helyzete későn oldódott meg, és így nem került be a csapatba. Ugyanakkor ez Egervári Sándor döntése, amit nekünk, csapattagoknak maximálisan tiszteletben kell tartanunk.

– Ha már Kovács Istvánt említi, ön már rutinos kerettagnak számít, mennyiben tudja segíteni a fiatalok csapatba építését, beilleszkedését?
– A fehéroroszok elleni összetartáskor Hajnal Tamással már megkaptuk, amolyan feladatként Egervári Sándortól, hogy a pályán kívül is figyeljünk oda a csapatra, tartsuk össze a társaságot. Szerencsére a csapaton belül mindenki hamar megtalálja a közös hangot a többiekkel, bárki is kerül be a keretbe, nem idegenként fogadjuk, hiszen mindenki ismeri már valamennyire a másikat, a magyar futballon belül nincsenek idegenek. A Dinamo spanyolországi edzőtáborában a Videoton játékosai is ott voltak, sokat beszélgettem Gyurcsó Ádámmal és Kovács Istvánnal is, mindketten nagyon szimpatikus srácok.

– Pár év, egy kis „dzsudzsákos vagányság”, és még húzóember is lehet belőlük. Hogyan viseli azt a terhet, hogy most elsősorban öntől várják a szurkolók a jó játékot, azt, hogy a csapat vezére legyen? Hétfői cikkünk kommentelői között több olvasónk is arról írt, a románoknak lehet, hogy összességében jobb keretük van, de olyan képességű játékosuk jelenleg nincs, mint Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám.
– Jó értelemben véve kiráz a hideg, ha ilyen véleményeket hallok. A velem szembeni elvárások csak további erőt adnak, mindent megteszek, hogy megfeleljek nekik, hogy minél többet veszélyeztessek a meccsen. Remélem, Szalai Ádámmal mindketten ott leszünk a pályán Románia ellen, és jó játékkal tudunk hozzájárulni a magyar válogatott teljesítményéhez. De jó is lenne, ha Ádám mondjuk gólt fejelne az egyik beadásomból.

– Ha figyeli a különböző szurkolói fórumokat, akkor tudja, hogy a játékától függetlenül mindig nagy számban kap kritikákat is. Ez a jelek szerint együtt jár az elvárásokkal, az önre háruló felelősséggel. Ez nem nyomasztja?
– Olyan soha nem lesz, hogy mindenki elégedett legyen velem. Ezt el kell fogadnom. Nem is akarok mindenkinek megfelelni. Az a legfontosabb, hogy ha lefújják a meccset, tiszta lelkiismerettel jöhessek le a pályáról, és büszkén állhassunk a szurkolóink elé. Erre törekszem a románok ellen is.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 2013-AS PROGRAMJA
2013. február 6.
Magyarország–Fehéroroszország (Belek)
felkészülési
1–1
2013. március 22. Magyarország–Románia (zárt kapuk mögött)
vb-selejtező
2013. március 26. Törökország–Magyarország vb-selejtező
2013. szeptember 6. Románia–Magyarország vb-selejtező
2013. szeptember 10. Magyarország–Észtország vb-selejtező
2013. október 11. Hollandia–Magyarország vb-selejtező
2013. október 15. Magyarország–Andorra vb-selejtező
VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 4 4 13– 2 +11 12
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 10– 5 +5 9
3. Románia 4 3 1 8– 4 +4 9
4. Törökország 4 1 3 4– 6 –2 3
5. Észtország 4 1 3 1– 6 –5 3
6. Andorra 4 4 0–13 –13 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik