LAKNER GÁBOR 2022.05.13 10:26 Frissítve: 2022.05.13 10:30

Vízilabda: Arra vagyok beállítva, hogy gólt szeretnék lőni – Varga Dénes

A Ferencváros sokakat meglepve a második helyen zárt az erősebbik Bajnokok Ligája-csoportban, és a Jug Dubrovnikkal találkozik a negyeddöntőben.

 

Fotó: Dömötör Csaba

 

– Mit találtak meg az utolsó negyedre, ami addig hiányzott a játékból?
– Nem volt nagy sebességű a meccs, amikor kevés gól esik, nincs holtidő, és nehéz pihenni, ebből következik, hogy ilyenkor a játékosok elfáradnak, ez kölcsönösen így is történt – mondta Varga Dénes, az FTC-Telekom csapatkapitánya a Brescia ellen 5–2-es utolsó negyeddel 8–6-ra megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzés után, amivel eldőlt, hogy a csapat a második helyen zárja a csoportkört, és a Jug Dubrovnikkal találkozik a negyeddöntőben, vagyis elkerüli a Zalánki Gergővel felálló Pro Reccót. – Hiába vezettek szinte végig az olaszok, sejteni lehetett, hogy egy-két gól meg tudja fordítani a meccset, és ez így lett. Ilyenkor a türelem a legfontosabb, amit egyébként a találkozó során elég kevésszer tapasztaltam, mert az elején feldobáltuk a fórokat a fához félhelyzetekbe, és ez nem vezetett eredményre. Valószínűleg éppen azért tudtuk belőni az utolsó emberelőnyt, mert azt szépen végigjátszottuk. Kicsivel fegyelmezettebbek lettünk a legfontosabb pillanatokra.

VOGEL SOMA KITETT MAGÁÉRT A KAPUBAN

A legstabilabb teljesítményt egyértelműen      Vogel Soma      nyújtotta a Brescia ellen, az FTC kapusa 67 százalékos hatékonysággal védett a 8–6-ra megnyert mérkőzésen – nem győzzük hangsúlyozni, nem a sereghajtó, hanem a csoportgyőztes ellen parádézott. Sokáig ő tartotta meccsben csapatát, bravúrjai nélkül nem lett volna esély a fordításra az utolsó negyedben.
„Kicsit érződött a csapaton az edzések alatt, hogy még a döntő hangulatában vagyunk, és nem tudunk annyira a BL-meccsre koncentrálni, pedig ez a feladat is nagyon fontos volt – mondta Vogel Soma. – Hátul azért beletettük azt a munkát, amit ilyenkor bele kell, a hat kapott gól önmagáért beszél, viszont támadásban emiatt kicsit elfogyott az energia, de a végére azért elöl is magunkra találtunk. Mindenféle érzelmet megéltünk a csoportmeccsek során, álltunk nagyon jól, álltunk kiesésre, végül a második helyen zártunk, amit az idény elején mindenki aláírt volna.” 

– Min múlt a kissé tompább kezdés?
– Felemás volt ennek az összecsapásnak a megítélése bennünk, a bajnoki döntőből jöttünk, ami értelemszerűen élet-halál mérkőzés, ezen meg az múlt, hogy elkerüljük-e a Reccót a nyolcas döntő első találkozóján. Persze ha BL-t akarunk nyerni, előbb-utóbb a Reccót is meg kell tudni verni, de úgy voltunk vele, hogy ha tehetünk azért, hogy könnyebbnek vélt ellenféllel játsszunk először, akkor tegyünk. A pörgés nem volt meg, így aztán küzdős mérkőzés lett belőle.

– Nem mehetünk el szó nélkül az utolsó másodpercben a felezővonalról, oda sem nézve becsavart üres kapus csodagólja mellett...
– Csak azért csavartam el, mert kevés idő volt hátra. Én arra vagyok beállítva, hogy ha kapott gólt nem veszélyeztet, akkor gólt szeretnék lőni... Ez nem tetszett az olaszoknak, azt mondták, nem volt sportszerű, ami lehet, hogy így is van, de én abszolút nem így álltam hozzá, ha ők csavarnak ilyen helyzetben gólt, egy szót sem szólok.

– Nagyon kemény csoport második helyéről léptek tovább a nyolcas döntőbe, mondhatjuk, hogy felülmúlták a várakozást?
– Az idény elején átalakultunk, méghozzá annyira, hogy úgy gondoltuk, ez a csoport talán túl erős is nekünk, úgyhogy koncentráljunk a bajnokságra és a Magyar Kupára. Aztán nagyon jól sikerült az őszünk, úgy maradtunk veretlenek, hogy a döntetlennel záruló mérkőzéseinken is többször volt esélyünk győzni, és ez mindenképpen bizakodásra adott okot. Aztán februárban becsúszott két betli, és onnantól bravúrok kellettek. Miután meglett az első, célirányosabban mentünk neki a következő találkozónak, és azt is megnyertük. Utána már csak a kötelezőnek nevezett Kragujevac elleni mérkőzést kellett behúzni, hogy az erőn felüli, de mégiscsak minimumcélt, a nyolcas döntőbe jutást elérjük.

– Ezt most félre kell tenni, hiszen jövő szerdán folytatódik a bajnoki döntő.
– Nem is nagyon hangsúlyos bennünk még a Bajnokok Ligája nyolcas döntője, ez látszott rajtunk, meg az ellenfélen is. A Brescia is a hazai végjátékra készül, és nekünk ugyancsak a bajnoki döntő a súlyozottabb.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, NYOLCAS DÖNTŐ (BELGRÁD, JÚNIUS 2–4.)
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

AN Brescia (olasz)–Waspo98 Hannover (német)
FTC-TELEKOM–Jug Dubrovnik (horvát)
VK Novi Beograd (szerb)–CN Marseille (francia)
CNA Barceloneta (spanyol)–Pro Recco (olasz)

2022.02.24 12:48:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

a Gyarmati sors a huszadik századról szól, szűkebben a nekünk rendelt változatáról.

2022.02.21 22:35:38

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A ma 70 éves Magas István közgazdászprofesszor anno nem is várta, hogy átfogó ismeretekkel bírjak a tudományágából, de ezzel nem csupán én vagyok így, hanem tisztelőinek zöme is az uszodából. Merthogy ott Magas „Öcsi” volt és marad, nem mellesleg olimpiai ezüstérmes (1972), kétszer világbajnoki második (1975, 1978) és Európa-bajnok (1977) pólós.

2021.10.16 21:34:06

Vízilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A fentiekből adódóan messze nem olyan éles tehát a határvonal feddhetetlenség és becstelenség között, mint azt első hevületünkben hinnénk. Mondhatjuk, a csalás a beismeréseken túl kezdődik.