Újpesti vérátömlesztés, helyére kerülhet az MTK

Vágólapra másolva!
2012.07.23. 18:06
null
Újpesten az új a jelszó: a gyepszőnyeget, az edzőt és nagyrészt a csapatot is kicserélték (fotó: Szabó Miklós)
Ahogy azt a Nemzeti Sport Online olvasói szezonkezdetekkor már megszokhatták – négyrészes felvezető sorozattal jelentkezünk a labdarúgó NB I pénteki rajtját megelőzően. A mai első epizódban a legutóbbi szezon két legrosszabb bennmaradójával, a Pápával és az Újpesttel, valamint a két újonccal, az Egerrel és az MTK-val foglalkozunk.  

 

LOMBARD: NEM ERŐSÖDÖTT A CSAPAT

A Lombard FC a legutóbbi szezont a 14. helyen fejezte be, míg a 2010–2011-es idényben 13. lett a pápai alakulat. A Videoton elleni vasárnapi idegenbeli bajnoki rajt előtt alighanem a szurkolók és a vezetőség is bízik abban, hogy ezúttal sikerül előrelépnie az együttesnek. Más kérdés, hogy az elmúlt időszak csapataihoz képest a mostani keret sem látszik erősebbnek.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Lomabrd FC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nyáron Lovrencsics Gergő és Gyömbér Gábor személyében két fontos játékos távozott Bene Ferenc vezetőedző gárdájából. Ugyanakkor az edzőmeccsek tanúsága szerint a Győrből kölcsönbe érkező Simon András és a Máltáról szerződtetett lett Aleksandrs Cekulajevs erősítést jelenthet.

A két támadó közül utóbbi két, Simon öt gólt szerzett a felkészülési időszakban. A magyar csatár esetében az egyik legfontosabb kérdés, hogy elkerülik-e az esetében gyakori sérülések. A nyári felkészülési időszakban egyébként tőle eddig nem látott gólerős játékos mutatott a kolumbiai középpályás, César Quintero, aki háromszor is betalált az ellenfelek kapujába, miközben az NB I-ben eddigi 55 meccsén csak egyszer volt eredményes.

A pápaiak kilenc felkészülési meccsükből (ezek között voltak 45 perces találkozók is) ötöt megnyertek, négyet elveszítettek, 25 gólt szereztek, viszont 13-at kaptak. Végignézve az ellenfelek erősségén, a 13 kapott gól mindenképpen sok, és mivel a védelembe meghatározó erősítés nem érkezett, hátul lehetnek gondjai a Lombardnak, amely valószínűleg ismét a bennmaradásért küzd. A védelem problémáinak megoldásában azonban sokat segíthet a Győrből valószínűleg érkező Szabó Ottó, de a Ferencváros több poszton bevethető játékosa, Maróti Béla is fontos tagja lehet a csapatnak – a két futballistával információink szerint szóban már megegyeztek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A LOMBARD FC-NÉL

Érkezők: Bíró Péter (Egri FC – lejárt a kölcsönszerződése), Aleksandrs Cekulajevs (lett, FC Valletta – Málta), Fellai József (Kozármisleny), Kaszás Kornél (Dunaújváros Pálhalma – lejárt a kölcsönszerződése) Nacsa Péter (Győri ETO), Nagy Gergő (Vecsés), Simon András (Győri ETO)

Távozik/távozhat: Csermelyi Imre (?), Farkas Attila (Nyíregyháza Spartacus), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Antonio Inutile (finn, ?), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan, Lengyelország – kölcsönbe), Szabó II Zoltán (?), Takács Péter (Diósgyőri VTK – kölcsön után végleg), Takács Tamás (?)

Kiszemeltek: Maróti Béla (Ferencváros), Szabó Ottó (Győri ETO)
A LOMBARD FC NYÁRI MÉRKŐZÉSEI
Lombard FC–Budaörs SC 3–1
Tata, 2012. július 21.
G:
Nagy G., Quintero, Cekulajevs
Lombard FC–Cibalia Vinkovci (horvát) 1–3
Vinkovce, 2012. július 14.
G: Seye
Lombard FC–Veszprém FC 1–2
Veszprém, 2012. július 12.
G: Nagy G.
Lombard FC–FC DAC 1904 (szlovákiai) 2–3
Dunaszerdahely, 2012. július 11.
G: Simon A., Nagy G.
Lombard FC–Leinefelde (német) 7–0
Leinefelde, 2012. július 7.
G: Simon A. (4), Király B., Quintero, Cekulajevs

Lombard FC–RSV Göttingen 05 (német) 2–1
Göttingen, 2012. július 4.
G:
Seye (2)

Lombard FC–Duslo Sala (szlovákiai) 0–2
Vágsellye, 2012. június 30.
G: Horváth L., Quintero

Lombard FC–Alsószeli (szlovákiai) 6–0
Pannonhalma, 2012. június 23. (45 perces mérkőzés)

G: Pandza (3), Tóth G. (2), Nagy G.
Lombard FC–Pannonhalma 3–1
Pannonhalma, 2012. június 23. (45 perces mérkőzés)
G: Benko, Farkas A., Nagy S.

 

ÚJPEST: VÉRÁTÖMLESZTÉS BELGA MÓDRA

Az Újpest az 1992–1993-as szezon óta (akkor 14. lett) a legrosszabb helyezését érte el az előző idényben a 13. helyével. A lila-fehérek szurkolói ezt követően joggal várhatták a belga tulajdonostól, Roderick Duchatelet-től, hogy teljes vérátömlesztést hajt végre a csapatnál – végignézve a nyári átigazolásokon, nem biztos, hogy erre gondoltak…

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az Újpest?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A csapat kiszemeltjei között számos belga labdarúgó mellett többek közt Bodor Boldizsár, Böde Dániel, Elek Ákos, Lencse László és Jarmo Ahjupera szerepelt, de a jelek szerint közülük már senki sem lesz az Újpest játékosa.

Érkezett viszont a kongói-belga Bavon Tshibuabua, a francia Grégory Christ és az izraeli Jadin Zarisz. A névsor pedig hamarosan tovább bővülhet a belga-marokkói Naim Aarabbal, María „Chema” Antónnal, Filip Sztanisavljeviccsel – utóbbiakkal kapcsolatban szombaton számoltunk be arról, hogy a szakmai stáb a próbajáték után javasolja szerződtetésüket.

Anélkül, hogy egyetlen új fiút is megsértenénk, kijelenthető: ezekkel, a jegyzettebb bajnokságokban maradandót még nem alkotó labdarúgókkal nem a bajnoki címért fog harcolni az Újpest, ahogy azt a klub szurkolói várnák.

A lila-fehérek három belga csapattal is megmérkőztek a nyári felkészülés során. Az élvonalbeli Kortrijktól 5–0-ra kikaptak, a másodosztályú Sint-Truidennel ikszeltek, a szintén másodosztályú Antwerpet pedig 1–0-ra megverték, ahogy korábban legyőzték az Egert (4–3) és a szaúdi al-Faiszalit (3–1) is. Ezen eredménysor, illetve a 9–10-es gólkülönbség láttán aligha duzzadnak az önbizalomtól a pénteken a Diósgyőr otthonában kezdő újpestiek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

Érkezők:Naim Aarab(belga-marokkói, szabadon igazolható, legutóbb Lárissza – Görögország),Bavon Tshibuabua (kongói-belga, Germinal Beerschot – Belgium), Grégory Christ (francia, Sint-Truidense VV – Belgium),Rubus Tamás (Vasas – lejárt a kölcsönszerződése), Szabó Bence (Vasas – lejárt a kölcsönszerződése),Filip Sztaniszavljevics(szerb, FK Javor – Szerbia), Takács Zoltán (Vasas – lejárt a kölcsönszerződése), Jadin Zarisz (izraeli, Standard Liege – Belgium, kölcsönbe)

Távozik/távozhat:Bognár István (Mezőkövesd), Dvorschák Gábor (?), Egerszegi Tamás (Siófok– ismét kölcsönbe),Akoete Henrietse Eninful (togói, Standard Liege – Belgium, lejárt a kölcsönszerződése), Fodor Marcell (Siófok– kölcsönbe), Kiss Zoltán (Mezőkövesd), Lipták Zoltán (Győri ETO FC), Darko Markovics (montenegrói, ?),El MaestroNikon(szerb, ?),Rajczi Péter (?), Tajthy Tamás (?), Takács Zoltán (?)
Kiszemeltek: María „Chema” Antón (spanyol, szabadon igazolható, legutóbb Red Bull Salzburg– Ausztria), Jarmo Ahjupera (észt, Győri ETO FC), Balogh Béla (Kecskeméti TE), Axel Bonemme (belga, Standard Liege – Belgium), Lencse László (Videoton), Vaskó Tamás (Videoton)
AZ ÚJPEST NYÁRI MÉRKŐZÉSEI
Eger–Újpest 3–4
Pétervására, 2012. július 3.

G: Remili (2), Kovács D., Nikon

KV Kortrijk (belga)–Újpest 5–0
Harelbeke, 2012. július 11.
Sint-Truiden (belga)–Újpest 1–1
Sint-Truiden, 2012. július 14.
G: Zarisz
Újpest–al-Faiszali (szaúdi) 3–1
Sint-Truiden, 2012. július 17.
G: Zamostny, Kovács D., Remili
Royal Antwerp (belga)–Újpest 0–1
Antwerpen, 2012. július 20.
G: Zarisz

 

EGER: TANQKAL TÁMADTAK VOLNA

A korábbi Vasas-játékosokkal teletűzdelt Egri FC hatalmas meglepetést szerzett azzal, hogy tavaszi nagy menetelésének köszönhetően feljutott az élvonalba, de talán még ennél is nagyobbat jelentene, ha jelenlegi keretével nem a bennmaradásért küzdene az új szezonban, amelyet pénteken Szombathelyen kezd meg Simon Antal együttese.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az Egri FC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Persze újoncok sokszor vettek már nem várt villámrajtot, ahogy tavaly a Diósgyőr és a Pécs. Ehhez azonban jelentős erősítésekre lenne szüksége a hevesi gárdának, de egyelőre csak Németh Norbert megszerzése látszik igazán erősítésnek, míg a brazil Marcos Tanq megszerzése végül kútba esett. Pedig a dél-amerikai csatár érkezése fontos lett volna, hiszen három gólt szerzett a felkészülési időszakban, és valószínűleg elsősorban tőle várta az egri szakvezetőség a bennmaradáshoz elengedhetetlenül fontos gólokat.

Az Eger a nyári meccsei közül négyet elveszített, háromszor győzött, egy döntetlent játszott.

A hevesiek helyzetét nehezíti, hogy a villanyvilágítás hiánya miatt néhány hónapig (a tervek szerint október 15-ig) még biztosan nem játszhatnak saját pályájukon, a Szentmarjay-stadionban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ EGRI FC-NÉL
Érkezők: Albert Ádám (Vác), Németh Norbert (Bp. Honvéd), Preklet Csaba (Reggina – Olaszország, kölcsön után végleg), Michael Stanislaw (osztrák, SC Wiener Neustadt – Ausztria, szabadon igazolható), Kovács Gábor (Vasas)
Távozik/távozhat: Benke Viktor (?), Karim Benunesz (algériai, CS Constantine – Algéria), Bíró Péter (Lombard FC – lejárt a kölcsönszerződése), Bojtor László (?), Debreceni Dávid (?), Fürjes Ádám (Vasas – lejárt a kölcsönszerződése), Giák Tamás (Ausztria?), Kálmán József (Salgótarján), Olasz János (?)
Kiszemeltek: Djordje Babalj (szerb, Borac Csacsak – Szerbia), Giorgi Ganugrava (grúz, Győri ETO, próbajáték), Máté Péter (ZTE FC), Dusan Mileusznics (szerb, Vasas),Sipeki István (Paksi FC), Tököli Attila (Kecskemét)
AZ EGRI FC NYÁRI MÉRKŐZÉSEI

Egri FC–Nyíregyháza Spartacus 1–1

Eger, 2012. július 20.

G: Koós

Egri FC–FC Tatabánya 1–0

Pétervására, 2012. július 18.

G: Pavlov

Egri FC–Putnoki VSE 4–2
Putnok, 2012. július 17.
G:
Pisanjuk, Horváth Z., Pavlov, Piller

Egri FC–Gyirmót FC 1–3

Eger, 2012. július 14.
G: Tanq

Egri FC–FK Dukla Banská Bystrica (Besztercebánya, szlovákiai) 3–2

Pétervására, 2012. július 7.
G: Tanq (2), Hrisztov

Egri FC–Újpest FC 3–4
G:
Albert Á., Balog Zs., Koós (11-esből)

NEMZETKÖZI TORNA

Egri FC–MFK Rimavská Sobota (Rimaszombat, szlovákiai) 0–1

Rimakokava , 2012. június 30.

Egri FC–FK Bodva 0–1

Rimakokava , 2012. június 30.


MTK: HELYÜKRE KERÜLHETNEK

Az MTK-ról már az előző, NB II-es szezon során is sokan azt mondták, élvonalbeli kerete van. A Nyugati csoportot nagy fölénnyel megnyerő, a Magyar Kupában döntőbe jutó, és azóta az Európa-ligában is szereplő (igaz, ott elbukott a selejtező 1. fordulójában az FK Senicával szemben) csapat a nyáron tovább erősödött.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben az MTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legalábbis a Lázok János, Hidvégi Sándor, Hrepka Ádám trió magyar szinten mindenképp erősítésnek nevezhető. Ráadásul mindhárom futballista szerepelt már a kék-fehéreknél (Hrepka paksi kölcsönből tért vissza), így egyikük csapatba építése sem jelenthet különösebb problémát Garami József szakmai igazgató számára.

Az MTK az El-ben a korai búcsú ellenére nem vallott szégyent az FK Senicával szemben, a felkészülési találkozókon pedig figyelemre méltó eredményei is voltak. Ebbe a kategóriába sorolható a török Fenerbahce elleni döntetlen, a román Gaz Metan elleni 1–0-s és a Kecskemét elleni 5–1-es győzelem. A felkészülés elején ugyan volt két veresége a csapatnak, de a bajnoki rajt közeledtével egyre jobban összeért, amelynek továbbra is Kanta József a vezére – a játékmester a nyolc nyári meccsen öt gólt szerzett.

A Hungária körúti együttes vasárnap hazai pályán a Kaposvár ellen bizonyíthatja először, hogy az NB II-es szereplés csak véletlen kisiklás volt, mert a keret alapján az NB I-ben, és ott is a felsőházban lehet a helye.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK-NÁL
Érkezők: Batizi-Pócsi Balázs (Nyíregyháza), Deutsch Bence (Szigetszentmiklósi TK– kölcsönből vissza),Hidvégi Sándor (Zalaegerszegi TE FC), Hrepka Ádám (MVM Paks – lejárt a kölcsönszerződése), Lázok János (MSV Duisburg – Németország, szabadon igazolható), Nagy Tibor (Szigetszentmiklósi TK– kölcsönből vissza), Rácz Ferenc (Kozármisleny), Tóth Ferenc (Szigetszentmiklósi TK– kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Gál András (Siófok), Hajdú Sándor (szabadon igazolható), Szekeres Adrián (Videoton FC), Molnár Marcell (Siófok ?)
Kiszemeltek:

 

AZ MTK NYÁRI MÉRKŐZÉSEI
Fenerbahce (török)–MTK 1–1
Bécsújhely, 2012. július 18.
G: Kanta J.
MTK–Tatabánya 3–2
Hidegkuti Nándor Stadion, 2012. július 14.
G: Balajti, Tischler, Nikházi (11-esből)
MTK–Kecskeméti TE 5–1
Hidegkuti Nándor Stadion, 2012. június 30.
G: Tischler (2), Lázok, Kanta J., Deutsch
MTK–Gaz Metan (román) 1–0
Hidegkuti Nándor Stadion, 2012. június 23.
G: Balajti
MTK–Nitra (szlovák) 0–2
Agárd, 2012. június 19.
MTK–FK Senica (szlovák) 2–3
2012. június 16.
G: Kanta J. (2)
EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
FK Senica (szlovák)–MTK 2–1
Szenice, 2012. július 12.
G: Kanta J. (11-esből)
MTK–FK Senica (szlovák) 1–1
Hidegkuti Nándor Stadion, 2012. július 5.
G: Lázok

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri az NB I 2012–2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 2012–2013-AS IDÉNY SORSOLÁSA
1. FORDULÓ
Július 27., péntek, 17.00 Haladás–Eger Sport 1
Július 27., péntek, 19.00 DVTK–Újpest Duna Tv
Július 28., szombat, 17.00 MVM Paks–Pécsi MFC Sport 1
Július 28., szombat, 19.00 DVSC-Teva–Győri ETO Duna Tv
Július 28., szombat, 20.45 Ferencváros–Kecskemét Sport1
Július 29., vasárnap, 15.30 MTK–Kaposvár Duna Tv
Július 29., vasárnap, 17.00 Siófok–Bp. Honvéd
Július 29., vasárnap, 18.30 Videoton–Lombard FC Sport2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik