„Úgyis Böde játszik”; a legjobb magyarral célozza meg a BL-t a Fradi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.15. 15:05
null
Lovrencsics Gergő nagy erősítés lehet a Fradinak (Fotó: Hegedüs Gábor)
Eb után NB I! Vasárnap fejeződött be az Európa-bajnokság, hétvégén pedig már rajtol is a hazai labdarúgó-élvonal 2016–2017-es szezonja, amelyet szokásunkhoz híven négyrészes sorozatban vezetünk fel: bemutatjuk a csapatok keretében történt nyári változásokat, kitérünk a felkészülési meccsekre, és szavazás formájában olvasóink is elmondhatják véleményüket, melyik csapattól mit várnak. A befejező részben a DVSC-vel, a Videotonnal és a Ferencvárossal foglalkozunk.

RUTINOS TÁVOZÓK, FELEMÁS FELKÉSZÜLÉS – DVSC

A DVSC az előző szezonban nagy hajrával elérte a dobogót, egész pontosan annak legalsó fokát, így kvalifikálta magát az Európa-ligába. A kupakalandra való felkészülés miatt hamar kezdődött a felkészülés, a keretben pedig jelentős változások történtek.

A Debrecennél – eddig – négy játékos érkezését jelentették be. Két magyar védő egyaránt a másodosztályból csatlakozott a Lokihoz: a 26 éves jobbhátvéd, Bokros Tibor a Balmazújvárostól, a 19 éves belső védő, Koval Viktor pedig – első felnőttek között lejátszott szezonja után – a Dunaújvárostól érkezett. Mellettük két légióssal izmosodott a debreceni keret, miután előbb az NB I-ben a PAFC színeiben már bemutatkozó, Slovan Bratislava-nevelésű támadóval, Karol Mészárossal, majd a Vojvodina 26 éves szerb középpályásával, Danilo Szekuliccsal kötött szerződést a hajdúsági együttes. A csatársorban is erősödött Kondás Elemér csapata, a Puskás Akadémiánál töltött kölcsönjátékából visszatért a holland Geoffrey Castillion.

A klubtól több, az utóbbi években meghatározó szerepet betöltő játékos is távozott. A két rutinos csatár, Ibrahima Sidibe és Adamo Coulibaly szerződése lejárt, velük a szakmai stáb döntése alapján már nem számolnak, így szabadon igazolhatóvá váltak. Hozzájuk hasonlóan Lázár Pállal sem hosszabbítottak szerződést, ő a keleti riválisnál, a Diósgyőrnél folytatja a pályafutását.

Egy másik védő, a középhátvédként bevethető Máté Péter a másodosztályú Nyíregyházához csatlakozott, míg az egyszeres magyar válogatott Bódi Ádámot a Videoton nagyjából 550 ezer euróért kivásárolta a szerződéséből. A Debrecen tehetséges, mindössze 16 éves kapusa, Deczki Máté pedig az angol élvonalbeli Stoke Cityhez igazolt, amelyben egyelőre az U18-as együttesnél számítanak rá.

A korai felkészülést két páros edzőmérkőzéssel indította a Loki. Az ellenfél mindkétszer a szlovák élvonalból érkezett, az eredmények pedig mindkétszer felemásra sikerültek: előbb az előző idényben bronzéremig jutó a Spartak Myjava (2–1 és 2–3), majd a nagymihályi MFK Zemplín Michalovce (1–2 és 6–1) ellen nyert meg egy-egy meccset a Loki. Az El-főpróbán újabb szlovák első osztályú csapat volt az ellenfél, a Ruzemberokot 2–1-re legyőzték Szakály Péterék, akik a bő keret miatt a kupaszereplés közben is játszottak még két felkészülési mérkőzést: az élvonaltól búcsúzó Békéscsabát 3–0-ra, a román másodosztályú UTA Aradot 3–2-re verték meg.

Az európai kupaszereplésre rátérve: a debreceniek az Európa-liga első selejtezőkörében megerőltetés nélkül 7–0-s összesítéssel (idegenben 5–0, otthon 2–0) múlták felül a San Marinó-i La Fioritát, a következő körben azonban kínos és váratlan hazai pofonba (1–2) futottak bele a fehérorosz Torpedo Zsogyino ellen. Tisza Tiboréknak azonban még nincs veszve minden, hiszen a július 21-i zsogyinói visszavágón kiharcolhatják a harmadik körbe jutást a Fehérorosz Kupa-győztes együttes ellen.

A Debrecen hazai pályán a Paks ellen lép pályára először a bajnokságban, majd a tavasszal éppen csak bennmaradó Vasashoz látogat. A folytatásban a két újonccal csap össze: előbb a Gyirmótot fogadja, majd a Mezőkövesdnél vendégszerepel, az 5. fordulóban pedig a szintén kupainduló MTK-val méri össze erejét a Nagyerdei Stadionban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVSC-NÉL

Érkezők: Bokros Tibor (Balmazújváros), Karol Mészáros (szlovák, Puskás Akadémia), Danilo Szekulics (szerb, Vojvodina – Szerbia), Koval Viktor (Dunaújváros)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Geoffrey Castillion (holland, Puskás Akadémia), Karikás Krisztián (Balmazújváros, ?), Nagy Kevin (Balmazújváros), Szilvási Péter (Mezőkövesd), Varga Kevin (Balmazújváros, ?)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Kovács Péter
Kiszemeltek:
Botka Endre (Honvéd), Braniszlav Danilovics (szerb, Videoton, legutóbb Puskás Akadémia, kölcsönben), Daru Bence (Zalaegerszeg), Tóth Milán (MTK)
Kölcsönbe távozók: Sós Bence (ismét Mezőkövesd)
Távozók: Bódi Ádám (Videoton), Adamo Coulibaly (francia, szabadon igazolható), Deczki Máté (Stoke City – Anglia), Kártik Bálint (Nyíregyháza), Lázár Pál (DVTK, szabadon igazolhatóként), Máté Péter (Nyíregyháza), Ibrahima Sidibe (szenegáli, KSK Hasselt – Belgium, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Varga József (Videoton)

A DVSC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
május 24.
Edzőtábor:
Mátraháza, június 13–17.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 11.: DVSC–Spartak Myjava (Miava; szlovák) 2–1 (Tisza 2)
Június 11.: DVSC–Spartak Myjava (Miava; szlovák) 2–3 (Takács T., Holman)
Június 18.: DVSC–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály; szlovák) 1–2 (Holman)
Június 18.: DVSC–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály; szlovák) 6–1 (Bereczki, Varga J., K. Mészáros, Tóth M., Kertész, Bíró)
Június 23.: DVSC–Ruzomberok (Rózsahegy; szlovák) 2–1 (Castillion, K. Mészáros)
*Június 30., Serravalle, El-selejtező:La Fiorita (San Marinó-i)–DVSC 0–5 (Szakály P. és Tisza 2-2, Kulcsár T.)
Július 2.: DVSC–Békéscsaba 3–0 (Bíró P., Szekulics, Nagy Z.)
*Július 7., El-selejtező: DVSC–La Fiorita (San Marinó-i) 2–0 (Tisza, Holman)
Július 9.:DVSC–UTA Arad (román II.) 3–2 (Szekulics, Kertész, Bokros)
*Július 14., 18.30, El-selejtező: DVSC–Torpedo Zsogyino (fehérorosz) 1–2 (Tisza)
*Július 21., 18.00, Zsogyino, El-selejtező: Torpedo Zsogyino (fehérorosz)–DVSC

AZ ÚJ EDZŐ MOST ÉPÍT, NEM ROMBOL – VIDEOTON

A Videoton, akárcsak tavaly, edzőváltással kezdte a nyarat, Horváth Ferenctől a Manchester Uniteddal játékosként BL-győztes Henning Berg vette át a csapat irányítását. A norvég edző egy éven belül az ötödik szakvezető a fehérváriaknál Joan Carrillo, Bernard Casoni, Pető Tamás és Horváth Ferenc után. Nagy különbség azonban az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hogy Bernard Casoni érkezésével fokozatosan szétesett az akkor bajnoki címvédőnek számító csapat, Berg viszont láthatóan tovább tudja építeni az elődjétől megörökölt alapokat.

Miközben érzékeny veszteség nem érte nyáron a Videoton keretét, Barczi Dávid és Bódi Ádám érkezésével bővültek a középpályán a variációs lehetőségek, a 33 éves, 47-szeres szerb válogatott Danko Lazovics pedig a csatársorban jelenthet nagy erősítést, bár egyelőre kérdéses, milyen állapotban van, mert 2015 novembere óta nem lépett pályára tétmérkőzésen.

Ami viszont üdvözítő, hogy Berg láthatóan építeni kíván a tehetséges magyar játékosokra, így válhatott első számú kapussá Kovácsik Ádám, és a Horváth Ferencnél bemutatkozó Géresi Krisztiánnal is komolyan számol, a 22 éves támadó ugyanis a Vidi mindhárom El-meccsén kezdő volt, és 12 perc híján végig is játszotta a találkozókat. Az első fordulóban gólt szerzett, csütörtökön a szerb Csukaricski ellen pedig az ő beadásából szerezte meg a vezetést a Videoton.

A fehérváriak, akik a tétmeccseiket a stadionjuk újjáépítése miatt Felcsúton játsszák, a rövid nyári felkészülésük során mindössze három edzőmeccsen léptek pályára, ezekből egy döntetlen mellett kettőt elveszítettek, viszont nem ezen mérlegből, sokkal inkább a csapat eddigi három El-selejtezőjéből érdemes következtetéseket levonni, itt két győzelem van a tarsolyban.

Az 1. fordulóban a Zaria Balti ellen hazai pályán főleg jó hajrájának köszönhette 3–0-s sikerét a Videoton, de már azon a mérkőzésen is nagyon stabilnak bizonyult a fehérvári védelem, ahogy a 2. forduló első találkozóján, a Csukaricski ellen is. Ráadásul a szerbek ellen tíz emberrel is gólt szerzett a végig nagyon szervezetten futballozó Vidi. Más kérdés, hogy a Zaria Balti elleni 2–0-s idegenbeli vereség azért figyelmeztető jel lehet a számára.

A Videoton a Diósgyőr ellen kezdi meg a szezont (otthon), majd Paksra látogat, aztán fogadja a Vasast, utazik a Gyirmóthoz, majd a Mezőkövesddel játszik (otthon). Vagyis az idény elején nem tűnik különösebben nehéznek a sorsolása, de kérdés, meddig tart a kettős terhelés, meddig maradnak állva Kovács Istvánék a nemzetközi porondon. Augusztus végén ugyanis már nehezebb sorozatba kezdenek az NB I-ben, egy hónapon belül a DVSC-vel, az MTK-val és a Fradival is megmérkőznek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTON FC-NÉL
Érkezők:
Barczi Dávid (DVTK), Bódi Ádám (DVSC), Danko Lazovics (szerb, szabadon igazolható, legutóbb Olimpija Ljubljana – Szlovénia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Gábor Péter (Siófok), Horváth Tamás (Mezőkövesd), Lorentz Márton (Dunaújváros), Tomás Tujvel (szlovák, DAC 1904 – Szlovákia), Zsótér Donát (Puskás Akadémia)
Az utánpótlásból felkerültek:
Varga Bence
Kiszemeltek: Alekszandar Filipovics (szerb, Jagodina – Szerbia), Theodorosz Kolokudiasz (legutóbb Enoszisz Neon Paralimni – Ciprus), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Moussa Sissoko (mali, Onze Créateurs – Mali), Varga József (DVSC), Vida Máté (Vasas)
Távozók: Haraszti Zsolt (Paks), Heffler Tibor (Puskás Akadémia), Koltai Tamás (Paks, kölcsön után végleg), Filip Pajovics (szerb, szabadon igazolható), Rudolf Gergely (Nyíregyháza, szabadon igazolható), Tomás Tujvel (szlovák, Mezőkövesd), Dinko Trebotic (horvát, ?)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Braniszlav Danilovics (szerb, Puskás Akadémia), Alhassane Soumah (guineai, Juventus – Olaszország), Tischler Patrik (Puskás Akadémia)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Gábor Péter
(PMFC)

A VIDEOTON NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: május 30.
Külföldi edzőtábor: Ausztria, Tarcsafürdő (Bad Tatzmannsdorf), június 6–16.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 11., Tarcsafürdő: Videoton–Csihura Szacshere (grúz) 0–1
Június 22., Felcsút: Videoton–Piast Gliwice (lengyel) 0–0
Június 23., Zavrc: NK Zavrc (szlovén)–Videoton 2–1 (Stopira)
*Június 30., Felcsút, El-selejtező:Videoton–Zaria Balti (moldovai) 3–0 (Géresi, Feczesin 2)
*Július 7., Chisinau, El-selejtező: Zaria Balti (moldovai)–Videoton 2–0
*Július 14., 20.30, Felcsút, El-selejtező: Videoton–Csukaricski (szerb) 2–0 (Bódi, Suljic)
*Július 21., 20.30, Belgrád, El-selejtező: Csukaricski (szerb)–Videoton

STABIL ALAPOKKAL A BL-RE – FERENCVÁROS

Nagyszerűen sikerült szezonon van túl a Fradi, hiszen mindent besöpört az előző évadban, megnyerte a bajnokságot és a Magyar Kupát is, sőt az új idényt is trófeával kezdi, a játékosok az első bajnokin, a Haladás elleni találkozón veszik át a Szuperkupát.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az Debrecen, a Videoton és az Ferencváros?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Emlékezhetünk, egy évvel ezelőtt közel sem volt ideális a zöld-fehérek felkészülése, a védelem közepéből két alapember távozott, David Mateos és Mateo Pavlovic, valamint Batik Bence is megsérült. Ezúttal is két érzékeny veszteség érte őket, Roland Lamah és Nagy Ádám hagyta el a klubot.

Előbbit már sikerült is pótolni, az Európa-bajnokságon az InStat Football statisztikai elemzőrendszer legjobb magyarja, Lovrencsics Gergő érkezett. Nagy helyét pedig szintén Eb-t megjáró játékos pótolhatja, a már korábban megszerzett Pintér Ádám, aki a védelemből eggyel előrébb kerülhet, a középpályára. A hátul keletkezett űrt a Werder Brementől megszerzett Oliver Hüsing töltheti ki.

Böde Dániel ismét riválist kapott, az FTC kölcsönvette Marco Djuricint, aki egyelőre nem mutatott sokat, a Bajnokok Ligája-selejtezőn pedig a csereként beálló „madocsai Messi” talált be a Partizani kapujába, nem az osztrák. Úgy tűnik, továbbra is él Böde örök mondása, bárkit is hoznak ide, úgyis ő játszik… Meg kell említenünk még az utánpótlásból felkerülő Csernik Kornélt, akinek útja eddig Nagy Ádáméhoz hasonlít, a szakmai stáb számít rá az első csapatnál.

A szakmai stáb, amely szerint nem lehet elvárás a BL-csoportkör, és amely a felkészülés során szemtanúja lehetett a Szekszárd és a Cigánd legyőzésének, valamint a szerb Vozsdovac és a belga Standard Liege elleni 0–0-nak – igaz, utóbbi iksz a győztes tizenegyespárbaj után trófeát ért.

A Fradi a Haladás ellen kezdi meg otthon a szezont, majd a Honvédhoz megy, a DVTK-t fogadja, és a Pakshoz látogat. Az Újpest elleni derbire a 11. fordulóban, október 1-jén kerül sor.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Oliver Hüsing (német, Werder Bremen – Németország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország, szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők: Marco Djuricin (osztrák, Red Bull Salzburg – Ausztria, legutóbb kölcsönben Brentford – Anglia)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Csernik Kornél
Kiszemeltek: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Stieber Zoltán (Hamburg, a tavasszal kölcsönben Nürnberg – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim, a tavasszal kölcsönben Hannover 96 – Németország), Piotr Trochowski (német, szabadon igazolható, legutóbb Augsburg – Németország), Rafael van der Vaart (holland, Real Betis – Spanyolország)
Távozók: Hodgyai László (szabadon igazolható), Kunsági Roland (soroksári kölcsön után ETO FC Győr), Roland Lamah (belga, lejárt a szerződése, érdeklődnek iránta: Crvena zvezda – Szerbia, Egyesült Államok, Katar, Kína), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Popov Patrik (Békéscsaba)
Kölcsönbe távozók: Csilus Ádám (Soroksár, ismét kölcsönbe), Csilus Tamás (Soroksár), Silye Erik (Soroksár), Valencsik Dávid (Soroksár, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A FERENCVÁROS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 8.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 17.: Ferencváros–Szekszárd 2–1 (Busai, Nagy D. – 11-esből)
Június 23.: Ferencváros–Cigánd 4–0 (Busai 2, Trinks, Csernik)
Június 29.: Ferencváros–Vozsdovac (szerb) 0–0
Július 6.: Ferencváros–Standard Liege (belga) 0–0, 11-esekkel 6–5
*Július 13., BL-selejtező: Partizani Tirana (albán)–Ferencváros 1–1 (Böde)
*Július 20., 19.30, Budapest, BL-selejtező: Ferencváros–Partizani Tirana (albán)

NB I 2016–2017, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 16., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Újpest–Honvéd Budapest, Illovszky-stadion
Iványi Zoltán
18.00: Mezőkövesd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport) Mezőkövesd, Városi Stadion
Vad II István
20.30: Ferencváros–Haladás (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
Solymosi Péter
JÚLIUS 17., VASÁRNAP
18.00: DVSC-Teva–Paks Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
18.00: MTK–Vasas Dunaújváros, Dunaújvárosi Stadion
Farkas Ádám
18.00: Videoton–DVTK (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
Andó-Szabó Sándor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik