Goian: Nincs igazi vezére a román válogatottnak

HEGYI DÁNIELHEGYI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2013.03.17. 17:37
null
A védelem pillére: Goian 2005 óta tagja a román nemzeti csapatnak (Fotó: Imago)
Dorin Goian, a román labdarúgó-válogatott 32 éves belső védője a rutint képviseli az ellenünk készülő nemzeti csapatban, de úgy véli, nem kell külön felkészítenie fiatalabb társait a Magyarországi elleni, pénteki világbajnoki selejtezőre, hiszen motivációban senkinek sem lesz hiánya a kulcsfontosságú találkozón. A skót Rangers csődje után az olasz másodosztályú Speziához kerülő futballista a Nemzeti Sport Online-nak adott interjújában a közelgő magyar–román rangadóról, és arról is beszélt, miért fűzi szoros kapcsolat Debrecenhez.

Néhány hete megsérült, azonban Victor Piturca szövetségi kapitány számít önre a válogatottban. Teljesen felépült?
– Már jól vagyok, és klubcsapatom, a Spezia szombati bajnokiját is végigjátszottam – mondta Dorin Goian a Nemzeti Sport Online-nak. – A szövetségi kapitány rendelkezésére állok, de azt ne kérdezze, hogy pályára lépek-e Budapesten, ezt Victor Piturcának kell eldöntenie.

– Tapasztalt, sokat megért játékosként mit gondol, milyen hatása lesz a román csapatra, hogy nem lesznek szurkolók a pénteki világbajnoki selejtezőn?
– Szerintem a labdarúgás egy kicsit meghal a szurkolók nélkül. Nem ismerem a nemzetközi szövetség döntésének pontos hátterét, de egy olyan találkozót kell zárt kapuk mögött rendezni, amely mindkét csapat számára óriási jelentőséggel bír.

NÉVJEGY
DORIN GOIAN
Született: 1980. december 12., Suceava, Románia
Posztja: középső védő
Magasság/súly: 196 cm/85 kg
Jelenlegi csapata: Spezia (olasz, kölcsönben a Rangerstől)
Korábbi csapatai: Foresta Falticeni, Gloria Buzau (kölcsönbe), Ceahlaul Piatra Neamt, Bacau, Steaua Bucuresti, Palermo (olasz), Rangers (skót)
Válogatottság/gól: 50/5

Hogyan motiválja fiatalabb társait egy ilyen fontos összecsapás előtt?
– Nem hinném, hogy bármelyik csapattársam külön motivációra szorulna a Magyarország elleni meccs előtt. Mindannyian tisztában vagyunk az összecsapás fontosságával. A jövő héten elemezni fogjuk a magyarok játékát, megpróbáljuk megtalálni az ellenfél gyenge pontjait, de tudjuk, hogy jó csapat a riválisunk, kiváló játékosok alkotják. Mindkét együttesre nehéz mérkőzés vár, főleg számunkra, mivel idegenben kell pályára lépnünk.

Ön szerint ki a magyar, illetve a román csapat legjobb játékosa?
– Hogy őszinte legyek, nem tudnám név szerint felsorolni a magyar csapat tagjait, de azzal tisztában vagyok, hogy a játékosok nagy része erős európai bajnokságban szerepel. A magyar és a román válogatottból sem emelnék ki egy futballistát, mivel azt gondolom, mindkét gárdának a csapatjátékban rejlik az ereje. Nálunk jelenleg nincs igazi vezére a válogatottnak, de mégis erősek vagyunk, mivel igazi csapatként játszunk együtt. Néhány éve olyan futballisták szerepeltek a román válogatottban, mint Hagi vagy Popescu, akik igazi vezéregyéniségek voltak. Ma nincs ilyen játékos a csapatban. Talán Mutut emelhetjük ki, aki kiváló futballista nagy tapasztalattal, de a fő erősségünk a csapatjáték.

A középső védő már megjárt egy nagy tornát: a 2008-as 
Eb-n épp az olaszokkal harcol (Fotó: Action Images)
A középső védő már megjárt egy nagy tornát: a 2008-as Eb-n épp az olaszokkal harcol (Fotó: Action Images)

Mi lesz a taktikájuk Budapesten: letámadás vagy inkább biztos védekezés?
– Ezt a szövetségi kapitánynak kell eldöntenie, de ahogy mondtam, elemezni fogjuk a magyar válogatott korábbi meccseit, és ez alapján választunk taktikát, de ez elsősorban a szakmai stáb feladata. Technikás csapatnak tartom a válogatottunkat, és vannak olyan játékosaink is, akik végigrobotolják a meccset a pályán. Jó évet zártunk tavaly, jó a csapat hangulata, de persze mindegyik meccs más. Egy dologban biztos vagyok: szerintem a pénteki találkozó nem dönti el a második hely sorsát a csoportban. Bármi lesz is az eredmény, még sok találkozó következik utána. Az nem vitás, hogy a második helyért harcolunk a csoportban, mivel Hollandia kiemelkedik a mezőnyből, de akár nyerünk, akár veszítünk, még rengeteg minden változhat a budapesti meccs után.

A válogatottban számos játékos szerepel a Steaua Bucuresti-ből, amely közel állt a továbbjutáshoz a Chelsea ellen a csütörtöki Európa-liga-mérkőzésen. Ön szerint ez plusz motivációt jelent a Steaua válogatott játékosainak, vagy inkább fáradtak és csalódottak lesznek a kiesés után?
– A Steaua sok futballistát ad a válogatottba, a klub öt-hat játékosa alapember a nemzeti csapatban. Ez előny számunkra, mivel ők jól ismerik egymást, kiválóan tudnak együtt játszani, és persze nagyszerű labdarúgókról van szó. Ne feledjük, megverték a Chelsea-t, és az Ajaxot ki is ejtették. Természetesen a vereség mindig csalódást okoz, de a Steaua nagyon jó teljesítményt nyújtott, és nem akármilyen csapat ellen esett ki: a tavalyi Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-ről beszélünk. Biztos vagyok benne, hogy a válogatott játékosok kiheverik a vereséget a pénteki meccsig.

Két eltérő futballkultúrájú bajnokságban is kipróbálhatta magát. Skóciában a Rangers játékosa volt, míg Olaszországban jelenlegi klubja mellett a Palermónál is megfordult.
– Örülök, hogy mindkét országban kipróbálhattam magam. Természetesen eltérő a két ország futballja. A Rangersnél jól éreztem magam a legutóbbi idényben, de a klub csődbe ment, én viszont nem engedhettem meg magamnak, hogy kövessem a csapatot a negyedosztályba, mivel még mindenképpen szerettem volna a román válogatottban szerepelni. Mindenesetre boldog vagyok, hogy futballozhattam a skót Premier League-ben, amely nagyon erős bajnokság. Az olasz futball nyilvánvalóan más: sokkal fontosabb a taktika, míg Skóciában például sokkal több az egy az egy elleni párharc a meccseken.

Amikor szerződtette önt a Rangers, a glasgow-i klubnál szó volt Juhász Roland, az Anderlecht magyar válogatott játékosának átigazolásáról is, aki önhöz hasonlóan belső védő. Hallott akkoriban erről?
– Nem, sajnos nem emlékszem a nevére. Az ügynökömet hívták, hogy a Rangers megvenne a Palermótól, és ő szólt nekem, én pedig igent mondtam az ajánlatra.

Amikor ön fiatal játékos volt, számos román futballista igazolt a magyar bajnokságba. Önnek nem volt esetleg ajánlata Magyarországról?
– Nem tudok róla, hogy érkezett volna ajánlat értem Magyarországról bármikor a karrierem során. A bátyám, Liviu Goian viszont hosszú ideig futballozott Debrecenben. Akkoriban én is jártam Debrecenben néhány alkalommal, hogy megnézzem egy-két meccsét. Mindig jól éreztem magam a magyar városban, szép hely, és a klub is szimpatikus volt. Mivel a bátyám évekig játszott Debrecenben, Magyar Kupát nyert a csapattal, így mindig jó érzéssel gondolok Magyarországra, valahányszor ellátogattam önökhöz, jól éreztem magam.

A kilencvenes években a román válogatott szinte mindegyik nagy tornára kijutott, ön is szerepelt a kétezer-nyolcas Európa-bajnokságon, manapság viszont kevésbé sikeres a csapat. A szurkolók csalódottak emiatt? Elvárják a válogatottól, hogy kijusson a vébére?
– Természetes, hogy a szurkolók csalódottak, ha nem érünk el jó eredményeket. A válogatott generációváltáson megy keresztül, ezért még időre van szüksége. De rengeteg tehetséges fiatal játékosunk van, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül sokkal erősebb lesz a csapatunk.

Még egy kérdést engedjen meg: milyen eredményre számít a pénteki meccsen?
– Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. De a futball csak egy sport, úgyhogy győzzön a jobbik.

A ROMÁN SZÖVETSÉGI KAPITÁNY, VICTOR PITURCA VASÁRNAP ESTE ISMERTETI TELJES KERETÉT A MAGYAR VÁLOGATOTT ELLENI VB-SELEJTEZŐRE. A BEHÍVOTT LÉGIÓSOK:

Costel Pantilimon (Manchester City), Gabriel Tamas (West Bromwich Albion), Dorin Goian (Spezia Calcio), Razvan Rat (Sahtar Doneck), Stefan Radu (Lazio), Costin Lazar (PAOK), Gabriel Andrei Torje (Granada), Adrian Mutu (AC Ajaccio), Bogdan Sorin Stancu (Orduspor), Daniel Niculae (Kubany Krasznodar), Claudiu Keserü (Angers), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart)

Mindent a magyar–román világbajnoki selejtezőről: itt az összes hírünket megtalálja a kulcsfontosságú meccsről!

VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 4 4 13– 2 +11 12
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 10– 5 +5 9
3. Románia 4 3 1 8– 4 +4 9
4. Törökország 4 1 3 4– 6 –2 3
5. Észtország 4 1 3 1– 6 –5 3
6. Andorra 4 4 0–13 –13 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik