A DVTK válogatottakkal, a KTE brazilokkal erősített

Vágólapra másolva!
2012.07.25. 19:38
null
Gosztonyi András (jobbra) a Diósgyőr egyik legjobb nyári igazolása (Fotó: dvtk.eu)
Ahogy azt a Nemzeti Sport Online olvasói szezonkezdetekkor már megszokhatták, négyrészes felvezető sorozattal jelentkezünk a labdarúgó NB I pénteki rajtját megelőzően. Az első részben a két újoncról, valamint a 2011–2012-es szezon 13. és 14. helyezettjéről, a második epizódban a 9–12. helyezettről olvashattak. A mai, harmadik részben az előző bajnoki szezon 5–8. helyezettjével, a Kecskeméttel, a Pakssal, a Diósgyőrrel és a Haladással foglalkozunk.

 

KECSKEMÉT: BRAZIL GÓLZSÁKOKKAL PÓTOLNÁK LENCSÉT

Az előző bajnoki idényben remek szezont produkáló, 15 találatával a góllövőlista harmadik helyén végző Lencse Lászlónak lejárt a kölcsönadási szerződése, így a KTE vezetőinek az egyik legfontosabb feladata az volt a nyáron, hogy megoldják a távozó csatár pótlását.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Kecskemét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Igazoltak is helyette támadót, nem is egyet. Egyrészt kölcsönvették a Debreceni VSC nigériai labdarúgóját, Eugen Salamit, másrészt jött két brazil csatár, Tarabai és Jorginho.

Mindketten Máltáról érkeztek, a Tarabai művésznéven szereplő, 26 esztendős Edison Luis dos Santos a Hibernians FC-től, amelynek színeiben az előző bajnokságban 22-szer volt eredményes, így második lett a máltai góllövőlistán, míg Jorginho – polgári nevén Jorge da Silva Pereira – a Qormi FC-től jött, és az előző szezonban 18 gólt szerzett. Ketten együtt tehát 40-szer zörgették meg a kaput a máltai bajnokság 2011–2012-es kiírásában, kíváncsian várjuk, hogy a magyar NB I-ben milyen teljesítményre lesznek képesek.

A felkészülési meccseken Jorginho már felvillantott valamit tudásából, hiszen gólt szerzett a First Vienna és a Maccabi Netanya ellen is. Egy másik új fiú nevét is olvashatjuk a gólszerzők között, s vele kapcsolatban ki kell jelenteni, nem elírásról van szó. A Paks ellen eredményes Csokics ugyanis a KTE egyik friss szerzeménye, és nem keverendő össze a hasonló vezetéknevű Csukicscsal. Már csak azért sem, mert Vladan Csukics – Alekszandar Alempijeviccsel együtt – a nyáron a Ferencvároshoz szerződött, tehát már nincs Kecskeméten. Milan Csokics mellett érkezett egy másik szerb labdarúgó, Predrag Vujovics, így a kecskeméti szerb kontingens létszáma – a két távozó ellenére – nem csökkent.

A csatárok száma azonban még csökkenhet, az újonc egriek ugyanis tárgyalnak Tököli Attilával, mert szeretnék szerződtetni a rutinos labdarúgót. Ha a támadó elfogadná a hevesiek ajánlatát, akkor egyszerre két gólvágó (Lencse, Tököli) távozna a kecskeméti klubtól.

Török László szakmai igazgató szerződését két évvel meghosszabbították, továbbra is ő irányítja az első csapatot, így vele próbál meg jó eredményeket elérni a KTE, amely a 2008-as feljutása óta kétszer is az 5. helyen végzett a bajnokságban, sőt egyszer megnyerte a Magyar Kupát is.

Magasan van tehát a léc, esetleges leverése mellett az is benne van a pakliban, hogy az utóbbi években látványos támadófutballt játszó kecskemétiek az előttünk álló szezonban is jó színvonalon teljesítenek. Feladatuk mindenesetre már a rajtnál sem könnyű, a nyitányon a Ferencvároshoz látogatnak, aztán fogadják az MTK-t, majd Debrecenbe kell menniük. Nem pulykakakasért, pontokért...

NYÁRI JÁTÉKMOZGÁS A KECSKEMÉTI TE-NÉL
Érkezők: Milan Csokics (szerb, OFK Mladenovac – Szerbia), Edison Luis dos Santos „Tarabai" (brazil, Hibarnians FC – Málta), Jorge da Silva Pereira „Jorginho" (brazil, Qormi FC – Málta), Eugene Salami (nigériai, Debreceni VSC-Teva – kölcsönbe), Sós Márkó (REAC), Predrag Vujovics (szerb, PFK Shortan Guzor – Üzbegisztán). Az utánpótláscsapatból profi szerződést kapott: Csima Péter
Távozik/távozhat: Alekszandar Alempijevics (szerb, Ferencváros), Balog Marcell (Ceglédi VSE), Vladan Brdarics (Ceglédi VSE), Vladan Csukics (szerb, Ferencváros), Lencse László (Videoton – lejárt a kölcsönszerződése)

Kiszemeltek: Füle Ákos (Dunakanyar-Vác), Oláh Lóránt (Kaposvári Rákóczi)

A KECSKEMÉTI TE NYÁRI MÉRKŐZÉSEI
Kecskeméti TE–MVM Paks 1–4
Kecskemét, 2012. július 4.
G: Csokics
Kecskeméti TE–MVM Paks 2–2
Kecskemét, 2012. július 4.
G: Litsingi, Farkas I.
Kecskeméti TE–Pandurii (román) 0–2
Bécsújhely, 2012. július 8.
Kecskeméti TE–First Vienna (osztrák) 1–0
Ausztria, 2012. július 10.
G: Jorginho
Kecskeméti TE–Maccabi Netanya (izraeli) 2–2
Telki, 2012. július 12.
G: P. Vujovics, Jorginho
Kecskeméti TE–Banat Zrenjanin (szerb) 2–1
Kecskemét, 2012. július 21.
G: Litsingi, Salami

 

PAKS: BÖDE HELYETT SIMON RUGDOSHATJA A GÓLOKAT

A két évvel ezelőtt ezüstérmet szerző, így 2011 őszén a nemzetközi porondra is kilépő Paksi FC évek óta sajátos játékospolitikát folytat: csak magyar labdarúgót alkalmaz, külföldiek nem „szaglászhatnak az Atomerőmű környékén".

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az MVM Paksi FC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ehhez az ars poeticához ezen a nyáron is ragaszkodott a klub, légiós nem érkezett a csapathoz, magyar játékos viszont jött, nem is egy. A tavasszal Siófokon magára találó, igen gólerősen futballozó Simon Attila a csatársorba, a legutóbb Kaposváron játszó Zsók József a védelembe érkezett, a ferencvárosi Kulcsár Dávidot pedig mindegyik csapatrészben lehet szerepeltetni.

A távozók között leginkább olyan játékosokat találunk, akik az első csapatnál kevés lehetőséget kaptak, többen közülük Szolnokra mentek kölcsönbe. A rendszeresen pályára lépők közül Hrepka Ádám – kölcsönszerződése lejárta után – visszatért az MTK-hoz, Magasföldi József az NB II-es Gyirmót FC-hez, míg Szatmári Lóránd Pécsre igazolt. Ő már az első fordulóban bizonyíthat volt csapata ellen, hiszen a Paks a nyitányon a PMFC-t fogadja.

A más klubhoz igazolt játékosok közül a legérzékenyebb veszteséget Böde Dániel távozása jelentheti, a Ferencvároshoz szerződött labdarúgó az előző két szezonban (15, majd 10 találattal) a Paksi FC házi gólkirálya volt. Böde a felkészülési időszakban már pályára lépett volt kenyéradója ellen, és vesztes csapatban játszott, hiszen a Paks idegenben 2–1-regyőzte a Fradit.

A paksi klub anyagi háttere stabil, és a csapatról is elmondható ugyanez. Kis Károly rendkívül szervezett együttest rakott össze, amely a felkészülési mérkőzéseken is jól szerepelt. Az új szerzemény, Simon Attila ötször volt eredményes, ami mindenképpen biztató a paksi szurkolók számára: úgy tűnik, a csatár a gólszerzésben átveheti Böde szerepét.

Ami biztos, olyan megterhelő ősze nem lesz a csapatnak, mint egy évvel ezelőtt, amikor három párharcot is megvívott az Európa-liga selejtezőjében. Tehát már a rajtnál jobban tud koncentrálni a gárda a bajnokságra, és ha olyan formában futballozik, mint a tavaszi szezon második felében, akkor a hatodik helynél előkelőbb pozícióban végezhet, sőt szerencsés esetben akár még a dobogóra is odaérhet.

NYÁRI JÁTÉKMOZGÁS AZ MVM PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Heffler Norbert (Siófok – lejárt a kölcsönszerződése), Kulcsár Dávid (Ferencváros), Nagy István (Siófok – lejárt a kölcsönszerződése), Simon Attila (Siófok), Vári Barnabás (Szolnoki MÁV FC – lejárt a kölcsönszerződése), Zsók József (Kaposvári Rákóczi)
Távozik/távozhat: Bohner Roland (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe), Böde Dániel (Ferencváros),Gévay Zsolt (Gyirmót FC), Hrepka Ádám (MTK Budapest – lejárt a kölcsönszerződése), Laczkovich Donát (?), Magasföldi József (Gyirmót FC), Montvai Tibor (Nyíregyháza Spartacus), Nagy István (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe), Pap Roland (Siófok – kölcsönbe?), Szatmári Lóránd (Reggina – Olaszország, lejárt a kölcsönszerződése, onnan Pécsi MFC), Tamási Gábor (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe), Vári Barnabás (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe)
Kiszemeltek:
AZ MVM PAKS NYÁRI MÉRKŐZÉSEI

Kecskeméti TE–MVM Paks 1–4

Kecskemét, 2012. július 4.

G: Kovács M., Cziráki, Heffler N., CsehiT.

Kecskeméti TE–MVM Paks 2–2

Kecskemét, 2012. július 4.

G: Simon A. (2)

Ferencváros–MVM Paks 1–2

Üllői út, 2012. július 7.

G: Bartha, Simon A.

MVM Paks–Szolnoki MÁV FC 2–0

Tiszaújváros, 2012. július 10.

G: Bartha (2)

MVM Paks–Debreceni VSC-Teva 1–1

Tiszaújváros, 2012. július 12.

G: Simon A.

MVM Paks–CS Luceafarul Oradea (román) 0–0

Tiszaújváros, 2012. július 14.

MVM Paks–Asdod (izraeli) 1–2

Telki, 2012. július 18.

G: Feil

MVM Paks–Veszprém FC 3–2

Paks, 2012. július 21.

G: Molnár (öngól), Simon A., Heffler N.

 

DIÓSGYŐR: LEHET-E A HETEDIK HELYRŐL ELŐBBRE LÉPNI?

„Nagyon szépen köszönöm Leisztinger Tamás tulajdonosunknak, hogy újfent lehetővé tette, hogy az ország egyik legnagyobb tehetsége Diósgyőrbe szerződhessen.″

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a DVTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ebben a mondatban – amely Dudás Hunortól hangzott el július közepén, amikor a DVTK ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy megvették a Videotontól Gosztonyi Andrást – szinte minden benne van, ami napjaink labdarúgását meghatározza.

Beszélhetünk ugyanis szakmai munkáról, taktikáról, felállásról, utánpótlás-nevelésről és még sok minden másról is, egyet azonban nem lehet elfelejteni: megfelelő képességű játékosok, jó futballisták hiányában még a legkiválóbb, legfelkészültebb edző sem tud versenyképes csapatot építeni. Mert ahogy a népi bölcsesség is – meglehetősen vulgárisan – tartja: „sz.rból nem lehet várat építeni".

Ezt még véletlenül sem kell szó szerint érteni a magyar futballal kapcsolatban, de tény: nálunk is pontosan kirajzolódik, hogy amelyik klubnál tehetős, gazdag, nagy összegeket befektetni képes tulajdonos van – mint Debrecenben, Fehérváron, Győrben és egy ideje Diósgyőrben is –, ott megindulhat a fejlődés, lehet jó futballistákat igazolni, és megfelelő szakmai munka mellett lehet építkezni, jó eredményeket elérni.

A DVTK is erre az útra tért, méghozzá igen gyorsan és látványosan. A két évvel ezelőtt az élvonalból szégyenletes teljesítménnyel kizúgó és atomjaira hulló, így a klub fennállásának századik évfordulóját méltánytalan produkcióval „megünneplő" piros-fehérek az ország egyik leggazdagabb üzletembere, Leisztinger Tamás szerepvállalását követően pillanatok alatt visszatértek a magyar futball vérkeringésébe: előbb feljutottak az NB I-be, majd az előző szezonban, újoncként jó ideig a dobogót ostromolták, s bár végül „csak″ a hetedik helyre futottak be, az 1979-es bronzérem óta ez volt az élvonalban a legjobb bajnoki helyezése a DVTK-nak.

Ehhez persze mélyen a zsebébe kellett nyúlnia a tulajdonosnak, hiszen mondjuk Luque, Gallardo vagy Fernando nem azért érkezett Spanyolországból Diósgyőrbe, hogy kipróbálja: miként lehet a minimálbérből megélni Magyarországon. Ezen a nyáron sokáig úgy tűnt, hogy kevésbé látványos lesz az érkezők névsora, annak ellenére is, hogy a már említett, utánpótlás-válogatott Gosztonyi András nagy fogás, és Ribánszki László remek kapus. Aztán ma eldőlt, hogy nemcsak utánpótlás-, hanem A-válogatott játékos is érkezik a klubhoz: a diósgyőrieknek sikerült megegyezniük a Videotonnal Elek Ákos átigazolásáról. A középpályás hazatér Borsodba, hiszen Bánrévéről származik.

A szakmai stábban két visszatérőt találunk: az új vezetőedző, Sisa Tibor 2008 őszén már irányította az együttest, segítője, Dzurják József pedig korábban játékosként és másodedzőként is szolgálta a DVTK-t. Velük az előző évi hetediknél is előkelőbb helyen szeretne végezni a gárda. Ez nem lesz egyszerű feladat, de a fanatikus szurkolótábor támogatásával elérhető a cél.

Nem mellesleg a súlyos beteg Rakaczki Bence gyógyulását is elősegítené, ha a fiatal kapus rendszeresen DVTK-sikerekről értesülne. Mondjuk rögtön a nyitó fordulóban, otthon az Újpest ellen. Ehhez azonban a lila-fehéreknek is lesz egy-két szavuk...

NYÁRI JÁTÉKMOZGÁS A DIÓSGYŐRNÉL
Érkezők: Elek Ákos (Videoton, legutóbb Eskisehirspor – Törökország, kölcsönben), Gosztonyi András (Videoton), Halgas Tibor (Kazincbarcika – lejárt a kölcsönszerződése), Michal Hanek (szlovák, Kapfenberg – Ausztria), Illés Richárd (Kazincbarcika – lejárt a kölcsönszerződése), Ribánszki László (szlovákiai, Siófok), Szabó Péter (Kazincbarcika – lejárt a kölcsönszerződése), Takács Péter (Lombard Pápa – kölcsön után végleg). Az utánpótláscsapatból profi szerződést kapott: Csirszki Martin

Távozik/távozhat: Vicente Arze (bolíviai, ?), Budovinszky Krisztián (ZTE FC?), Dobos Attila (Mezőkövesd), Farkas Balázs (játékjoga felfüggesztve), Bernardo Frizoni (brazil, ?),Halgas Tibor (?), Illés Richárd (Putnok VSE), George Menougong (kameruni, ?), Lippai Ákos (játékjoga felfüggesztve), Pál Szabolcs (Siófok – kölcsön után végleg), Ivan Rados (horvát, Kapaz Ganja – Azerbajdzsán, kölcsönbe), Szabó Péter (?)

Kiszemeltek:Darko Sztojanov (macedón, Bregalnica – Macedónia)
A DIÓSGYŐR NYÁRI MÉRKŐZÉSEI
Balmazújváros–DVTK 0–1 (0–0)
Balmazújváros, 2012. július 10.
G: Bacsa
DVTK–MSK Rimavská Sobota (szlovákiai) 0–1 (0–1)
Diósgyőr, 2012. július 14.
DVTK–Gyirmót FC 2–2 (0–1)
Diósgyőr, 2012. július 17.
G: Seydi, Bogáti
DVTK–Dunakanyar-Vác 1–1 (0–0)
Diósgyőr, 2012. július 20.
G: Gohér
KIRÁLY-KUPA NEMZETKÖZI TORNA, SZOMBATHELY
Mordovija Szaranszk (orosz)–DVTK 0–1 (0–1)
2012. július 6.
G: Seydi
Kaposvári Rákóczi FC–DVTK 0–1 (0–0)
2012. július 6.
G: Luque


HALADÁS: VISSZATÉRT A KORÁBBI NB II-ES GÓLKIRÁLY

Nem volt nagy játékosmozgás a nyáron Szombathelyen, a kölcsönszerződésük lejárta után visszatért futballistákon kívül csupán két labdarúgó érkezett a Haladáshoz: Fehér Zoltán Győrből és Andorka Péter Pécsről. Utóbbi már volt a zöld-fehérek labdarúgója, a 2007–2008-as szezonban jelentős érdemei voltak abban, hogy a Hali visszajutott az élvonalba, 22 találatával az NB II Nyugati csoportjának gólkirálya lett. Érte egyébként Molnár Péter kapust adták cserébe a szombathelyiek a PMFC-nek.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Haladás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Érkezhetett volna több játékos is, hiszen a Haladás felvette a kapcsolatot a kecskeméti Bori Gáborral és az újpesti Dvorschák Gáborral, felkészülési mérkőzésen – Dvorschákhoz hasonlóan – pályára lépett a csapatban az MTK-s Kornis Attila és a próbajátékon szereplő portugál Silvério is, ám végül (különböző okok miatt) egyikük sem lett a vasiak játékosa.

A legnagyobb erősítésnek talán az számít, hogy a tehetséges Radó Andrásra még egyik külföldi klub sem vetette ki hálóját és vitte el, így a fiatal támadó – aki a Veszprém elleni felkészülési meccsen például három gólt szerzett – az ősszel is a Haladást erősítheti. Csakúgy, mint a csapat vezéregyénisége, Halmosi Péter, akit a Debreceni VSC szeretett volna fél évre, az európai kupaszereplés idejére kölcsönvenni, ám a szombathelyi vezetők nem engedték el a szélsőt.

A Haladás erős ellenfelek ellen játszott felkészülési mérkőzéseket, többek között a vasi klubhoz ezer szállal kötődő Király Gábor csapatával, az 1860 Münchennel is megmérkőzött. Sőt, augusztus 1-jén jön a Mainz Szombathelyre, így a szurkolók az idén is láthatnak egy európai topbajnokságban szereplő csapatot, Szalai Ádámmal a soraiban. A drukkerek legfeljebb azt sajnálhatják, hogy a német együttestől a nyáron távozott Stieber Zoltán, így Király Gábor után egy másik, Vas megyéből származó válogatott labdarúgó játékát nem élvezhetik a Rohonci úti stadion gyepén.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Andorka Péter (Pécsi MFC), Fehér Zoltán (Győri ETO FC), Irhás Ignác (Mezőkövesd – lejárt a kölcsönszerződése), Nagy Dániel (Videoton, meghosszabbították a kölcsönszerződését), Simon Attila (Soproni VSE – lejárt a kölcsönszerződése), Szvoboda Szabolcs (Budaörs – lejárt a kölcsönszerződése)
Távozik/távozhat: Molnár Péter (Pécsi MFC), Oross Márton (Gyirmót FC), Simon Attila (Nyíregyháza Spartacus), Sipos Norbert (Siófok), Skriba Máté (FC Tatabánya – kölcsönbe), Marián Sluka (szlovák, ?), Goran Vujovics (montenegrói, Videoton – lejárt a kölcsönszerződése)
Kiszemeltek: Balogh Béla (Kecskeméti TE)
A HALADÁS NYÁRI MÉRKŐZÉSEI
Zalalövő–Haladás 0–3 (0–1)
Zalalövő, 2012. június 23.
G: Guzmics, Kalász, Ugrai
Sturm Graz (osztrák)–Haladás 1–2 (0–0)
Söchau (Ausztria), 2012. június 26.
G: Kulcsár K. (2)
Haladás–Metalurh Doneck (ukrán) 1–1 (1–0)
Bad Tatzmannsdorf (Ausztria), 2012. június 28.
G: Radó
Haladás–FC Ceahlaul Piatra Neamt (román) 2–0 (1–0)
Szombathely, 2012. június 30.
G: Iszlai (11-esből), Ugrai
Haladás–Csernomorec Odesza (ukrán) 3–0 (0–0)
Bécs, 2012. július 3.
G: Andorka (2, egyet 11-esből), Nagy D.
KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ
Haladás–Kaposvár 0–1 (0–0)
Szombathely,Király Sportlétesítmény, 2012. július 6.
A 3. HELYÉRT
Haladás–Mordovija Szaranszk (orosz) 0–0, 11-esekkel: 2–1
Szombathely,Király Sportlétesítmény, 2012. július 6.
Haladás–Gloria Bistrita (romániai) 2–2 (1–1)
Gerersdorf (Ausztria), 2012. július 11.
G: Kenesei K., Nagy D.
FK Rosztov (orosz)–Haladás 2–1 (1–1)
Alsólövő (Ausztria), 2012. július 14.
G: Andorka
Haladás–Veszprém 6–1 (2–1)
Szombathely, 2012. július 18.
G: Radó (3, egyet 11-esből), Kenesei K. (2), Ugrai
Haladás–1860 München 0–1 (0–1)
Szombathely, 2012. július 22.

 

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Július 27., péntek, 17.00 Haladás–Eger Sport 1
Július 27., péntek, 19.00 DVTK–Újpest Duna Tv
Július 28., szombat, 17.00 MVM Paks–Pécsi MFC Sport 1
Július 28., szombat, 19.00 DVSC-Teva–Győri ETO Duna Tv
Július 28., szombat, 20.45 Ferencváros–Kecskemét Sport1
Július 29., vasárnap, 15.30 MTK–Kaposvár Duna Tv
Július 29., vasárnap, 17.00 Siófok–Bp. Honvéd
Július 29., vasárnap, 18.30 Videoton–Lombard FC Sport2

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri az NB I 2012–2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik