Dzsudzsák: Hat pontért kell nekivágni, de legyen meg a pénteki három!

Vágólapra másolva!
2013.03.18. 12:37
Pénteken Romániát fogadja, kedden Törökországba látogat a magyar labdarúgó-válogatott, hogy letudja soros mérkőzéseit a vb-selejtezős sorozatban. Egervári Sándor kerete a szokásoknak megfelelően Telkiben készül, a csapat tagjai hétfőn a délelőtti edzés végén álltak a sajtó rendelkezésére.

„Mentálisan fel vagyok készülve – mondta Dzsudzsák Balázs, az orosz Dinamo légiósa –, de azért próbálom a helyén kezelni ezt a két meccset is, mint a többit. A legnagyobb közhelyeket tudnám elmondani most, hogy a válogatottba mindenki »meghalni« jön, és hogy a legjobbját nyújtsa. Az első válogatott meccsem lesz nézők nélkül, ráadásul nagy riválisunkkal szemben. A magyar csapatnak és a szurkolóknak is különösen fontos, ha románokkal meccselhetünk. A kezdésig tesszük a dolgunkat, remélem, olyan hét lesz, ami sikeresen végződik, nem szól közbe sérülés.”Dzsudzsák Balázs, az orosz Dinamo légiósa –, de azért próbálom a helyén kezelni ezt a két meccset is, mint a többit. A legnagyobb közhelyeket tudnám elmondani most, hogy a válogatottba mindenki »meghalni« jön, és hogy a legjobbját nyújtsa. Az első válogatott meccsem lesz nézők nélkül, ráadásul nagy riválisunkkal szemben. A magyar csapatnak és a szurkolóknak is különösen fontos, ha románokkal meccselhetünk. A kezdésig tesszük a dolgunkat, remélem, olyan hét lesz, ami sikeresen végződik, nem szól közbe sérülés.”

Maszkban: a meleggel nem kellett küzdeniük Dzsudzsákéknak Telkiben (Fotó: Czerkl Gábor)
Maszkban: a meleggel nem kellett küzdeniük Dzsudzsákéknak Telkiben (Fotó: Czerkl Gábor)

„A klubban próbáltam kerülni a témát a társaimmal, a szekálás, odamondogatás persze megvolt, de a bajnokira fókuszáltunk, tegnap elköszöntünk, és amint visszamegyünk, remélem, bőven lesz miről beszélnünk. A török meccs sem ígérkezik könnyűnek, de vallom, hogy egy játékos vágjon úgy neki ennek a két találkozónak, hogy hat pontot szerezzen. Persze előbb legyen meg a pénteki három, aztán majd meglátjuk. A Rubin Kazany ellen volt alkalmam zárt kapus mérkőzésen pályára lépni, biztos vagyok benne, hogy senkire sem lesz negatív hatással ez a körülmény, erre nem lehet fogni az esetleges gyengébb teljesítményt” – tette hozzá.

A kapus, Bogdán Ádám immár teljesen felgyógyult sérüléséből, így nem fenyegeti veszély játékát a románok elleni mérkőzésen.

„A sérülésemből már felépültem, csütörtöktől már teljesen rendben vagyok, pénteken együtt is edzettem a csapattal" – nyilatkozta Bogdán, aki az ellenfélről is szót ejtett.

„A román válogatott főképp csapatként erős. Most úgy tűnik, a töröknél is erősebb. A Steaua is csapatként bizonyított a Chelsea ellen, nem játszott alárendelt szerepet az Európa-ligában, és ez az egységesség a román csapat erőssége is" – beszélt Bogdán a soros ellenfélről, és kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy milyen lesz nézők nélkül pályára lépni.

SZAVAZÁS

Pénteken vívja a magyar labdarúgó-válogatott a románok elleni világbajnoki selejtezőt: ön szerint milyen eredmény születik a továbbjutás szempontjából sorsdöntőnek is nevezhető mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A meccs után a táblázatban nem lesz odaírva, hogy Magyarország–Románia zárt kapus meccs. Ez a találkozó ugyanolyan téttel bír, mint a többi selejtező, mindenkinek fejben kell felkészülni arra, hogy nem számíthatunk a szurkolók támogatására” – fogalmazott a kapus.

Szalai Ádám számíthat a román hátvédek megkülönböztetett figyelmére a magyar válogatott első számú centereként. A csatár Mainzban visszavont szerepben is kipróbálhatta magát – nézzük, miként vélekedik a váltásról.

„Számomra pozitívum, hogy más poszton is szerepelhetek a klubomban, hiszen egyrészt fejlődhetek, másrészt ez egyfajta elismerése a képességeimnek, hogy ez is benne van a játékomban. Hiányposzt ez nálunk a Mainzban, és jól éreztem magam, hiszen többet voltam játékban, mint centerként – nyilatkozta Szalai Ádám. – Hogy ez a válogatottbeli feladatomra milyen hatással lesz, azt a szövetségi kapitánynak kell eldöntenie. Életem egyik legjobb szezonját futom, sikerült magyar rekordokat megdöntenem. Mégis folyamatosan kapom a kérdéseket, és emlékeztetnek rá, hogy adós vagyok a gólokkal, mennyi ideje nem találtam az ellenfelek kapujába, és nem vagyok formában. Sorra kapom a negatív kérdéseket, pedig nem történik más – csak, ami a nyáron –, mint hogy két-három meccsen nem szereztem gólt egy olyan csapatban, amely a közelmúltban még másodosztályú volt, és a német élvonalban még most is kiscsapatnak számít."

A délelőtti gyakorláson Szabics Imre még elővigyázatosságból nem végzett el minden gyakorlatot a társakkal együtt – sérülést követő kihagyása miatt egyelőre Egervári Sándor még óvatosan akarta csak terhelni a Sturm Graz hétvégén gólt szerző támadóját. Szabics elmondta: délután már teljes értékű munkát végez a csapattal.

„Hosszú idő volt az az egy év, amit végül kihagytam, de egyre jobb formában érzem magam, egyre többet bírok. Két meccsen vagyok túl, ami nem sok, viszont kevés. Futballozni nem felejtettem el, de még kellenek a tétmeccsek, hogy visszanyerjen a formámat. Edzésen is megismeri az ember a saját csapatát, társait, de igazából a tétmeccsen van erre lehetőség" – fogalmazott Rudolf Gergely.

„Először azt gondoltam, bírom azt a terhelést, amit egy éve, de rá kellett jöjjek, hogy nem. A fokozatosság híve vagyok, előbb jöjjön az erő, utána majd a játék, és a gólok sem maradnak el. Ezt a folyamatot nem lehet siettetni, ezt ki kell várni. Szerintem most mindannyiunk célja a hat pont megszerzése, bízunk benne, hogy szurkolók nélkül is győzni tudunk a románok ellen. Ráadásul jó játékkal, aztán majd jöhet a török meccs. Nem hiszem, hogy az elhalasztott fordulóra lehet majd fogni az esetleges gyengébb teljesítményét bárkinek is" – tette hozzá a válogatott támadó.

Ha már támadók: Böde Dániel felkészülési mérkőzésen már bemutatkozhatott a nemzeti csapatban, tétmeccsen azonban debütálás előtt áll – már, ha Egervári Sándor úgy gondolja, harcba küldi a Ferencváros kitűnően fejelő játékosát.

„Egervári Sándor szerintem azért hívott meg, mert hisz benne, hogy tudok segíteni a válogatottnak. Ebben bízom én is, valamint abban, hogy megkapom a lehetőséget arra, hogy ezt a pályán bizonyítsam. De szerintem csak a meccsszituációban dől el, hogy bevetésre kerülök-e. A Fradival felkészülési meccset játszottunk a Steauával, amelyet legyőztünk, és ami a válogatottba majd' egy csapatra való játékost ad – de abból a találkozóból, annak a felkészülési jellege miatt sok minden tanulságot a pénteki összecsapásra nem lehet levonni. Az viszont biztos, hogy masszív, agresszív futballt játszottak a románok."

KOMAN: NEM SZOKTAM TÚLIZGULNI

„Nem szoktam túlizgulni a felkészülési napokat, de a mérkőzés előtti órákat, perceket sem, szerintem most is így lesz, mert az én véleményem az, hogy így lehet a legjobb teljesítményt nyújtani a pályán. Persze érezzük a pénteki meccs súlyát, már csak abból is, hogy az újságírói érdeklődés is nagyobb, mint a korábban megszokott. Nem tudom, milyen futballra számíthatunk a románoktól, de alapból szerintem inkább a védekezésre koncentrálnak majd. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy a nézők nélküli meccs ezen mennyit befolyásol, menyire mennek át támadásba, mennyire mernek kinyílni, játszani is, vagy kizárólag a kontrákra építenek előre játékban" – tekintett előre Koman Vladimir.

A nemzeti csapat abszolút újonca Kovács István, a Videoton támadója: a fiatal játékos először készül együtt a kerettel.

„Kiváló csapat, családias hangulat fogadott a válogatottnál, bízom benne: eredményes időszak lesz ez a válogatott életében, valamint az én pályafutásomban is. Azért jöttem, hogy az ismerkedésen túl játsszak is, de ez a szakmai stábon múlik, nem rajtam. Különben pedig az előttünk álló két mérkőzés sokkal fontosabb annál, mint hogy Kovács István debütál-e most a felnőtt válogatottban, vagy sem. Az Európa-liga nemzetközi sorozat, ahol meg kellett mutatni magunkat, hogy mennyit érünk, és úgy érzem, nem okoztunk csalódást, jól játszottunk. A csúcsot azonban mégis a válogatott jelenti. Örülök neki, hogy komoly tétmeccsekre hívott a kapitány, nem felkészülési mérkőzések előtt, ez bizonyítja, hogy komolyan számít rám. Bízom abban, hogy lehetőséget kapok a pályára lépésre. Hat pont a célunk, de a vereséget úgysem tervezi az ember, az jön. Viszont, ha nem lesz eredmény, akkor csalódott leszek."

Mindent a magyar–román világbajnoki selejtezőről: itt az összes hírünket megtalálja a kulcsfontosságú meccsről!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők:
Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Brann), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (Greuther Fürth)
Középpályások:
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gyurcsó Ádám (Videoton), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Szakály Péter(DVSC-Teva), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pátkai Máté (Győri ETO), Pintér Ádám (Real Zaragoza)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Kovács István (Videoton), Rudolf Gergely (DVTK), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)

A ROMÁN VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Costel Pantilimon (Manchester City), Ciprian Tatarusanu (Steaua Bucuresti), Silviu Lung (AFC Astra)
Védők: Vlad Chiriches (Steaua Bucuresti), Florin Gardos (Steaua Bucuresti), Dragos Grigore (Dinamo Bucuresti), Dorin Goian (Spezia Calcio), Srgian Luchin (Dinamo Bucuresti), Stefan Radu (Lazio), Razvan Rat (Sahtar Doneck), Gabriel Tamas (West Bromwich Albion)
Középpályások: Alexandru Bourceanu (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Costin Lazar (PAOK), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Mihai Pintilii (Steaua Bucuresti), Adrian Popa (Steaua Bucuresti), Cristian Tanase (Steaua Bucuresti), Gabriel Andrei Torje (Granada)
Támadók: Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiesti), Claudiu Keserü (Angers), Adrian Mutu (AC Ajaccio), Raul Rusescu (Steaua Bucuresti), Bogdan Sorin Stancu (Orduspor)

A MAGYAR VÁLOGATOTT 2013-AS PROGRAMJA
2013. február 6.
Magyarország–Fehéroroszország (Belek)
felkészülési
1–1
2013. március 22. Magyarország–Románia (zárt kapuk mögött)
vb-selejtező
2013. március 26. Törökország–Magyarország vb-selejtező
2013. szeptember 6. Románia–Magyarország vb-selejtező
2013. szeptember 10. Magyarország–Észtország vb-selejtező
2013. október 11. Hollandia–Magyarország vb-selejtező
2013. október 15. Magyarország–Andorra vb-selejtező
VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 4 4 13– 2 +11 12
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 10– 5 +5 9
3. Románia 4 3 1 8– 4 +4 9
4. Törökország 4 1 3 4– 6 –2 3
5. Észtország 4 1 3 1– 6 –5 3
6. Andorra 4 4 0–13 –13 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik